Desert tort trio de ciocolata

de oanapl in Torturi, 24 Mai 2020 | 5963 vizualizari

 

Acest tort delicios l-am pregătit cu o mică întârziere (de 2-3 zile), cu ocazia zilei onomastice a soțului meu. 
Deși se pregătește relativ ușor, sunt câteva detalii care fac diferența: în primul rând trebuie să folosiți ciocolată de calitate și smântână pentru frișcă (de la Dorna de ex) și nu frișcă lichidă îndulcită.
Trebuie să taiați ciocolata în bucățele cât mai mici, de maxim 0,5 cm altfel nu se topește în totalitate și se va vedea urât în momentul în care feliați tortul.
Nu uitați să bateți platoul de masă de fiecare dată când turnați crema, pentru că altfel va face mici bule de aer la suprafață care vor fi inestetice.
Am pregătit tortul după rețeta Oanei Igretiu de la savoriurbane.ro

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 3 ouă
  • 75 g zahăr
  • 60 g făină
  • 15 g cacao
  • esență de vanilie
  • un vârf de cuțit sare
  • Sosul de bavareză:
  • 700 ml lapte
  • 5 gălbenușuri (100 g)
  • 125 g zahăr
  • 2 lingurite extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat
  • un vârf de cuțit de sare
  • 30 g gelatină granule
  • În plus:
  • 200 g ciocolată neagră (min 55% cacao)
  • 200 g ciocolată cu lapte
  • 200 g ciocolată albă
  • 850 ml de frișcă (smântână naturală de la Dorna)
  • -pentru ornat:
  • mure
  • afine
  • căpșuni
  • 30g ciocolată
  • 10g unt
Portii: 15
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort trio de ciocolata:

Pentru blat, se separă albușurile de gălbenușuri și se bat spumă tare cu un praf de sare. Se adaugă zahărul măcinat și esența de vanilie și se continuă baterea până când se obține o spumă densă și lucioasă, ca la bezele. Se adaugă gălbenușurile și se mai mixează câteva secunde. Se cerne făina cu cacaoa și se încorporează delicat folosind o spatulă de bucătărie (sau o lingură de lemn).
Se preîncălzește cuptorul la 170 C, se tapetează o formă cu hârtie de copt, se ung pereții cu unt, se toarnă compoziția, se nivelează și se coace 20 de minute. Se răstoarnă blatul imediat pe un grătar de bucătărie, i se îndepărtează hârtia și se lasă la răcit.

Ciocolată se rupe bucățele mici, preferabil de cel mult 0,5 cm.

Sosul de bavareză:
Se cântărește totul la gram. Se cântărește oala și se notează câte grame are, apoi se pune laptele cu vanilia la încălzit, până la fierbere.

Într-un castron se mixează gălbenușurile cu zahărul măcinat și cu sarea până când se obține o spumă deschisă la culoare.

Se pune gelatina la hidratat într-o crăticioară cu 100 ml de apă foarte rece și se lasă 10 minute să se hihrateze.

Când laptele a dat în clocot se trage oala deoparte. Din el se pun câteva polonice peste ouăle frecate din vas și se amestecă energic cu telul. Se adaugă treptat tot laptele peste ouă, apoi se răstoarnă totul înapoi în oală și se pune la foc mediu și se amestecă constant în sos (altfel se prinde). Se ține pe foc până când sosul îmbracă dosul lingurii de lemn…. , iar amestecul atinge 81-83 C.

Se trage oala de pe foc și se adaugă imediat gelatina hidratată în sos și se amestecă bine ca să se topească și să nu formeze cocoloașe.

Se pregătesc 3 castroane măricele pentru cele 3 creme (vase de inox, sticlă ... poate va fi nevoie sa le reîncălziți pe abur).


Se pune oala cu sos pe cântar și se scade greutatea ei (notată la început) și se află greutatea sosului din oală. Se împarte la 3 și se distribuie rapid sosul fierbinte în cele 3 castroane, folosind un cântar.

Imediat se pune ciocolata în cele 3 castroane cu sos cald: câte 200 g în fiecare (neagră, cu lapte și albă). Se lasă 4-5 minute în pace ca să înceapă să se topească ciocolata și apoi se amestecă pe rând cu teluri sau spatule, ca să nu rămână bucățele netopite de ciocolată.

Se lasă compozițiile să se răcorească pe masa de bucătarie. Nu le dați la frigider pentru că începe gelatina să facă priză.

Pont: dacă cumva vedeți că una dintre ele începe să se închege înainte de-ai veni rândul la turnarea în formă, se încălzește puțină apă într-o oală și se încălzește ușor crema pe baie de abur până când redevine lichidă. 

Frișca pentru smântână trebuie să fie foarte rece, scoasă direct din frigider. Se bate doar pe trei sferturi, nu tare de tot. Ea trebuie să crească în volum însă să nu fie țeapănă.

Se ia 1/3 din frișca bătută și se pune în primul castron cu ciocolata neagră și se încorporează delicat în sos, având grijă să se păstreze cât mai mult din aerul din ea.

Se pune blatul pe un platou, în interiorul unui inel reglabil de tort (preferabil ar fi să fie tapetat cu folie acetofan) și se toarnă crema, se bate ușor forma de masă ca sa iasă bulele mari de aer și se dă forma la congelator pentru 10 minute. 

Între timp se ia 1/3 din frișca bătută și se pune cel de-al doilea castron, cu ciocolată cu lapte și se încorporează delicat în sos, având grijă să se păstreze cât mai mult din aerul din ea. Se scoate platoul de la congelator și se toarnă crema, se bate ușor forma de masă ca sa iasă bulele mari de aer și se dă din nou forma la congelator pentru 10 minute. 
Între timp se pregătește și cea de-a treia cremă, cu ciocolată albă și se toarnă peste crema de ciocolată cu lapte. Se dă platoul la congelator 10 minute și apoi se mută în frigider  pentru 8-10 ore (sau peste noapte).

Înainte de a desface pereții inelului se trece cu grijă de jur împrejur cu un cuțit, pentru a dezlipi marginile.

Se topește ciocolată cu untul pe baie de abur și se ornează tortul după imaginație.

TIPS-URI

1

în primul rând trebuie să folosiți ciocolată de calitate și smântână pentru frișcă (de la Dorna de ex) și nu frișcă lichidă îndulcită.

2

Trebuie să taiați ciocolata în bucățele cât mai mici, de maxim 0,5 cm altfel nu se topește în totalitate și se va vedea urât în momentul în care feliați tortul.

3

omogenizați foarte bine cremele, altfel riscați să se vadă dâre de alte culori...cum am pățit eu la crema albă

4

nu uitați să bateți platoul de masă de fiecare dată când turnați crema, pentru că altfel va face mici bule de aer la suprafață care vor fi inestetice.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort trio de ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert tort cu ciocolata Nestle Dessert