Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii

de mihaelar63 in Piine, 9 Feb 2015 | 7732 vizualizari

 

Daca unii sunt mofturosi la unele preparate eu va spun sincer fac nazuri la paine. Dupa ochi imi dau seama daca este proaspata. Imi place painea-paine fara potentiatori de gust, afanatori etc. Sunt clienta fidela a unei mici brutarii care lucreaza cu faina macinata in moara proprie. "Nenea" a fost maistru brutar la fabrica de paine de pe vremuri. Meserie ce mai. Foloseste faina, drojdie, apa si maia de la aluatul precedent. Eu cer mereu paine la tava. Intr-o buna zi ajungand mai tarziu am gasit doar tip franzela. "Nenea" mi-a explicat ca foloseste acelasi aluat dar copt sub forme diferite gustul va fi diferit. Stiam ca painea este influentata de gradul de umiditate, de gluten, de timp de cocere, temperatura, dar uite ca asta cu forma nu mi-o mai amintesc. Eu am experimentat: acelasi aluat sub forma de franzela la tava are un gust, iar sub forma de chifle altul. Chiflele au fost preferatele mele!!!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina alba 000
  • 800 gr lapte acru -prins de casa
  • 6 linguri ulei masline
  • 1 lingura rasa sare
  • 1 lingura zahar brun
  • 1 cub drojdie proaspata
  • 8 gr drojdie uscata
  • mix seminte
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii:

Pentru reusita framantarii ingredientele trebuie sa fie la temperatura mediului ambiant . Daca laptele acru este la rece se aduce din timp in bucatarie .

Mixati laptele acru cu drojdia , sare , zahar .

Faina cernuta se pune intr-un bol incapator .Se face o adancitura in mijloc si se pune amestecul cu lapte acru .

Cu ajutorul mixerului de mana cu paletele ondulate mixati aluatul dinspre mijloc , scuturand vasul sa se distribuie faina treptat timp de 15 minute .

Cand amestecul este omogen si observati ca aluatul formeaza valuri ungeti o bucata de folie de nailon cu ulei si asezati peste aluat .

Lasati sa creasca la loc cald 30-40 minute .

Aproximativ jumatate din compozitie am pus in tava de cozonac , am presarat seminte si am copt pana a devenit rumena-.Timpul  nu l-am cronometrat cam 30 minute cuptorul meu este mai incet si mai vechi .Eu incerc painea prin apasare si batand cu degetul in ea [ ca la o usa :D] . Cand este coapta trebuie sa sune a gol .

Din  cealalta jumatate din aluat  cu mainile unse cu ulei am format chifle rotunde presarate cu seminte ce le-am copt in tava pe folie de hartie .

Chiflele au avut nevoie de timp mai redus de coacere .Tot ele sunt preferatele mele .

TIPS-URI

1

Cat timp aluatul este la dospit acoperitil cu o bucata de folie de impachetat unsa cu ulei _ Pont de la Lorraine Pascal .

2

Pentru reusita framantarii ingredientele trebuie sa fie la temperatura mediului ambiant .

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (30)

mihaelar63 1

09.02.2015, 22:31

Merisor sunt atat de multumita incat sunt capabila sa prepar zilnic chifle

mihaelar63 1

14.02.2015, 00:39

Ildi rivalizeaza fara concurenta cu cele de cumparat

mihaelar63 1

14.02.2015, 00:40

Multumesc Lorra

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4847 puncte

oanapl

1550 puncte

mihaelar63

1439 puncte

madi_marin

1092 puncte

Rocsi

749 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Paine MARGARETA