Pasta de fasole cu sos de ceapa caramelizata

de merisor in Mancaruri de post, 23 Noi 2018 | 1342 vizualizari

 

Ce poate fi mai bun în post decât o pastă de fasole albă cu sos de ceapă și roșii!

 

INGREDIENTE

  • 500 g fasole albă, boabe
  • 2 cepe albe
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 morcov
  • 1 căpățână de usturoi
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 2 foi de dafin
  • un vârf cuțit bicarbonat de sodiu
  • apă
  • 200 ml ulei
  • Pentru sos:
  • 2 cepe albe
  • 50-75 ml ulei
  • 2-3 linguri apă
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce și iute
  • 275 g pastă de roșii
  • 1 linguriță zahăr
  • În plus:
  • pătrunjel verde, eventual și mărar
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pasta de fasole cu sos de ceapa caramelizata:

Fasolea, bine spălată, se pune la hidratat în multă apă rece, de seara până dimineața, ținută la frigider.


A doua zi, se scurge apa, se clătește fasolea cu apă rece și se pune la fiert în apă cât să fie acoperită.


Se adaugă și un praf de bicarbonat de sodiu, care ajută boabele de fasole să fiarbă mai rapid.


Lăsăm fasolea să fiarbă pentru 2-3 clocote în prima apă, apoi o scurgem, o clătim cu apă caldă și o punem din nou la fiert, în apă fierbinte, de data aceasta, fără a mai adăuga bicarbonat.


Se fierbe fasolea în două, chiar trei ape, pentru câte două, trei clocote, să se elimine din substanțele conținute, care ne dau acel disconfort după servire.


După aceste procedee se pune fasolea la fiert în apă fierbinte, iar când boabele încep să se pătrundă ușor, se adaugă legumele tocate în cuburi.


Când toate ingredientele sunt bine pătrunse, aproape de final de fierbere, se adaugă condimentele: sare, piper, foile de dafin, cimbrul.


Este bine să adăugăm condimentele spre final de fierbere, cam cu 15 minute înainte de stingerea focului, pentru a-și păstra aromele.


Se scurge fasolea bine fiartă și se trece fierbinte prin blender, apoi se freacă, la fel ca maioneza cu uleiul fierbinte.


Se lasă să se tempereze și se adaugă usturoiul pisat cu un praf de sare și se potrivește gustul cu condimente.


Preparăm sosul de ceapă și roșii


Se pune uleiul la încins, se adaugă ceapa tocată în solzișori și câțiva stropi de apă și se amestecă intens, până ceapa devine sticloasă.


Se adaugă zahărul pentru a-i da cepei un gust de caramelizat, se amestecă intens, apoi, după topirea zahărului, se adaugă pasta de roșii și puțină apă.


Se lasă sosul la foc încet timp de 10-15 minute, potrivindu-i-se gustul cu sare, condimente, eventual zahăr dacă mai necesită.


Este bun sosul ușor picant și ușor dulceag, cel puțin noi așa îl preferăm.


Servim delicioasa pastă de fasole cu sosul de ceapă și pătrunjel verde tocat mărunt, cu pâine prăjită, alături de murăturile preferate.


Să vă fie de folos!


 
Daca ti-a placut reteta noastra "Pasta de fasole cu sos de ceapa caramelizata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (22)

Gherca Daniela 1

26.11.2018, 10:50

o bunatate!

mirela0911 1

26.11.2018, 12:47

Cat de buna e! :--bd

madi_marin 1

01.12.2018, 20:42

Foarte buna! Ne place mult!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

TOP
utilizatori

 merisor

7885 puncte

MotanLaOale

6960 puncte

mirela0911

6616 puncte

Tabita _

6518 puncte

mihaelar63

5432 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Saramura de peste
  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

  • 24

    D

  • 25

    L

RETETA RECOMANDATA
Varza noua calita - de post