Zmeurata

de RODIMUR in Bauturi, 5 Aug 2019 | 7560 vizualizari

 

Prima dată am băut zmeurată la o întâlnire cu foștii colegi de liceu. Cineva, nu știu cine, a adus un pet de 2 litri cu zmeurată nestrecurată (cu fructele înăuntru). Mi s-a părut extraordinar de bună, cum n-am mai băut niciodată, poate și pentru că-mi place gustul zmeurii. Cu toate că mi-a plăcut atât de mult, n-am putut bea decât o jumătate de păhărel, pentru că era foarte tare. Știind că băuturile dulci ”se ridică la cap” foarte ușor, eu adaug alcool mai puțin tare, ca să compensez acest neajuns. Gândindu-mă că este posibil ca fructele din zmeurată să dea mai multă tărie băuturii, am strecurat siropul de îndată ce s-a topit zahărul, dar poate că voi încerca să fac și eu zmeurată nestrecurată.
Am preparat și anul trecut zmeurată, dar n-am făcut poze și mi-a părut rău, pentru că a ieșit foarte bună, prin urmare anul acesta am fost atentă să fotografiez toate etapele procesului tehnologic, așa că acum, după ce a stat suficient timp, la macerat, am gustat și acum am ajuns la pozele finale. 
Băuturile dulci nu se beau pentru a ameți, ci din plăcerea de a savura ceva special, iar zmeurata este cea mai aromată și plăcută băutură, în special pentru doamne.
Din ingredientele de mai jos am făcut 3 litri de zmeurată.

 

INGREDIENTE

  • 2 kg de zmeură
  • 1 kg de zahăr tos
  • 2 l de vodkă de 40 de grade.
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zmeurata:

Zmeura se spală cu grijă, să nu se strivească și se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă bine de apă.

Într-un recipient curat, uscat și încăpător, se pun alternativ, straturi de zmeură și straturi de zahăr, ultimul fiind de zahăr.

Timp de 6-7 zile se lasă recipientul cu zmeurata într-un loc răcoros și umbros. Zi de zi se agită conținutul recipientului, pentru ca zmeura să lase toată zeama și să se topească zahărul.

După intervalul de timp recomandat, când zahărul s-a topit în totalitate, se strecoară siropul printr-o strecurătoare prevăzută cu tifon.

În siropul recuperat se adaugă alcoolul, se amestecă și se mai lasă astfel, tot într-un loc răcoros și umbros, timp de încă o săptămână, după care se strecoară din nou prin tifon și se toarnă în sticle de 500 ml și se dă la macerat, la rece, pentru cel puțin o lună.

Se servește rece, cu gheață.

TIPS-URI

1

Folosiți zmeură întreagă, bine coaptă.

2

Spălați cu grijă zmeura, ca să nu se strivească și strecurați-o bine de apă.

3

Verificați zilnic recipientul cu zmeura și zahărul. Dacă nu este mult zahăr și este cald, fructele pot să fermenteze și-și vor pierde gustul lor nemaipomenit. Dacă simțiți că fructele încep să fermenteze, ori turnați alcoolul peste ele, ori mai bine recuperați siropul și cu fructele puteți face un gem.

4

Cine vrea, poate dubla cantitatea de zahăr, la această cantitate de fructe. Zahărul va conserva mai bine fructele și va împiedica fermentarea lor.

5

Nu închideți cu dop/capac recipientul în care zmeura stă cu zahărul, la dizolvat. Folosiți o bucată de tifon.

6

Strecurați fructele și siropul printr-o strecurătoare deasă, prevăzută cu tifon.

7

Este de preferat ca zmeurata, ca toate băuturile preparate în casă să stea în recipiente de sticlă.

8

Zmeurata trebuie să stea la macerat într-un loc răcoros și umbros (timp în care se va limpezi și va deveni limpede) timp de 1-2 luni.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zmeurata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (26)

RODIMUR 1

07.08.2019, 20:34

Da, Rocsi este cel mai bun lichior, aromat și dulce... Nu-l fac prea tare, pentru că oricum, băuturile dulci ”se ridică” la cap... Mulțumesc pentru atenție!

dantes 1

11.08.2019, 10:21

Buna! dar totusi trebuie mai tare

RODIMUR 1

11.08.2019, 10:37

Bine, Dantes! Altă dată voi ține cont de observația aceasta și voi mări puțin gradele, dar totuși, suportabil pentru doamne... Mulțumesc pentru apreciere!

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

2483 puncte

bucatarasa

1400 puncte

gaby_duceag

1172 puncte

Retete_gustoase

1150 puncte

oanapl

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Zmeurata