Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii

de mihaelar63 in Piine, 9 Feb 2015 | 1391 vizualizari

 

Daca unii sunt mofturosi la unele preparate eu va spun sincer fac nazuri la paine. Dupa ochi imi dau seama daca este proaspata. Imi place painea-paine fara potentiatori de gust, afanatori etc. Sunt clienta fidela a unei mici brutarii care lucreaza cu faina macinata in moara proprie. "Nenea" a fost maistru brutar la fabrica de paine de pe vremuri. Meserie ce mai. Foloseste faina, drojdie, apa si maia de la aluatul precedent. Eu cer mereu paine la tava. Intr-o buna zi ajungand mai tarziu am gasit doar tip franzela. "Nenea" mi-a explicat ca foloseste acelasi aluat dar copt sub forme diferite gustul va fi diferit. Stiam ca painea este influentata de gradul de umiditate, de gluten, de timp de cocere, temperatura, dar uite ca asta cu forma nu mi-o mai amintesc. Eu am experimentat: acelasi aluat sub forma de franzela la tava are un gust, iar sub forma de chifle altul. Chiflele au fost preferatele mele!!!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina alba 000
  • 800 gr lapte acru -prins de casa
  • 6 linguri ulei masline
  • 1 lingura rasa sare
  • 1 lingura zahar brun
  • 1 cub drojdie proaspata
  • 8 gr drojdie uscata
  • mix seminte
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii:

Pentru reusita framantarii ingredientele trebuie sa fie la temperatura mediului ambiant . Daca laptele acru este la rece se aduce din timp in bucatarie .

Mixati laptele acru cu drojdia , sare , zahar .

Faina cernuta se pune intr-un bol incapator .Se face o adancitura in mijloc si se pune amestecul cu lapte acru .

Cu ajutorul mixerului de mana cu paletele ondulate mixati aluatul dinspre mijloc , scuturand vasul sa se distribuie faina treptat timp de 15 minute .

Cand amestecul este omogen si observati ca aluatul formeaza valuri ungeti o bucata de folie de nailon cu ulei si asezati peste aluat .

Lasati sa creasca la loc cald 30-40 minute .

Aproximativ jumatate din compozitie am pus in tava de cozonac , am presarat seminte si am copt pana a devenit rumena-.Timpul  nu l-am cronometrat cam 30 minute cuptorul meu este mai incet si mai vechi .Eu incerc painea prin apasare si batand cu degetul in ea [ ca la o usa :D] . Cand este coapta trebuie sa sune a gol .

Din  cealalta jumatate din aluat  cu mainile unse cu ulei am format chifle rotunde presarate cu seminte ce le-am copt in tava pe folie de hartie .

Chiflele au avut nevoie de timp mai redus de coacere .Tot ele sunt preferatele mele .

 

TIPS-URI

1

Cat timp aluatul este la dospit acoperitil cu o bucata de folie de impachetat unsa cu ulei _ Pont de la Lorraine Pascal .

2

Pentru reusita framantarii ingredientele trebuie sa fie la temperatura mediului ambiant .

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii 366033
retete culinare - Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii 366034
retete culinare - Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii 366035
retete culinare - Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii 366036
retete culinare - Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii 366037
retete culinare - Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii 366038
retete culinare - Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii 366039
retete culinare - Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii 366040
retete culinare - Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii 366041
retete culinare - Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii 366042
retete culinare - Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii 366043

COMENTARII (30)

mihaelar63 1

09.02.2015, 22:31

Merisor sunt atat de multumita incat sunt capabila sa prepar zilnic chifle

mihaelar63 1

14.02.2015, 00:39

Ildi rivalizeaza fara concurenta cu cele de cumparat

mihaelar63 1

14.02.2015, 00:40

Multumesc Lorra

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

TarteTatin -...

ieri la 14:55