Pastrama de oaie, afumata

de Ina in Mezel de casa, 2 Ian 2011 | 75557 vizualizari

 

Intrucat suntem mari consumatori de pastrama de oaie, aceasta este unul din preparatele care nu prea-mi lipsesc din congelator. Imi place s-o prepar eu, pentru a evita pastrama prea sarata sau prea uscata din comert.

 

INGREDIENTE

  •  spatele si  pulpa de oaie, dezosate
  • 2 capatani mari de usturoi
  • cimbru
  • sare/ delikat
  • piper
  • 1-2 pahare cu vin rosu
Portii: 5
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pastrama de oaie, afumata:

Desfacem carnea de oaie, astfel  incat  sa avem un strat de cca 1 cm. ( Daca e prea groasa nu se va patrunde bine la frigere, iar daca e prea subtire se va arde ) 

Intr-un vas adanc preparam sosul cu care  vom unge  carnea de oaie :  Usturoiul il curatam si-l pisam , apoi adaugam sare, piper, cimbru, delikat, si vin rosu. Amestecam bine si  turnam peste bucatile de carne, avand grija sa acoperim foarte bine fiecare bucata.  Eu prefer sa presar ingredientele pe rand, direct pe bucatile de carne, sa fiu sigura ca acestea isi vor trage aroma din toate ingredientele.

Carnea astfel pregatita, asezata intr-un vas acoperit, o pastram la rece 4-5 zile, apoi o afumam  12 ore la fum de fag. Avem grija sa intoarcem zilnic bucatile de carne, pentru a fi patrunse uniform de sosul cu vin  si usturoi.

Cand este gata afumata ( nu foarte mult, pentru a nu se usca prea tare ) o pastram in congelator.

Se poate prepara atat pe gratar, cat si in tigaie  sau ceaun.  Va asigur ca e delicioasa.

   

 

 

TIPS-URI

1

Alegeti carne de oaie tanara ( eventual berbecutz ) si nu indepartati tot seul , intrucat acesta ajuta ca pastrama sa nu iasa prea uscata.

2

In fiecare zi intoarceti carnea in baiţul de usturoi, vin si condimente, pentru a obtine o pastrama uniform aromata si frageda

3

Nu lasati mult la fum, pentru ca pastrama isi va pierde din sucul propriu  si se va usca prea tare

4

Nu te zgarci la usturoi si cimbru; cu cat mai mult, cu atat mai buna va fi pastrama.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Pastrama de oaie, afumata 74283
retete culinare - Pastrama de oaie, afumata 74284
retete culinare - Pastrama de oaie, afumata 74285
retete culinare - Pastrama de oaie, afumata 74286
retete culinare - Pastrama de oaie, afumata 74287
retete culinare - Pastrama de oaie, afumata 74288
retete culinare - Pastrama de oaie, afumata 74289
retete culinare - Pastrama de oaie, afumata 74291
retete culinare - Pastrama de oaie, afumata 74292
retete culinare - Pastrama de oaie, afumata 74293
retete culinare - Pastrama de oaie, afumata 74295
retete culinare - Pastrama de oaie, afumata 74298
retete culinare - Pastrama de oaie, afumata 74299
retete culinare - Pastrama de oaie, afumata 74300
retete culinare - Pastrama de oaie, afumata 74301
retete culinare - Pastrama de oaie, afumata 74304

COMENTARII (37)

dannytzu 1

05.12.2014, 23:46

este ok daca tin mai mult carnea pentru pastrama de oaie , in frigider stind la marenat mai mult de o saptamina?,pt ca as vrea sa afum numai o data si carnea de porc i cea de oaie.Va multumesc!

Ina 1

06.12.2014, 21:59

dannytzu, mai mult de 3-4 zile nu e bine s-o tii in frigider . Mai bine o congelezi si-o dezgheti cand vrei s-o afumi . Sau mai bine afumi acum pastrama si peste o saptamana porcul Sa ai pofta!

Ina 1

06.12.2014, 22:08

Sau incearca sa congelezi acum carnea si s-o marinezi cu 1-2 zile inainte de afumare .

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S