Bors de perisoare

de merisor in Ciorbe, 23 Apr 2014 | 5250 vizualizari

 

Pe la noi nu prea se foloseste borsul pentru acrit si cand zic pe la noi, ma refer la zona de unde sunt eu de fel, adica la mama la tara.
Acolo predomina zeama de varza ca ingredient pentru acrit, sau doar rosiile conservate.
Vazand ca multi bucatarasi folosesc borsul am zis sa incep si eu sa-l folosesc si nu-mi pare rau pentru ca a iesit o ciorba foarte buna!
De fapt este a doua ciorba pe care o prepar cu bors si nu va fi ultima, cu siguranta!

 

INGREDIENTE

Pentru perisoare:

  • 750 gr carne amestec(vita + porc)
  • 1 ceapa
  • 1 cescuta(110 ml) orez
  • 2 oua
  • 1 lingurita sare
  • 1 varf lingurita cimbru maruntit
  • 1 varf lingurita piper macinat
  • 1/2 legatura frunze de telina

Pentru supa:

  • 3 l apa
  • 1 l bors
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 1 radacina pastarnac
  • 1 radacina patrunjel
  • 1/4 radacina telina
  • 2 ardei(congelati am avut eu)
  • 1 lingurita sare
  • 1 crenguta cimbru uscat
  • 1/2 legatura frunze de telina
  • 1 lingura suc de rosii cu ardei copt
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bors de perisoare:

Pregatim toate ingredientele: curatam si spalam legumele, apoi le tocama sau le trecem prin robot cum procedez eu(mie imi plac legumele tocate marunt in ciorbe).

Carnea tocata, predominanta fiind cea de vita, cam 2/3 din cantitate, o amestecam cu orezul, sare, ceapa trcuta prin robot, piper si cimbru, apoi adaugam frunzele de telina tocate marunt si cele doua oua.

Omogenizam bine totul si lasam la o dihnit pana formam perisoarele.

Punem intr-un vas apa la fiert, iar cand atinge punctul de fierbere adaugam sarea si legumele tocate. Acoperim vasul si-l lasam la foc mediu pana cand incep legumele sa se patrunda, aproximativ 15 minute, dupa care formam perisoarele cam cat o nuca si le scufundam in supa.

Le lasam sa fiarba pana cand incepe sa se inmoaie orezul, apoi adaugam sucul de rosii, ardeiul tocat, borsul pe care mai intai l-am fiert in alt vas cateva minute si crenguta de cimbru, acoperim din nou vasul si-l lasam la foc incet 15-20 de minute, in functie de cum se fierbe carnea si orezul.

Tocam frunzele de telina si le adaugam in ciorba cu cateva minute inainte de a stinge focul.

Eu la ciorbele in care folosesc oua la ingrediente, cum este ciorba de perisoare sau cea cu galuste, nu mai adaug la sfarsit franjuri de ou, imi place supa simpla si limpede.

Servim ciorba cu ardei iute sau dupa preferinte.

Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

Lujerii de la frunzele de telina se vor adauga in ciorba, intregi si bine spalati, pentru un plus de aroma, dupa adaugarea borsului, apoi se vor inlatura in timpul servirii.

RETETA IN IMAGINI

Bors de perisoare-0
Bors de perisoare-1
Bors de perisoare-2
Bors de perisoare-3
Bors de perisoare-4
Bors de perisoare-5
Bors de perisoare-6
Bors de perisoare-7
Bors de perisoare-8
Bors de perisoare-9

COMENTARII (46)

Panacris

Panacris 1

22.07.2014, 20:40

Meri și eu tot aici, adică pe Bucătăraș.ro, am descoperit și savurat ciorbele acrite cu borșMama,unguroaică, nu acrește nici măcar cu roșii ciorbele Deci..... Dar, acum am îndrăgit și eu borș-urile acrite moderat

babi5

babi5 1

14.12.2014, 20:00

-Licurici-

-Licurici- 1

23.06.2015, 09:40

perfecta

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Clatite cu branza telemea si malai
  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

  • 11

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!