Cozonac cu Fanta (de post)

de Rocsi in Dulciuri, 29 Mar 2014 | 7511 vizualizari

 

Chiar daca se apropie cu pasi repezi sarbatorile pascale si vom face si atunci cozonaci si alte bunatati, imi era pofta de o feliuta de cozonac cald si aromat. A iesit foarte bun si pufos, a iesit chiar neasteptat de bine, vorba mamei, cand ii punem oua si de toate parca nu iese asa cum trebuie. Eu oricum cred ca deserturile de post sunt foarte bune si imi plac mult!

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 450 gr faina
  • 250 ml fanta de portocale
  • 50 ml ulei
  • 60 gr zahar
  • 25 gr drojdie
  • un praf de sare
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 1 lingura coaja de portocala confiata
  • Umplutura:
  • 1 castronel nuca macinata
  • 2-3 linguri zahar
  • 1 lingura cacao
  • 1/2 cana apa fierbinte ( sau lapte de soia)
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 2 bucati rahat
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu Fanta (de post):

Aluatul:


Punem sucul intr-un ibric pe foc pana devine caldut. Drojdia o frecam cu o lingura de zahar. Cernem faina intr-un bol, punem un praf de sare, drojdia, zaharul, coaja rasa de lamaie, zaharul cu pastai de vanilie si le amestecam. De acum turnam suc, putin cate putin, uleiul si framantam pana obtinem un aluat elastic si usor de modelat, dar sa nu se lipeasca de maini. Din suc o sa mai ramana putin. La final adaugam coaja de portocala confiata si o incorporam bine in aluat. Il acoperim cu un prosop si il lasam la crescut circa o ora.


Umplutura:


Punem nuca macinata intr-un bol si turnam cate putina apa fierbinte pana obtinem o pasta. Adaugam cacaoa, zaharul, esenta de rom, le omogenizam si lasam sa se raceasca.


Aluatul dospit il rasturnam pe masa de lucru pe care presaram putina faina. Il impartim in doua, intindem prima foaie, o ungem cu jumatate din umplutura, punem cateva cubulete de rahat si rulam. La fel procedam si cu a doua bucata. Luam cele doua suluri, le impletim si asezam cozonacul intr-o tava tapetata cu hartie de copt.


Aprindem cuptorul, il reglam la o temperatura potrivita, iar cozonacul il punem pe aragaz pentru 15-20 de minute sa creasca. Dupa acest timp il introducem in cuptor si il lasam pana se rumeneste frumos. Cand il scoatem il ungem cu un amestec facut din apa, zahar si putin ulei apoi il acoperim cu un prosop curat.


Pofta buna!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu Fanta (de post)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Hair Clipper 41mm

- 20 %
249.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (66)

Rocsi 1

24.02.2018, 19:07

Navidad, ma bucur mult ca a fost pe placul dumneavoastra. Dulciurile de post sunt delicioase, cel putin noua ne plac foarte mult. Da, este adevarat ca la catolici postul este mai permisiv, stiu ca am avut doua colege catolice in scoala primara.

navidad_2017 1

04.03.2018, 11:47

Am refacut ieri (in portie dubla!) cozonacul, urmand de aceasta data ad literam reteta Dvs ptr aluat si a iesit la fel de minunat! Unul l-am umplut cu crema de alune (n-am mai avut nuca! ). In restul de aluat am inglobat pe langa stafide, cuburi din coji de citrice zaharisite si a iesit ca un Panettone bun-bun de tot; nefiind umplut, a crescut mult mai mult si a iesit si mai pufos si aerat. Inca o data si !

Rocsi 1

04.03.2018, 18:57

Va multumesc mult!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

7120 puncte

mirela0911

5800 puncte

Catalina L

5220 puncte

Rocsi

4900 puncte

xana

4070 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert chec cu afine si merisoare
  • 17

    J

  • 18

    V

  • 19

    S

  • 20

    D

  • 21

    L

  • 22

    MA

  • 23

    MI

RETETA RECOMANDATA
Negresa