Reteta de tort cu ciocolata si cafea

de Gherca Daniela in Torturi, 2 Apr 2024 | 703 vizualizari

 

Astazi, pentru ca implinesc 10 ani de cand sunt alaturi de echipa bucataras, nu se putea sa nu va aduc un tort! :x
Sper sa va placa reteta si sa va dea o sursa de inspiratie! :x
Pentru Reteta de tort cu ciocolata si cafea ai nevoie de urmatoarele ingrediente: oua, faina, zahar, ciocolata, frisca, cafea.

 

INGREDIENTE

Ingrediente Reteta de tort cu ciocolata si cafea

Pentru blatul umed de vanilie:

  • 6 oua
  • putina sare
  • 210g zahar
  • esenta de vanilie
  • 120g ulei
  • 97.5g apa clocotita
  • 247.5g faina
  • 60g amidon de porumb
  • 10.5g praf de copt

Pentru blatul umed de cacao:

  • 4 oua
  • putina sare
  • 140g zahar
  • 100ml ulei
  • 40g cacao
  • 20g amidon de porumb
  • 2 lingurite praf de copt
  • 110g faina
  • 80g apa clocotita
  • optional: esenta de rom

Pentru sirop:

  • apa
  • zahar
  • vanilie

Pentru mousse-ul de ciocolata:

  • 240g ciocolata cu lapte
  • 155ml lapte
  • 3 foi de gelatina
  • 280ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra vanilat

Pentru mousse-ul de cafea:

  • 210g ciocolata cu cafea
  • 210ml cafea preparata indulcita sau cappucino
  • 3.5 foi gelatina
  • 210ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra vanilat

Pentru mousse-ul straciatella:

  • 240g ciocolata alba
  • 155ml lapte
  • 3.5 foi de gelatina
  • 240ml smanatana pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra vanilat
  • 70g ciocolata neagra taiata marunt

Pentru acoperire tort:

  • 200g unt moale
  • 200g zahar pudra
  • 560g crema de branza

Pentru ornat: am folosit: modele din ciocolata, o sticluta de whisky si cateva cuburi de gheata din:

  • 200ml suc sprite
  • 1 plic de gelatina
Portii: 25
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Reteta de tort cu ciocolata si cafea:

Iata cum se prepara Reteta de tort cu ciocolata si cafea

Pentru blatul umed de vanilie:

      Separam ouale, albusurile le batem spuma cu putina sare, adaugam jumatate din cantitatea de zahar in 2-3 transe si dam deoparte, iar cealalata jumatate adica 70g le mixam cu galbenusurile, vanilia, adaugam si uleiul in fir subtire, apoi adaugam apa clocotita tot in fir subtire si mixam la viteza mare pana omogenizam totul foarte bine. Adaugam ingredientele uscate in 2-3 transe si mixam la viteza mica pana compozitia este omogena, apoi cu o spatula omogenizam si albusurile batute inainte.Turnam totul intr-o tava de 26cm tapetata cu hartie de copt.

Coacem blatul la 160°C pentru 1ora (+10 minute daca este cazul) cu ventilatie. Cand este gata il lasam sa se racoreasca si il rasturnam pe un gratar. Din aceasta cantitate am obtinut 3 foi.  

Pentru blatul umed de cacao:

Separam ouale, albusurile le batem spuma cu putina sare, adaugam jumatate din cantitatea de zahar in 2-3 transe si dam deoparte, iar cealalata jumatate adica 70g le mixam cu galbenusurile, vanilia, adaugam si uleiul in fir subtire, cacaoa, apoi adaugam apa clocotita tot in fir subtire si mixam la viteza mare pana omogenizam totul foarte bine. Adaugam ingredientele uscate cernute in 3 transe si mixam la viteza mica pana compozitia este omogena, apoi cu o spatula adaugam si bezeaua.

Turnam in tava de 26 cm tapetata cu hartie de copt si coacem blatul la 160°C pentru 1ora (+10 minute daca este cazul) cu ventilatie. Cand este gata il lasam sa se racoreasca si il rasturnam pe un gratar. Din aceasta cantitate am obtinut 2 foi. 

Pentru sirop:

Punem o cana mare de apa cu zahar (dupa gust) si lasam sa dea un clocot, stingem focul, adaugam vanilia, amestecam si lasam sa se raceasca.

Pentru mousse-ul de ciocolata cu lapte:

Hidratam gelatina in apa rece. Ciocolata o taiem marunt si turnam laptele fierbinte peste ea, lasam circa 1 minut, omogenizam, apoi adaugam gelatina hidratata, amestecam din nou, iar la final mixam smanatana pentru frisca cu zaharul pudra si o incorporam usor in crema de ciocolata cu o spatula. Mousse-ul rezultat il turnam imediat peste prima foaie de blat vanilat, dar insiropam inainte.

Atentie: Tortul fiind mare, ne trebuie un platou gros, inel detasabil si folie de acetat!!!

Pentru mousse-ul de cafea:

Gelatina o hidratam in apa rece. Maruntim ciocolata si turnam cappuccino fierbinte peste ciocolata , apoi amestecam pana devine omogena. Cand s-a mai racorit putin, punem gelatina scursa de apa si lasam sa ajunga la temperatura camerei. Smantana pentru frisca o mixam impreuna cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi o amestecam cu crema de cafea racita si omogenizam.  

Pentru mousse-ul straciatella:

Hidratam gelatina in apa, eu am folosit foi, asa ca am folosit multa apa rece! Laptele impreuna cu vanilia le punem intr-un ibric, pe foc, iar cand incepe sa fiarba, turnam peste ciocolata alba taiata marunt si dupa cateva secunde, omogenizam bine pana ciocolata s-a topit, acum adaugam si gelatina scursa de apa si lasam sa ajunga la temperatura camerei. La final mixam smantana pentru frisca impreuna cu zaharul pudra. Omogenizam cele 2 compozitii cu o spatula pana obtinem un mousse pufos si aerat. 

Asamblare:

Pe un platou gros am asezat prima foaie de blat vanilat, am pus inelul detasabil cu folia de acetat, insiropam, turnam mousse-ul de ciocolata, dam la rece 20 minute. Asezam a doua foaie de blat vanilat, insiropam, turnam mousse-ul de cafea, dam la rece 20. Apoi, punem prima foaie de blat umed de cacao, insiropam si turnam ultima crema, dam din nou la rece 20 minute si la final ultima foaie de blat umed de cacao, acoperim cu folie de plastic si dam la rece pana a doua zi. 

A treia foaie de blat de vanilie am pastrat-o pentru noi, la cererea copiilor :))

Atentie: mousse-urile le pregatim exact in momentul in care trebuie turnat peste blat!!!

Pentru crema de nivelare:

Mixam untul moale pana isi schimba culoarea, adaugam zaharul pudra, mixam bine, apoi crema de branza in 5 transe. Omogenizam totul foarte bine, iar cu crema rezultata acoperim tortul.

Ornam dupa imaginatie, eu am pastrat crema si am folosit colorant si pudra gold.

Vezi si reteta de Tort Trio de ciocolata.


Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de tort cu ciocolata si cafea" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (8)

Catalina L 1

08.04.2024, 21:16

frumos tort, felicitari

Rocsi 1

11.04.2024, 20:44

Foarte frumos, dar imi imaginez ce delicios este! Felicitari pentru toata activitatea de pe bucataras.ro!

Gherca Daniela 1

21.04.2024, 09:45

Multumesc mult tuturor!

COMENTEAZA

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert tort cu crema de iaurt si fructe de padure