Paine turceasca

de mihaelar63 in Piine, 15 Mai 2020 | 3486 vizualizari

 

 De vreo doi ani am painea aceasta pe lista de asteptare . Am mai studiat putin tehnica de preparare  Mi-am luat inima in  dinti si am dat bataie  . Nu regret,se obtine o paine gen lipie frageda si pufoasa  . Mi-a adus o surpriza placuta gustul si consistenta acestei paini . Cu siguranta o sa  o mai fac . Merge perfect pe masa de picnic . Asa sa uimesti musafirii :D
,, aluaturi de casa "

 

INGREDIENTE

  • 500 gr faina tip 650
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita sare
  • 125 ml apa calduta
  • 250 ml lapte la temperatura camerei
  • 2 linguri mix susan , alb si negru

Pt uns:1 galbenus +1 lingura iaurt +1 lingura ulei masline

Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine turceasca:

  1.  Drojdia proaspata se faramiteaza si se amesteca cu apa incalzita la 45 grade cu uleiul, zaharul si cu putina faina alba.
  2. Zaharul ajuta la  activarea drojdiei .
  3. Sarea  incetineste fermentarea dar trebuie pusa pentru gust de aceia se aduga doar o data cu faina .
  4. Lasati 15 minute ca drojdia sa inceapa sa fermenteze . Veti observa ca aluatul subtire face bulbuci .
  5. Se  amesteca  maiaua ce fermenteaza cu lapte la temperatura camerei si incet se incorporeaza faina si sarea .
  6. Framantatul il puteti face din acest moment si cu robotul de bucatarie .
  7. Se obtine un aluat destul de moale si lipicios , dar asa trebuie sa fie .
  8. Se acopera vasul cu un servet si se lasa la dospit in loc caldut , timp de 30 minute .
  9. Dupa treizeci de minute se scoate aluatul  din vas si se formeaza o bila .
  10.  Pe o tava cu foaie de copt infainata se intinde sub forma ovala sau rotunda aluatul, usor cu ajutorul degetelor dinspre interior spre exterior .
  11. Se amesteca o lingurita de faina cu 2 linguri de apa . Se inmoaie degetele in acest amestec si se traseaza liniile pentru model . Intai conturul si apoi puteti face patrate , romburi sau linii serpuite .
  12. Daca nu s-ar face aceste linii pentru model , aluatul s-ar umfla si s-ar pierde linia specifica .
  13. Acoperiti din nou tava cu un servet si o lasati sa se odihneasca15 minute.
  14. Ungeti toata suprafata lipiei cu amestecul de galbenus , iaurt si ulei .
  15. Presarati pe deasupra semintele de susan gustoase si benefice pentru sanatate .
  16. Se da tava la cuptorul incins la 200 grade timp de 25-30 minute , pana cand painea se rumeneste frumos .

                                      Pofta buna !!!

TIPS-URI

1

Aluatul obtinut va fi unul moale . Este esential pentru reusita painii turcesti .

2

Puteti presara seminte de susan in tava si le veti avea si in partea de jos a lipiei .

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine turceasca" nu uita sa-i faci un review.

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Paine cu ceapa rosie