Tort cu alune caramelizate

de alldaycooking in Torturi, 22 Oct 2012 | 1873 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Blat cu alune:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 5 linguri alune de padure macinate
  • 3 linguri de faina piscoturi
  • 70 gr stafide
  • esenta de rom
  • Crema:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri faina
  • 3 linguri alune de padure macinate
  • 100 ml lapte
  • 70 gr ciocolata alba
  • 250 gr unt
  • Decor:
  • 100 gr alune de padure
  • 5 linguri zahar
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu alune caramelizate:

Pentru blat am batut spuma albusurile, am adaugat treptat zaharul si apoi galbenusurile unul cate unul mixat in continuare. In final am adaugat alunele macinate si faina si am amestecat cu grija pentru a obtine o compozitie aerata. Am copt blatul la 170 grade Celsius pana cand a trecut proba cu scobitoarea. Am lasat blatul sa se raceasca.

Stafidele le-am pus la hidratat impreuna cu esenta de rom. Am pus apa cat sa le acopere.

Pentru crema am amestecat laptele cu ouale, zaharul si faina  mixand pentru a nu se forma cocoloase. Am pus crema la fiert si am amestecat incontinuu. Cand a inceput sa fiarba am adaugat alunele macinate si ciocolata rupta bucatele. Am fiert crema pana cand s-a ingrosat. Crema acoperita cu o folie de plastic am lasat-o sa se raceasca.

Am taiat blatul in 2 jumatati egale.

Untul l-am tinut la temperatura camerei. Cand crema s-a racit am inceput sa mixez untul. Treptat am adaugat cate o lingura din crema fiarta la unt. Din crema am pastrat 2 linguri pentru finisarea tortului, restul de crema l-am impartit in 2 jumatati egale.

Pe o felie de blat am pus jumatate din crema, apoi am presarat jumatate dintre stafide. Am pus piscoturile si le-am insiropat cu lichidul in care am hidratat stafidele. Deasupra piscoturilor am presarat restul de stafide. Am pus restul de crema si am acoperit cu cea de-a doua jumatate de blat. De jur imprejurul tortului am finisat cu crema pe care am pastrat-o. Alunele pe care le aveam erau cu coaja, motiv pentru care le-am prajit putin in tigaie si apoi am incercat sa curat cat mai mult din coaja.

Intr-o tigaie am pus la caramelizat 5 linguri de zahar. Cand zaharul era topit, am adaugat alunele si am amestecat putin pentru ca alunele sa fie acoperite de caramel. Alunele caramelizate le-am lasat sa se raceasca pe o farfurie unsa cu putin ulei. Cand s-au racit alunele caramelizate, le-am pus intr-o punga si le-am zdrobit cu ciocanul de snitele. Am uns blatul superior al tortului cu dulceata de piersici, iar deasupra acesteia am presarat alunele caramelizate zdrobite.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort cu alune caramelizate 183689
retete culinare - Tort cu alune caramelizate 183690
retete culinare - Tort cu alune caramelizate 183691
retete culinare - Tort cu alune caramelizate 183692
retete culinare - Tort cu alune caramelizate 183693
retete culinare - Tort cu alune caramelizate 183694
retete culinare - Tort cu alune caramelizate 183696
retete culinare - Tort cu alune caramelizate 183697
retete culinare - Tort cu alune caramelizate 183698
retete culinare - Tort cu alune caramelizate 183699
retete culinare - Tort cu alune caramelizate 183700
retete culinare - Tort cu alune caramelizate 183701

COMENTARII (22)

andrada23 1

22.01.2013, 09:43

Buna ziua. Ce sa inteleg din "3 linguri de faina piscoturi" si n-am inteles daca am nevoie si de piscoturi, ca nu sunt trecute la ingrediente, dar se gasesc la mod de preparare. Va multumesc, astept, va rog, o lamurire, m-ar interesa sa incerc tortul asta.

diaconta 1

22.01.2013, 09:55

Andrada,cred ca la blat a folosit in loc de faina obisnuita,faina obtinuta din piscoturile macinate fin.
A pus si un strat de piscoturi,asa cum se vede si din poza,dar probabil a uitat sa le treaca la ingrediente.
Ne mai scapa si noua uneori,nu-i usor de redactat o reteta.
Zi frumoasa si succes cu tortul

alldaycooking 1

24.01.2013, 17:12

Draga Dia multumesc frumos pentru ca ai incercat sa clarifici neintelegerea!

Andrada, era vorba de 3 linguri de faina normal si un strat de piscoturi, nu am mentionat cate pentru ca depinde dimensiunea tavii.

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L