Reteta de mancare traditionala de prune uscate cu sos de zahar ars

de Ina in Mancaruri de post, 16 Apr 2014 | 60951 vizualizari

 

In Joia Mare din Postul Pastelui, la noi femeile dau de pomană pentru mortii din neam, prune uscate gatite cu orez sau cu sos de zahar ars. Azi am pregatit si eu reteta de prune cu sos de zahar ars, pe care v-o prezint mai jos.

 

INGREDIENTE

Ingrediente Reteta de mancare traditionala de prune uscate cu sos de zahar ars

  • 1 kg prune uscate
  • 400 ml apa
  • 50 ml vin alb
  • 2 linguri cu faina
  • 6 linguri zahar
  • 50 ml ulei
  • 1 ceapa
  • un varf de cutit de sare
  • o lingurita rasa cu pudra de vanilie
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Reteta de mancare traditionala de prune uscate cu sos de zahar ars:

Preparare Reteta de mancare traditionala de prune uscate cu sos de zahar ars

Dupa ce indepartam resturile de codite, punem prunele in apa fierbinte, le lasam 30 minute sa se hidrateze, apoi scurgem apa si o aruncam. Clatim prunele in alta apa calduta si scurgem apa foarte bine. 

Tocam ceapa marunt si o calim in 50 ml ulei, la foc mic, pana capata aspect straveziu. Adaugam 2 linguri de faina, amestecam totul pe foc 1 minut, apoi stingem cu 400 ml apa.

Cand sosul se ingroasa si devine omogen  adaugam prunele, apoi vinul, putina sare, o lingurita rasa de pudra de vanilie si zaharul caramelizat stins cu o cescuta de apa.  Fierbem totul 5 minute, apoi stingem focul.

Mancarica astfel preparata este delicioasa si o putem servi atat calda, cat si rece.

Si varianta de Orez cu prune uscate e la fel de delicioasa! Unii fac chiar Mancare de prune uscate cu afumatura

Reteta noastra favorita cu prune uscate e - Reţeta de preparare a papanaşilor cu prune uscate

TIPS-URI

1

Este obligatoriu ca prunele sa fie spalate in mai multe ape, inainte de a le pune la fiert. In caz contrar, sosul va avea o culoare mult prea închisă, impurități si miros/ gust de fum.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de mancare traditionala de prune uscate cu sos de zahar ars" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

xana 1

17.04.2014, 10:43

Nu am mancat niciodata dar sigur e super bun!

MIUTA 1

19.04.2014, 00:13

Nu am mancat niciodata .Eu am prune uscate si fac prajituri,sau la umplut un pui la cuptor.Trebuie neaparat sa fac si eu dar dupa pasti.Arata tare bine

MOKUSKA 1

27.04.2014, 13:34

Bunica facea ciorba de fasole cu prune uscate afumate , un deliciu!!

COMENTEAZA

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Mancare de prune