Zacusca de macrou

de merisor in Zacusca, 16 Oct 2015 | 1500 vizualizari

 

Prima data am vazut acest fel de zacusca anul trecut, la Ina-bucataras dragalas si am stiut din start ca o sa-mi placa, dar abia acum am ajuns sa o testez si eu.
Eu am mai adaugat in plus fata de reteta ei si morcov si macrou afumat, nu de alta, dar am zis sa imi iasa mai multa :)))))
Este foarte buna, a placut in unanimitate tuturor baietilor mei, ca eu am multi, trei la numar :) dar si mie in mod deosebit.
Am zis ca de acum inainte nu voi mai cumpara conserve de peste in sos tomat, pentru ca mi le prepar singura.

 

INGREDIENTE

  • 2 kg macrou congelat
  • 500 g file de macrou afumat
  • 1 kg ceapa galbena
  • 1 kg morcovi
  • 2 kg ardei kapia + gogosari
  • 3 linguri otet balsamic
  • 2 linguri zahar
  • 300 ml ulei
  • 400 g pasta de rosii
  • 2-3 foi de dafin
  • piper cu lamaie
  • coriandru
  • boabe de mustar
  • marar uscat
  • salvie
  • oregano
  • boia de ardei dulce + iute
  • sare
  • 1 l apa + 100 ml otet
Portii: 16
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacusca de macrou:

Lasam macroul la dezghetat, in apa rece sau in lapte, apoi ii indepartam capul, coada si aripioarele si il evisceram.

Il spalam bine, il taiem in bucati mai mici si il punem la fiert in apa cu o lingurita de sare si 100 ml otet, pentru 10-15 minute de cand atinge punctul de fierbere.

Apoi il scurgem de apa, ii indepartam oasele si il maruntim. Eu am lasat si bucati mai mari.

Maruntim si fileul de macrou afumat, dupa ce ii indepartam pielita aceea neagra.

Curatam legumele si le tocam pe rand, la robot.

Punem uleiul la incins si adaugam ceapa in el.

Cand ceapa incepe sa devina sticloasa, adaugam doua linguri de zahar si dupa ce se topeste zaharul adaugam otetul balsamic.

Astfel ceapa capata acel gust placut de caramelizat.

Amestecam continuu pentru a se carameliza uniform, apoi adaugam morcovul si mai tarziu, cand acesta incepe sa se patrunda, adaugam si ardeiul.

Dupa ce gusturile se vor intrepatrunde bine, adaugam condimentele.

Condimentele le vom macina impreuna inainte de a le adauga.

Potrivim gustul si cu putina sare, dar putina, pentru ca va fi si macroul sarat si pasta de rosii pe care o adaugam cand toate ingredientele sunt bine patrunse.

La final adaugam pestele si cel fiert si cel afumat, apoi dam vasul la cuptorul preincalzit, pentru 15 minute, sau pana cand uleiul incepe sa iasa la suprafata, acesta este semnul ca zacusca este preparata.

Scoatem zacusca din cuptor, mai potrivim gustul de sare si condimente si bagam borcanele bine spalate la sterilizat, 5 minute, pentru ca deja cuptorul este incins.

Umplem borcanele fierbinti cu zacusca fierbinte, infiletam capacele si le mai dam la cuptor pentru 5 minute cu focul aprins, timp in care capacele se vor suda bine pe borcane.

Dupa stingerea focului, lasam borcanele in cuptor pana a doua zi, sa se raceasca treptat, dar daca avem nevoie de cuptor, le scoatem si le bagam imediat in paturi, pentru a nu se raci brusc si sa avem surpriza ca se desfac capacele de la borcane.

Reteta Inei dupa care m-am inspirat si pentru care ii multumesc, o gasiti aici:

http://www.bucataras.ro/retete/zacusca-de-macrou-65199.html

 

 

TIPS-URI

1

Sarea nu trebuie adaugata de la inceput peste legume, ci mai tarziu, timp in care legumele isi lasa suficient savoarea, iar sarea le-o va accentua spre final( truc deprins din emisiunea lui Vladutz de la Neatza cu Razvan si Dani).

2

Frunzele de dafin le inlaturam dupa aproximativ 15 minute de preparat, pentru a nu deveni prea amare la gust.

RETETA IN IMAGINI

Zacusca de macrou-0
Zacusca de macrou-1
Zacusca de macrou-2
Zacusca de macrou-3
Zacusca de macrou-4
Zacusca de macrou-5
Zacusca de macrou-6
Zacusca de macrou-7
Zacusca de macrou-8
Zacusca de macrou-9
Zacusca de macrou-10
Zacusca de macrou-11
Zacusca de macrou-12
Zacusca de macrou-13
Zacusca de macrou-14
Zacusca de macrou-15
Zacusca de macrou-16

COMENTARII (28)

merisor 1

20.10.2015, 17:35

Ina, daca ai facut tu, trebuie sa testez si eu, nu? Ma duc sa vad la tine, ca mi-a scapat. Si pun in aplicare )

Panacris 1

21.10.2015, 17:14

elucubratiiculinare 1

03.09.2016, 17:14

tare buna

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04