Pere umplute, in aluat

de merisor in Dulciuri, 25 Aug 2015 | 1504 vizualizari

 

Ma gandeam sa scriu la titlu tot ce contine acest desert, dar nu cred ca mi-ar ajunge doua randuri :)))))
M-a bantuit de mult o reteta de-a dragei noastre Violeta Postolache si mi-am permis sa-i imprumut si eu ideea.
Nu am preparat reteta ei, dar important este ca m-am inspirat de la ea si-i multumesc pe aceasta cale.
A rezultat un desert delicios si aspectuos.
Aici aveti si varianta Violetei:
http://www.bucataras.ro/retete/pere-umplute-in-foietaj-41487.html

 

INGREDIENTE

  • 4 pere mai mari
  • Pentru sirop:
  • 3 linguri zahar
  • 200 ml apa
  • 1 lingurita scortisoara
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • Pentru umplutura:
  • 5 piscoturi Savoiardi
  • 100 gr nuca macinata mai grosier
  • Pentru aluat:
  • 1 galbenus de ou
  • 2 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 varf cutit sare
  • 1 lingura smantana
  • 5 linguri lapte
  • 5 linguri ulei
  • 300 gr faina
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 varf cutit bicarbonat
  • Pentru uns aluatul:
  • 1 galbenus de ou
  • 1/2 lingurita lapte
  • Pentru crema:
  • siropul in care au fiert perele
  • 50 gr unt
  • nuca + piscoturi(ce ramane de la umplut perele)
  • 1 lingura cacao
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pere umplute, in aluat:

Curatam perele de coaja si le scoatem cotoarele, cu un cutit cu lama subtire si varful ascutit sau cu un dispozitiv special, daca avem.

Avem mare grija sa nu le strapungem cu cutitul.

Coditele le vom lasa la locul lor.

Pregatim siropul.

Intr-un vas cu pereti dubli, caramelizam cele 3 linguri de zahar, amestecand in el sa nu se innegreasca si sa devina amar.

Dupa diluare, stingem caramelul cu apa si lasam vasul pe foc pana la topirea definitiva a zaharului.

Adaugam zaharul vanilat si scortisoara si scufundam perele in sirop.

Le lasam sa fiarba cateva minute bune, invartindu-le pe toate partile sa se aromatizeze uniform.

Perele mele nu au fost foarte tari, ba chiar au fost zemoase, asa ca nu le-am lasat decat vreo 10 minute in sirop.

Stingem focul, scoatem perele din sirop si le lasam sa se scurga bine si sa se raceasca.

Intre timp preparam aluatul.

Frecam galbenusul de ou cu zaharul, zaharul vanilat si sarea pana devine usor spumos, apoi adaugam pe rand uleiul, smantana si imediat bicarbonatul care se va dizolva in smantana.

Adaugam si laptele si incepem sa incorporam treptat faina pe care am amestecat-o cu praful de copt.

Vom obtine un aluat usor elastic si nu foarte tare.

Il lasam sa se odihneasca pana cand se racesc perele.

Pentru umplutura, rupem piscoturile, le adaugam in robot sau intr-un mini chopper impreuna cu miezul de nuca si le maruntim.

Cu ajutorul unei lingurite, umplem perele cu acest amestec, sau cu cat cuprind din acest amestec, pentru ca nu vom sti la fix cat sa preparam.

Intindem aluatul pe masa de lucru in foaie subtire de 2-3 mm si il taiem in fasii lungi.

Rulam fasiile pe perele usor umezite cu sirop si avem grija sa formam si la baza lor un cosulet din aluat, asa incat sa nu cada umplutura.

Amestecam galbenusul de ou cu laptele si ungem aluatul din belsug, pentru a prinde culoare frumoasa in timpul tratamentului termic.

Eu am avut oua de la gaini de curte si au avut galbenusul intens colorat.

Asezam perele  intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor pentru 40-45 de minute la 180 de grade, sau pana cand se rumeneste aluatul.

Pe parcursul timpului, eu am mai rotit perele de pe o parte pe alta.

Le-am asezat mai intai drepte, dar pentru ca se rumeneau prea rau deasupra iar mai jos ramaneau necolorate, le-am culcat apoi si le-am mai intors de pe o parte pe alta.

Si pentru a nu arunca siropul in care au fiert, am incropit si o crema caramel pe care am servit-o impreuna cu perele.

Am pus din nou siropul la fiert si l-am lasat sa se ingroase putin, apoi am adaugat untul, iar dupa topirea acestuia, am adaugat restul de nuci si piscoturi, pe care le-am amestecat cu o lingura de cacao.

Le-am lasat pe foc 2-3 minute amestecand continuu si am obtinut o crema tare buna.

Eu nu-s adepta risipirii ingredientelor si incropesc pe moment ceva din ele, asa cum am facut cu aceasta crema.

In speranta ca v-am captat atentia cu delicioasa mea reteta, va doresc spor si pofta buna!

Data viitoare am sa o incerc cu aluat de foietaj cum a facut-o  Vio.

 

 

TIPS-URI

1

Piscoturile pot fi inlocuite cu biscuiti sau pesmet, eu am adaugat piscoturi pentru ca mereu raman cu cateva in plus, cand le folosesc la diverse deserturi(tiramisu, diplomat, etc).

2

Cred ca pentru acest desert sunt mai bune perele acelea mari, de iarna, fiind mai tari, fierb mai mult si se aromatizeaza mai bine, dar mie mi-a placut cum au iesit si ale mele.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Pere umplute, in aluat 396892
retete culinare - Pere umplute, in aluat 396893
retete culinare - Pere umplute, in aluat 396894
retete culinare - Pere umplute, in aluat 396895
retete culinare - Pere umplute, in aluat 396896
retete culinare - Pere umplute, in aluat 396897
retete culinare - Pere umplute, in aluat 396898
retete culinare - Pere umplute, in aluat 396899
retete culinare - Pere umplute, in aluat 396900
retete culinare - Pere umplute, in aluat 396901
retete culinare - Pere umplute, in aluat 396902
retete culinare - Pere umplute, in aluat 396903
retete culinare - Pere umplute, in aluat 396904
retete culinare - Pere umplute, in aluat 396905
retete culinare - Pere umplute, in aluat 396907
retete culinare - Pere umplute, in aluat 396908
retete culinare - Pere umplute, in aluat 396909
retete culinare - Pere umplute, in aluat 396910
retete culinare - Pere umplute, in aluat 396911

COMENTARII (46)

mihaelar63 1

01.09.2015, 00:04

Ce pere buuune !!!! Mi-ai facut o pofta Ar merge langa ele doua globuri de inghetata . La alegere )

Micutza Luana 1

12.09.2015, 02:55

corana 1

12.09.2015, 09:37

Oportunitate revolutionara pentru toti! Nu stiu daca ai vazut pana acum aceasta oferta, dar te asigur ca e cea mai serioasa la ora actuala! Suntem acum un fenomen in Romania, pentru ca oamenii s-au convins de eficienta acestui sistem, oameni care deja au incasat bani si i-au si cheltuit! Acum poti si tu sa incepi! Te astept sa imi ceri detalii la adresa mea de email: corana22@yahoo.com

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

ieri la 18:07

Sarmalute din quinoa, la CrockPot

Sarmalute din...

ieri la 15:18