Cistigatorii Retetei anului 2013! Ostropior de pui a luat marele premiu!

Postat de Bucataras in Concurs pe 1 Mar 2014, 16:51

Articol pe placul a 51 bucatarasi
comenteaza

Doaaaamneeeloooor si domniloooor! Iata ca a venit vremea sa anuntam Reteta anului 2013! Eu (Bucataras), Sylvia, Oana, Miha, Gaby si Irina au fost cei 6 jurati care au alcatuit cite un Top 10 pe fiecare categorie. Si a fost de munca, toate fetele fiind de parere ca s-a muncit foarte mult la fiecare reteta in parte. De aceea, tinem sa va felicitam pe toti cei care v-ati inscris in cursa si aveti din partea noastra numai cuvinte de lauda!

Va reamintim ultimii 3 cistigatori:

In 2010: Sarmalute in foi de vitza (vezi aici)

In 2011: Piftie reinventata (vezi aici)

In 2012: Tortul toameni (vezi aici)

Am analizat fiecare reteta, am apreciat fiecare poza, ingredientele folosite, felul in care ati descris modul de preparare. Fara sa mai lungesc vorba, cistigatorii pe fiecare dintre categorii vor fi premiati cu o cafetiera oferita de partenerii de la  www.russellhobbs.ro/. Acestia sint:

Premiul categoriei Aperitive

Rhapsody - Tarta cu mazare si ricotta: 43 puncte

Aceasta reteta si Placinta sarata cu zucchini a Timeei, care a obtinut 40 de puncte, au fost singurele din aceasta categorie care au primit puncte din partea tuturor celor 6 jurati!

Au mai primit puncte (in ordine aleatorie): Panacris, Constelatialeu, Postavaru, Dya, Medioto, Bya Ralu, Deyutzky, ComanLigia, PrivateLaura, Diaconta, Xana, Simona72, Lia1, IancuLubita, Cris2711, Merisor, Papabundetot.

Premiul categoriei Ciorbe/Supe:

Ela68 - Ciorba de cocos: 41 puncte

La aceasta categorie au mai primit puncte  (in ordine aleatorie): Dya, Mitinita,Panacris, Timeea, Motanlaoale, Rhapsody, Ina, Doralinda, Ianculubita, Diaconta, Postavaru, Deyutzky, Lia1, Any Costescu, Criss, Simona72, Medioto

Premiul categoriei Fel principal

A revenit retetei clasate pe locul 2, conform regulamentului, aceasta categorie fiind cea care a dat marele cistigator!

Madi_Marin: Pui cu ciuperci sub crusta de piure: 38 puncte

Au mai primit puncte (in ordine aleatorie): Rhapsody, Timeea, PrivateLaura, Medioto, Mitinita, Postavaru, Panacris, Dya, ConstelatiaLeu, Comanligia, Ina, Deyutzky, IancuLubita, Simona72, Any Costescu si Motan la oale

Premiul categoriei Desert

ComanLigia - Tort cu ciocolata, mascarpone si capsuni: 47 puncte

Aici au fost 4 retete care au avut voturi de la toti juratii! Au mai punctat (in ordine aleatorie): VioDreams, Xanndrine, Timea, Diaconta, PrivateLaura, Postavaru,lia1, ConstelatiaLeu, Doralinda, Rhapsody, RuxyRux, Ela68, Motanlaoale, Panacris, Dya, ByLaura. 

La aceasta categorie, Timea a avut 46 de puncte (reteta de Tort de cappuccino), de aceea ne-am hotarit ca ea sa cistige unul dintre cele doua premii de consolare Mini-tocator de la www.russelhobbs.ro. Celalalt premiu de consolare apartine Geaninei87 - reteta Rulada din carne cu spanac - si am mers aici pe una dintre propunerile Sylviei, alegind dintre retetele care nu au avut voturi ce le-ar fi permis sa intre in jurizare.

Marele premiu:

Lia1 - Ostropior oltenesc de pui: 48 puncte

Reluam aici modul superb in care Lia a descris aceasta reteta romaneasca:

Astazi, prezint cu un sentiment de mandrie nationala o reteta cu gratar de pui preparat in saramura ca in Oltenia. Alaturi merge de minune o salata de ardei copt la gratar. Pentru acest preparat, eu una as face lobby ca sa se brenduiasca precum tuica sau sarmaluta. Ostropiorul (nu ostropelul cu sos de rosii), inseamna in anumite parti ale Olteniei pui la gratar in saramura usturoiata si legume coapte. Mamaliga se taie cu ata cel mai bine. Cand mancam, in farfurie se pune din carne si din saramura, care se soarbe din “linguri facute din ghioci de ceapa” sau cu o jumatate de ardei pe post de lingura sau pur si simplu cu lingura si “dumicati” de mamaliga inmuiati in saramura. Pe masa avem o “tugulita” (tartacuta, tiuga mica) in care se poate pune tuica. Din tugile cele mari se bea apa rece de la fantana. In vechime, cand taranii erau la munca campului, intr-o astfel de tuga mare faceau salata de rosii, castraveti, ardei, ceapa si mancau cu telemea veche de oaie si oua fierte, cu carne de porc tinuta peste vara la untura sau pui fript si paine facuta in test (cuptor din lut). Mere si pere la desert, ori struguri daca erau la muncile de toamna. Dupa gustul meu, mancau regeste, nu taraneste. Cea mai buna branza pe care am mancat-o eu in copilarie era aceea “plimbata pe la camp”, cea care le ramanea si o aduceau seara acasa. Bomboanele cele mai bune mancate in copilarie erau dropsurile lipite unele de altele si invelite cu grija intr-o batista curata, aduse duminica de la biserica de dragul nostru strabunic. Toti ii spuneam Mosu’ dar nu se supara la cei peste 90 de ani ai lui. In dosul puloverului pe care Mosu’ il purta pana se coceau ciresele cred, pe poale avea cusute niste buzunare care, copil fiind, imi pareau uriase, mana mea intra in ele pana la cot. In zi de sarbatoare, erau doldora cu bunatati. Sa revenim la prepararea ostropiorului nostru, mancare neaos romaneasca. (ingredientele plus galeria foto aici)

PREPARARE OSTROPIOR

In curte, intr-un loc ferit de vant si uscaturi, se incinge un foc de lemne din care la final obtinem jar pentru frigerea puiului la gratar. Prindem un pui eco din batatura. Trecem peste episodul horror si, se facea ca puiul era deja bucatit (transat/portionat), parlit de pene si pus pe carpator (tocator).

De obicei, eu indepartez pielea dar, la gratar, se frige mai bine daca o pastram (grasimea este necesara in acest caz), n-avem decat sa nu o mancam atunci cand e in farfurie, daca nu dorim.

1. Pieptul il taiem in doua pe lung si il crestam in romburi ca sa se patrunda bine la fript. Daca puiul este mic, sarim acest episod. Pulpele de pui le dam in doua la incheietura sau daca le dorim intregi le crestam adanc la incheietura ca sa nu ramana in sange. Se mai cresteaza in diagonale adanci cam de 1 cm in zonele carnoase.

2.Carnea se sareaza moderat si se condimenteaza pe ambele parti.

3. Se pun bucatile pe gratarul uns in prealabil cu grasime si incins, la o distanta convenabila fata de jar astfel incat sa se patrunda inainte de a se arde doar pe deasupra. Se intorc periodic bucatile de carne, intretinand jarul sa nu se stinga. Timpul de frigere variaza in functie de cat de mare este puiul.

La fel de bine se frige si pe gratarul rotund cu apa de pus pe aragaz, flacara nu trebuie sa fie extrem de iute pentru ca nu are timp sa se patrunda. Dureaza cca 20-30 de minute.

4. Daca gratarul este suficient de mare, se coc alaturi si rosiile si ardeii. Altfel, le coacem inaintea puiului pentru ca ne trebuie rosiile pentru saramura. Rosiile cele mari le-am crestat in 4 ca sa se faca mai repede si uniform.

5. Se infierbanta pana la clocot, 1-2 cani cu apa.

6. Intre timp, se curata usturoiul, se trece prin presa sau se zdobeste cu o lingurita rasa de sare grunjoasa in piua de lemn pentru usturoi. Se rastoarna in strachina mare.

7. Rosiile coapte le decojim si le zdrobim partial cu furculita tot in strachina.

8. Se toarna apa fierbinte peste ele. Ardeiul iute copt il las separat pentru ca nu toti mancam iute. Fiindca am preparat salata de ardei copt separat, n-am mai pus ardeiul gras si in saramura, altfel, ii adaugam decojiti.

9. Se tine sub capac pana este gata puiul.

10. Carnea fripta se scufunda in saramura si daca nu este loc, o imbracam cu saramura cu lingura de lemn.

11. Intre timp s-a facut si mamaliguta pe care o rasturnam pe un “fund” de lemn si o acoperim cu un posop pana la servire.Mamaliga se taie cu ata cel mai bine.

Sa va fie de folos!

Marele premiu este oferit de www.russellhobbs.ro si este un:

Robot multifunctional Russel Hobbs Desire!

 Specificatii Robot multifunctional Russell Hobbs Desire

In final, tin sa multumim tuturor celor care au participat si au votat. Sa-i felicitam atit pe cistigatori, cit si pe toti participantii!

Comentarii (68)

03.03.2014, 15:29

Felicitari Lia , reteta ta merita premiul cel mare . Felicitari fetelor pt premiile pe categorii si cele de consolare !!

04.03.2014, 21:23

felicitari tuturor castigatorilor si participantilor!

05.03.2014, 12:01

Felicitari tuturor participantilor si sa ne vedem la anu` cu noi retete la fel de gustoase si delicioase.

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!