Cateva uleiuri sanatoase pe care sa le avem in bucatarie (I)

Postat de Adinuta in Alimente pe 18 Dec 2011, 23:00

Articol pe placul a 8 bucatarasi
comenteaza
Cateva uleiuri sanatoase pe care sa le avem in bucatarie (I)

Uleiul de masline si cel de floarea soarelui sunt ingrediente esentiale intr-o bucatarie pentru ca sunt foarte versatile. Insa alegerile sanatoase sunt mai numeroase si ne putem bucura de diversitatea pe care ne-o ofera natura.

Ulei de avocado

Este un ulei bogat in acizi grasi monosaturati si in vitamina E. Are un punct de ardere foarte ridicat (271 grade C), de aceea poate fi folosit la prajeli. Are o aroma delicata si este si un bun conducator al altor gusturi. Este folosit si in cosmetica, fiind foarte usor absorbit de catre piele.

Ulei de migdale

Contine acizi grasi monosaturati ce ajuta la reducerea colesterolului. Se recomanda a fi folosit in dressing-uri si marinate. Foloseste-l ca dip pentru feliile de mar sau pentru o salata cu mere si rucola.

Ulei de rapita

Contine acizi grasi monosaturati si omega 3, ambele ajutand la reducerea riscului de diabet si aparitiei bolilor de inima. Neavand un gust puternic, poate fi folosit la numeroase retete, in special la prajit.

Ulei de seminte de in

Este bogat in omega 3 si este indicat la salate si mancaruri reci. A nu se folosi la prajit.

Uleiul de alune

Este si el bogat in acizi grasi monosaturati. Este foarte gustos cu legume preparate la aburi, in salate sau sosuri, avand o aroma foarte placuta, specifica. Da o savoare deosebita si legumelor coapte. Incearca-l peste broccoli prajit.

Uleiul de masline

Contine acizi grasi monosaturati, dar si compusi anti-inflamatori care pot reduce riscul bolilor de inima, al diabetului si durerilor artritice. Este potrivit si la copt sau sotat. Uleiul extra-virgin este mai aromat si este foarte bun pentru sosuri sau stropit peste legume si alte mancaruri.

Ulei de susan

Are acizi grasi monosaturati. Poate fi folosit in sosuri, dipuri si poate da o nota deosebita unor legume simple, inabusite. Este ideal in retetele asiatice. Poate fi folosit si la stir-fry.

Uleiul de floarea soarelui

Contine acizi grasi monosaturati si are avantajul de a putea fi folosit la tot felul de retete, la prajeli, sosuri sau dressinguri datorita gustului sau neutru si temperaturii destul de ridicate de ardere.

Ulei de nuci

Este o sursa buna de omega 3. Este foarte bun peste legume coapte sau facute la aburi, dar si ca dressing pentru salate, atat de legume, cat si de fructe.

Foto: gfefoods.com

Comentarii (9)

19.12.2011, 13:33

19.12.2011, 14:47

20.12.2011, 22:22

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola