Cozonac pufos

de bucatarimcudiana in Dulciuri, 16 Mar 2011 | 4111 vizualizari

 

reteta o am de la bunica Dumnezeu sa o ierte pentru ca nu mai este printre noi, cand eram mai mititica o ajutam la framantat , ii tineam de lighean si ii turnam ingredientele necesare.

MULTUMESC MULT BUNICA

 

INGREDIENTE

  • pt. aluat:
  • 1 kg.faina alba de calitate
  • 200 gr. zahat tos
  • 500 ml.lapte caldut
  • 50 gr.drojdie
  • 1 lgt.sare razatura de lamaie
  • 1 plic zahar vanilat
  • 2 oua
  • 150 ml.ulei de floarea soarelui
  •  pt.umplutura:
  • 400 gr.nuca macinata
  • 5 lg. zahar tos
  • esenta rom  
  • pt.uns:
  • 1 ou
  • 1 lg. lapte zahar tos
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac pufos:

eu in primul rand ma ocup de maia, adica drojdia  o omogenizez cu o lg de zahar, cu 100 ml. lapte caldut si cu 2 lg de faina pe care o las la crescut intr-un loc caldut.

intre timp bat oualele cu restul de zahar, laptele caldut , zaharul vanilat, razatura de lamaie si sarea, asta ar fi shodoul

faina cernuta intr-un lighean {castron mai incapator}ii fac o gropita la mijloc in care pun maiaua, amestec putin cu mana dupa care adaug shodoul {amestecul de lapte cu ou si zahar}framant bine aluatul cam 15 min.daca mai este necesar adaug apa calduta sau faina in functie de consistenta aluatului.

consistenta buna  este atunci cand prind aluatul cu o mana si ridic  cam la 10-15 cm. sa nu se rupa {atunci este tare} , dar nici sa curga {atunci este moale}.

cand consistenta este buna adaug uleiul treptat nu tot odata.

aluatul este gata,il acopar cu un prosop curat , il las la crescut  la loc cald, ferit de curentii de aer rece pana isi dubleaza volumul.

pana creste aluatul eu ung formele de cozonac cu ulei, pregatesc umplutura, adica nuca macinata o amestec cu zaharul si esenta de rom.

aluatul crescut il impart in 4 parti egale, pe care le intind cu mana sau sucitorul sub forma unui dreptungi cam cat o coala A4 pe care pun umplutura de nuca si rulez dinspre latura mai mare, impletesc cate 2 suluri si le pun in tavi la crescut pentru inca 30 min.

dupa ce au crescut le bag la cuptorul preincalzit la foc moderat pentru 40 min , coacerea variaza la fiecare tip de cuptor eu am pe gaz.

dupa ce s-au rumenit frumos fac testul cu scobitoarea pentru a fi sigura ca este copt cozonacul, scot formele din cuptor si asa fierbinti ung cu amestecul de ou cu lapte si presar zahar tos deasupra

las sa se raceasca putin dupa care scot cozonacul din forma, daca imi este pofta tare si nu astept sa se raceasca bine rup din cozonac si mananc, niciodata nu il tai cu cutitul cat este cald.

 

TIPS-URI

1

 toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei

2

 ar fi recomandat sa cerneti faina.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Cozonac pufos 92054
retete culinare - Cozonac pufos 92055
retete culinare - Cozonac pufos 92056
retete culinare - Cozonac pufos 92057

COMENTARII (25)

jolygina 1

17.03.2011, 17:50

bucatarimcudiana 1

17.03.2011, 22:21

jolygina multumesc si pupicei

adry88 1

03.06.2011, 11:12

foarte frumos

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE: