Sarmale

de danakarin in Porc, 10 Ian 2014 | 1776 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Pentru o porţie, cât să ajungă la 8 - 10 persoane, avem nevoie de :
  • 2 căpăţâni de varză
  • 1 kg carne de porc, ideal ceafă, măcinată
  • 100 g orez
  • 100 ml apă
  • O linguriţă boia
  • 2 cepe
  • Sare Piper
  • O lingură de untură sau 1-2 de ulei
  • 1-2 linguriţe de cimbru şi, de dorit, câteva crenguţe de cimbru între sarmale
  • O bucată de costiţă afumată
  • 2 roşii
  • 2 gogoşari sau ardei Kapia
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmale:

Am cumpărat varza, ca în fiecare an, de la d-l Binder, care are o măcelarie bine garnisită, aici la München, dar oferă clienţilor şi produse "auxliliare". În toamna anului trecut, am surprins momentul când se pregătea pusul verzei la butoi şi m-am gândit cu plăcere cum o voi folosi. Carnea şi costiţa afumată tot d-l Binder mi le-o furnizat. În acest fel, am fost convinsă că am o costiţă afumată de-adevăratelea, nu mânjită cu ceva ce seamănă a fum....cum deseori se întâmplă la produsele industriale. (O, voi, cei care mai apucaţi produse autentice!...Nici nu ştiţi ce fericiţi sunteţi!).

Nu am desărat varza, dar puteţi să o faceţi, o lăsaţi atunci în apă, de seara până dimineaţa. Pentru că eu prefer sarmalele micuţe, am tăiat fiecare frunză în două, am îndepărtat nervurile şi am pregătit astfel mai multe jumătăţi de foi.

Am curăţat ceapa, am tocat-o şi am călit-o în untura topită. Am adăugat-o la carnea tocată, am pus piper, sare, boia, după gust, am adăugat orezul şi apa. Apa e importantă, ca să rămână umplutura pufoasă , mai ales când nu doriţi să folosiţi o carne grasă. Am frământat bine umplutura. Nu aveţi alternativă, trebuie să o frământaţi cu mâna. Bunica mea, învăţată de mama ei, zicea că trebuie să simţi orezul între degete când frămânţi, atunci e cantitatea potrivită. E greu...drept care puneţi 100 g , e bine aşa!

Am scos oala mea de tuci, cu fundul gros, am plasat în mijloc bucata de costiţă, am presărat nişte varză tocată, am început să rulez sarmalele şi să le aşez în oală, pe măsură ce le făceam. Cum le făceam? Ei bine....tinere domnisoare, va trebui să priviţi cum procedează mamele voastre...sau o fi existând o variantă video...eu iau un pic de umplutură, o pun pe frunză, îndoi o latură deasupra, rulez şi capătul celălalt şi îl îndes, în aşa fel, încât sarmaua în devenire să fie etanşă. La sfârşit, am mai presărat varză tocată, din inima căpăţânii, inimă care, în treacăt fie spus, e delicioasă şi crudă (delicioasă e şi zeama de varză,dacă-i preparată şi pritocită cum se cere, ehei!), şi am risipit printre sarmale câteva fire de cimbru. Am turnat cam două pahare de apă şi am lăsat sarmalele mele să fiarbă încetişor....vreo 2 ore.

Între timp, din ardei şi roşii, am meşterit un sos, condimentat cu sare şi piper. Am călit la foc mic ardeii tăiaţi cubuleţe şi roşiile, în niţel ulei. Am turnat sosul peste sarmale şi le-am dat la cuptor, 30-45 de minute, să prindă culoare. Vă amintiţi, acesta este sfatul Sandei Marin pentru multe mâncăruri. Aveţi grijă să nu le ardeţi !

Au ieşit bune şi au fost apreciate de musafirii mei. Le-am servit cu smântână. Şi, oh, da, cu...pâine proaspătă, doar cu pâine proaspătă! Fiindcă, în marele zor al pregătirilor, am uitat de mămăligă! (De turtă, ce să mai vorbim...). Vai mie! Cum am putut să uit de mămăligă?! 

 

 

COMENTARII (17)

danakarin 1

11.01.2014, 07:19

Ma bucur de succes! Va multzumesc pt aprecierile generoase....nu e decat una din cele 285 de retete de sarmale de pe site-ul nostru!

mihaelar63 1

11.01.2014, 08:05

) Eu cred ca am vreo 5 nepostate

robert_badica 1

15.07.2014, 21:18

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04