Tort cu jeleu de capsuni - Desertul racoritor si delicios

de Constelatialeu in Torturi, 26 Mai 2024 | 759 vizualizari

 

Un cadou dulce, cum imi place mie sa daruiesc. E sezonul lor, al capsunelor asa ca am zis ca merge la fix sa fac o combinatie cu capsuni, mascarpone, frisca si lapte condensat. La multi ani, Madalina !
Pentru Tort cu jeleu de capsuni - Desertul racoritor si delicios ai nevoie de ingredientele urmatoare: faina, zahar, oua, capsuni, mascarpone, lapte condensat, smantana.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente Tort cu jeleu de capsuni - Desertul racoritor si delicios
  • Jeleu de capsuni
  • 500 g capsuni
  • 10 g gelatina + 100 ml apa
  • 15 g amidon
  • 200 g zahar ( sau mai putin daca capsunile sunt foarte dulci, in cazul de fata nu prea au fost dulci)
  • Blat 20 cm diametru - ingrediente pt. un blat,se repeta ingredientele pt. inca un blat
  • 2 oua M
  • 50 g zahar
  • 50 g faina
  • un praf de sare
  • 1/2 lingurita zeama de lamaie
  • esenta de vanilie
  • Pt. insiropat
  • sirop de capsuni diluat cu apa
  • Crema cu mascarpone si lapte condensat
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml smantana pt. frisca cu 36% grasime Pilos
  • 300 g lapte condensat Pilos
  • Pt decor
  • colorant rosu si verde
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu jeleu de capsuni - Desertul racoritor si delicios:

Cum se prepara Tort cu jeleu de capsuni - Desertul racoritor si delicios

Jeleu si blaturile le-am pregatit cu o zi inainte.

Jeleu : Am curatat capsunile de codite, le-am spalat sub jet de apa, apoi le-am pus in blender si le-am blenduit. Gelatina am pus-o la hidratat in apa rece Intr-o cratita cu fund dublu, am pus zaharul si amidonul apoi am adaugat capsunile blenduite, am omogenizat bine si am asezat cratita pe foc, am amestecat continuu pana a inceput sa dea in clocot, am lasat sa clocoteasca cca 1-2 min. Am luat cratita de pe foc si am lasat sa mai scada temperatura, cca 5 min, apoi am incorporat gelatina, am amestecat foarte bine sa se omogenizeze totul. Am transferat jeleul obtinut intr-o forma de silicon cu diametrul de 28 cm. Am dat forma la congelator pana a doua zi.

Blat : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat pana am obtinut o spuma tare, am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea ferma. Am adaugat zeama de lamaie, esenta de vanilie si galbenusurile, am mixat 1 min la viteza mica. Am cernut faina si am incorporat-o cu miscari lente de jos in sus. Am uns cu ulei o forma de silicon cu diametru de 20 cm, am turnat compozitia in forma, am nivelat si am dat forma la cuptorul preincalzit la 180 grade, nu am cronometrat cat a sta la cuptor, am urmarit cand a inceput sa se rumeneasca frumos si sa desprinde pe pe marginea formei. Am scos din cuptor , am scos blatul din forma si l-am asezat pe un gratar sa se raceasca. Am procedat la fel si pentru al doilea blat. Se poate face si un singur blat si apoi sa-l taiati in doua. Mie mi se pare mai usor sa fac doua blaturi.

Crema : Ingredientele pentru crema le-am scos din frigider in momentul in care m-am apucat sa fac crema, sa fie reci de la frigider. Intr-un castron de inox. Am pus smantana pentru frisca si mascarponele, am inceput sa mixez la viteza mica si am marit treptat viteza, nu trebuie exagerat cu mixatul. Apoi am incorporat laptele condensat, treptat, folosind o viteza mica, am obtinut o crema delicioasa si ferma.

Sirop : Am folosit un sirop de capsuni, facut de mine, pe care l-am diluat cu apa.

Asamblate : Am scos jeleul de la congelator, l-am scos din forma si am decupat un rotund de cca 17 cm, un pic mai mic decat dimensiunea blatului. Am asezat pe un platou rotund primul blat, l-am intepat cu furculita din loc in loc si l-am insiropat bine, am intins in strat de crema, peste crema am taiat cubulete mici din restul de jeleu si am umplut blatul de cubulete, apoi am intins alt strat de crema. Peste crema am asezat al doilea blat insiropat bine, am intins un strat subtire de crema, cat sa faca aderanta cu jeleul. Am asezat cat mai centrat jeleul, pe margine am venit cu un posh cu crema. Am imbracat tortul in crema, iar pentru decor am colorat o parte din crema in rosu si o parte in verde si m-am jucat un pic cu aceste culori, cum mi-a trecut mie prin cap ideile, fiecare face cum vrea decorul. Mi-a mai ramas 150 g de crema mascarpone pe care am folosit-o cu restul de smantana pt. frisca, jeleu si lapte condensat intr-un desert rapid la pahar.

Incearca si reteta de Cheesecake cu capsuni, un desert proaspat si delicios sau varianta de Tort Trio de ciocolata.

Iti recomandam si reteta de Tort cu crema de lamaie si mure, un desert racoritor si delicios.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu jeleu de capsuni - Desertul racoritor si delicios" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (3)

Rocsi 1

29.05.2024, 20:31

Cat de frumos si ce vesel este! Sa nu mai zic de gust, ca sigur a fost minunat!

Panacris 1

07.06.2024, 14:40

La mulți ani! Delicios și ochios!

laura_n 1

07.06.2024, 17:32

Ce rabdare ai, Cleme!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de baza pentru paine de casa

pe 16.06 la 20:34

Reteta de hotdog de casa - Simplu si delicios

de Rocsi 9

pe 15.06 la 19:49

Fursecuri americane cu bucati de ciocolata reteta de Chocolate Chip Cookies

pe 15.06 la 14:47

Prajitura Red Velvet un desert elegant si delicios

pe 15.06 la 14:40

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

1278 puncte

Rocsi

695 puncte

Lau

Lau 9

260 puncte

vasimur

163 puncte

oanapl

139 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
RETETA RECOMANDATA
Reteta de tort cu cafea, caramel si straciatella