Paine Pascala

de Sylvia in Piine, 30 Mar 2010 | 18252 vizualizari

 

Postez astazi reteta mea cu nr 100 ...painea Pascala sau Pasca cum este denumita in Ardeal , in nordul Ardealului unde am avut norocul zic eu…. sa ma destept la viata. Este o paine traditionala, facuta rotunda si inalta, cu impletituri frumoase si cu branza rasa asezata generos deasupra. Este painea care care este regina cosului cu mancare pt cina de Paste care merge la biserica seara pentru a fi binecuvantata si rasare mandra din cos dintre ouale rosii si celelalte bunatati ce asteapta sa fie gustate dupa post.

 

INGREDIENTE

  • Pentru o Pasca mare avem nevoi de
  • 1 kg de faina de tip 55 in Franta sau faina de paine in Romania ( daca aveti tava normala de tort este suficient si 750 de grame ) ,
  • 350-400 ml apa calduta,
  • 50 grame de drojdie proaspata,
  • o lingurita de sare,
  • o lingurita de miere sau zahar brun,
  • 2-3 linguri de ulei ( de masline bio pun eu ), 
  • un ou pentru pensulat la final,
  • 100 grame de branza sarata ( puteti pune telemea, cas proaspat ras sau orice branza preferati sarata ).
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine Pascala:

    Aluatul l-am facut cu masina de facut paine de aceasta data dar se poate face foarte bine si prin framantat  manual, ascultand o priceasna bisericeasca si asteptand sa primim inca o data lumina , semn ca o sa avem puterea sa o luam de la capat inca o data si anul acesta. 

    In masina de paine am pus prima data apa calduta in care am dizolvat drojdia cu o lingurita de miere, am adaugat apoi uleiul si faina si sarea si am setat pe program de framantare si dospire.

    Dupa ce este dospit aluatul in modelam intr-o bula rotunda si il punem in tava rotunda inalta, pana avem 2/3 din tava. Daca aveti tava mai mica puneti doar jumatate din cantitatea de aluat. Dupa aceea modelam mici suluri impletite cu care facem o coroana si decoram in mijloc cu  alte bucatele de aluat rasucite dupa inspiratie.Facem niste crestaturi mici pe fiacare cadran sa nu se crape painea la copt, pensulam painea cu ou batut bine cu sare in prealabil si presaram generos branza. Se poate face chiar un cuib de branza in mijloc dar eu prefer sa presar doar deasupra.

  Se mai lasa la dospit minim 45 de minute . Se coace la cuptorul incins la 210 grade, cu o tava de protectie sub tava cu painea si cu apa in acea tava ca sa iasa crusta crocanta. Eu o las 15 minute la 210 grade si apoi scad la 190 si o las inca 30-45 minute sa se faca bine si sa nu se arda deasupra, fiind inalta necesita un timp mai mare de coacere.  Nu am decat pozele cu painile gata facute si de anul trecut pe cand nu aveam acest  blog, promit sa revin si cu mai multe poze dupa operatiunea de anul acesta .

  Este o paine foarte  gustoasa, cu o aroma aparte care se pastreaza foarte bine.

  Poate fi de asemenea un cadou binevenit pentru un prieten drag, de obicei fac mai multe si ofer si prietenilor ca si dar de Paste. Impodobeste masa intr-un fel aparte, cei care fac aceasta paine stiu despre ce vorbesc, celor care nu au incercat-o inca le sugerez sa o faca macar o data.

 

TIPS-URI

1

Coaceti la temperatura mai mica si puneti o tava cu apa sub tava cu painea ca sa iasa crusta crocanta

2

Faceti mici incizii pe aluta inainte de a se lasa la dospit ca sa nu se crape la copt

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Paine Pascala 24139
retete culinare - Paine Pascala 24140
retete culinare - Paine Pascala 24145
retete culinare - Paine Pascala 24149
retete culinare - Paine Pascala 24150

COMENTARII (22)

Panacris 1

03.05.2013, 13:53

botcrina 1

05.04.2015, 20:28

jolygina 1

14.04.2016, 13:25

buna

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE: