Zmeurata

de RODIMUR in Bauturi, 5 Aug 2019 | 7542 vizualizari

 

Prima dată am băut zmeurată la o întâlnire cu foștii colegi de liceu. Cineva, nu știu cine, a adus un pet de 2 litri cu zmeurată nestrecurată (cu fructele înăuntru). Mi s-a părut extraordinar de bună, cum n-am mai băut niciodată, poate și pentru că-mi place gustul zmeurii. Cu toate că mi-a plăcut atât de mult, n-am putut bea decât o jumătate de păhărel, pentru că era foarte tare. Știind că băuturile dulci ”se ridică la cap” foarte ușor, eu adaug alcool mai puțin tare, ca să compensez acest neajuns. Gândindu-mă că este posibil ca fructele din zmeurată să dea mai multă tărie băuturii, am strecurat siropul de îndată ce s-a topit zahărul, dar poate că voi încerca să fac și eu zmeurată nestrecurată.
Am preparat și anul trecut zmeurată, dar n-am făcut poze și mi-a părut rău, pentru că a ieșit foarte bună, prin urmare anul acesta am fost atentă să fotografiez toate etapele procesului tehnologic, așa că acum, după ce a stat suficient timp, la macerat, am gustat și acum am ajuns la pozele finale. 
Băuturile dulci nu se beau pentru a ameți, ci din plăcerea de a savura ceva special, iar zmeurata este cea mai aromată și plăcută băutură, în special pentru doamne.
Din ingredientele de mai jos am făcut 3 litri de zmeurată.

 

INGREDIENTE

  • 2 kg de zmeură
  • 1 kg de zahăr tos
  • 2 l de vodkă de 40 de grade.
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zmeurata:

Zmeura se spală cu grijă, să nu se strivească și se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă bine de apă.

Într-un recipient curat, uscat și încăpător, se pun alternativ, straturi de zmeură și straturi de zahăr, ultimul fiind de zahăr.

Timp de 6-7 zile se lasă recipientul cu zmeurata într-un loc răcoros și umbros. Zi de zi se agită conținutul recipientului, pentru ca zmeura să lase toată zeama și să se topească zahărul.

După intervalul de timp recomandat, când zahărul s-a topit în totalitate, se strecoară siropul printr-o strecurătoare prevăzută cu tifon.

În siropul recuperat se adaugă alcoolul, se amestecă și se mai lasă astfel, tot într-un loc răcoros și umbros, timp de încă o săptămână, după care se strecoară din nou prin tifon și se toarnă în sticle de 500 ml și se dă la macerat, la rece, pentru cel puțin o lună.

Se servește rece, cu gheață.

TIPS-URI

1

Folosiți zmeură întreagă, bine coaptă.

2

Spălați cu grijă zmeura, ca să nu se strivească și strecurați-o bine de apă.

3

Verificați zilnic recipientul cu zmeura și zahărul. Dacă nu este mult zahăr și este cald, fructele pot să fermenteze și-și vor pierde gustul lor nemaipomenit. Dacă simțiți că fructele încep să fermenteze, ori turnați alcoolul peste ele, ori mai bine recuperați siropul și cu fructele puteți face un gem.

4

Cine vrea, poate dubla cantitatea de zahăr, la această cantitate de fructe. Zahărul va conserva mai bine fructele și va împiedica fermentarea lor.

5

Nu închideți cu dop/capac recipientul în care zmeura stă cu zahărul, la dizolvat. Folosiți o bucată de tifon.

6

Strecurați fructele și siropul printr-o strecurătoare deasă, prevăzută cu tifon.

7

Este de preferat ca zmeurata, ca toate băuturile preparate în casă să stea în recipiente de sticlă.

8

Zmeurata trebuie să stea la macerat într-un loc răcoros și umbros (timp în care se va limpezi și va deveni limpede) timp de 1-2 luni.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zmeurata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (26)

RODIMUR 1

07.08.2019, 20:34

Da, Rocsi este cel mai bun lichior, aromat și dulce... Nu-l fac prea tare, pentru că oricum, băuturile dulci ”se ridică” la cap... Mulțumesc pentru atenție!

dantes 1

11.08.2019, 10:21

Buna! dar totusi trebuie mai tare

RODIMUR 1

11.08.2019, 10:37

Bine, Dantes! Altă dată voi ține cont de observația aceasta și voi mări puțin gradele, dar totuși, suportabil pentru doamne... Mulțumesc pentru apreciere!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Lichior de cafea