Adevaratul purcel la protap

de hangiu in Mancaruri cu carne, 11 Apr 2010 | 60993 vizualizari

 

Purcelul,mielul sau vitelul la protap este o arta fratilor

 

INGREDIENTE

  • 1-purcel la vrio 30 kg
  • condimente (mirodenii,ulei ,miere de albine,coniac,bere)  
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Adevaratul purcel la protap:

Se incepe pregatirea purcelului cu 3 zile inainte.

In prima zi se pune la sare. Se ia purcelul si se aseaza pe o folie mare si se sareaza bine cu sare mare la bob ,pe toate partile, apoi se acopera si se lasa la loc racoros, o zi si jumatate, chiar doua .

 Pentru urmatorul pas se pregateste un bait.

Se pun pe foc intr-o oala 5-6 litri de apa si urmatoarele condimente:

-250g salvie proaspata

-250g crengi de cimbru verde

-250g busuioc verde

-250g maghiran verde

-250g rozmarin crengute verzi

-250 g cozi ceapa verde

250g menta

250g patrujel

250 g leustean

250g sare

3 caciulii usturoi

piper boabe

15 foi de dafin

3 lingurite chimen boabe

 Se pune totul la fiert, dupa ce da cateva clocote  se opreste si se acopera cu un capac. Se lasa la macerat 30 min.

 In acest bait se pune purcelul dupa ce este scos de la sare (se spala de sare), se aseaza pe aceeasi folie si se toarna baitul peste tot, se acopera si se lasa pana a doua zi , cand se intoarce pe partea cealalta. Si in acelasi timp se ia o siringa mai mare cu ac si se injecteaza purcelul cu baitul respectiv.

 in dimineata urmatoare se scoate  din bait si se sterge, dupa care se lasa un pic la uscat.

(in timp ce este tinut in bait poate fi frecat purcelul si cu usturoi macinat, ramane la alegere.)

  Intre timp se pregateste in tava protapului un foc mare, avand in vedere ca durata pregatiri purcelului se intinde intre 12 -15 ore, luati in calcul ca la ficare 45 min se arde un sac de carbuni de 5kg.

 Inainte de a fi  pus porcelul pe protap se freaca bine cu praf de curry mai ales in interior si in micile striatii care se fac pe soric.

 Intre timp se precatesc 4 feluri de uleiuri:

 250 g ulei cu 4 linguri de curry

250 g ulei cu cimbru tocat marunt

250 g ulei cu pasta de ardei iute (cantitatea de ardei se pune dupa dorinta, recomand 3 linguri)

250g ulei cu rozmarin tocat marunt sau macinat

se pregateste 750 g coniac si 3 beri la sticla de jumate.

un borcan de 500g miere de albine.

 o pensula de calitate pt a evita caderea parului din ea (sa fie mai lata)

Cu aceste uleiuri se unge purcelul in timp ce se roteste pe protap din cand in cand se mai stropeste bine cu bere si cu coniac.

Cu mierea de albine se unge doar aproape de sfarsit.

 Va recomand sa incepeti sa taiati fishiile care se prajesc treptat si sa le serviti deja ca gustare, astfel evitati ca purcelul sa se arda in afara si la interior sa nu fie facut bine.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Adevaratul purcel la protap 26009
retete culinare - Adevaratul purcel la protap 26010
retete culinare - Adevaratul purcel la protap 26011
retete culinare - Adevaratul purcel la protap 26012
retete culinare - Adevaratul purcel la protap 26013
retete culinare - Adevaratul purcel la protap 26014
retete culinare - Adevaratul purcel la protap 26015
retete culinare - Adevaratul purcel la protap 26016
retete culinare - Adevaratul purcel la protap 26017
retete culinare - Adevaratul purcel la protap 26018
retete culinare - Adevaratul purcel la protap 26019
retete culinare - Adevaratul purcel la protap 26020
retete culinare - Adevaratul purcel la protap 26021
retete culinare - Adevaratul purcel la protap 26022
retete culinare - Adevaratul purcel la protap 26023
retete culinare - Adevaratul purcel la protap 26065

COMENTARII (15)

hangiu 1

12.04.2010, 21:20

Purcelu are 30kg fratilor nu condimentele egresala de tipar

gaby_duceag 1

12.04.2010, 21:22

andreea_angelo 1

14.11.2012, 19:47

tare bun e si ce bine arata,nota 10+

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Foietaj cu nucă și pastă de măceșe

Foietaj cu nucă...

ieri la 20:21

Mâncare de ciuperci pleurotus cu praz

Mâncare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

TarteTatin -...

ieri la 14:55