Masa de Craciun: o calatorie culinara in jurul lumii (partea I)

Postat de Adinuta in Craciun pe 29 Oct 2011, 17:35

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza

Masa de Craciun este foarte importanta pentru multe popoare si in general reuneste retete traditionale, specifice tarii respective, dar reprezinta si respectarea anumitor cutume religioase. Sa facem o calatorie culinara pe la mesele incarcate cu bucate felurite, in functie de cum a pastrat fiecare datina locului:

Armenia

In cele 50 de zile de post care preced Craciunul, sarbatorit in stil vechi pe 6 ianuarie, armenii pastreaza obiceiul unui post vegetarian, dar care include uneori si peste sau fructe de mare.

2010/12/13//162072-armenian_bean_and_walnut_pate.jpg

 Masa de Craciun propriu-zisa, desi nu include preparate din carne, are o varietate de mancaruri delicioase, printre care fructe uscate si proaspete, branzeturi, masline, nuci si seminte. Se servesc mai multe tipuri de peste si mancaruri pe baza de legume si cereale integrale, cum ar fi painile numite cheoreg sau peda. Se mai serveste o budinca speciala de Craciun, ce poarta numele de Anushabour.

Cele mai comune mancaruri care se gasesc la fiecare masa armeana in seara de Ajun sunt pestele prajit, salata verde si spanacul. Se servesc in general dupa slujba religioasa la care participa toti membrii familiei.

Austria

La fiecare piata de Craciun austriaca vei gasi de cumparat prajituri mici, traditionale, numite kekse fara de care sarbatorile nu ar fi complete.

2010/12/13//162074-sznitel.jpg

 Bucataria austriaca este asemanatoare celei germane, iar mancarurile servite de Craciun includ crap prajit, tort Sacher si prajiturele numite lebkuchen si sterne. Se servesc de asemenea preparate din carne de gasca, sunca, dar si deserturi cum ar fi mousse-ul de ciocolata.

Snitelul vienez este de asemenea o mancare apreciata ce se face din carne de vita si este acoperit intr-o crusta crocanta de pesmet. Este prajit in unt si se serveste cu o garnitura din lamaie, ansoa, capere si putin patrunjel, alaturi de cartofi copti cu chimen.

Snitelul perfect este pe cat de lat posibil si subtire si trebuie sa acopere intreaga farfurie. Pentru a obtine aceste proportii, se foloseste un ciocanel de lemn cu care se bate bine carnea pe ambele parti, pana devine aproape transparenta.

Australia

Masa de Craciun in Australia este destul de asemanatoare celei din Anglia. Cu toate acestea, pentru ca  se sarbatoreste in miezul verii, multe mancaruri cum ar fi cele cu sunca, pui si curcan sunt servite in general reci. Gratarele reprezinta o alta modalitate de a fugi de caldura emisa de cuptor.

2010/12/13//162075-australia.jpg

 Se mananca fructe de mare si peste, iar la desert Pavlova, un fel de bezea cu fructe de sezon, cum ar fi mango sau cirese. Ca o influenta italiana, la masa australienilor se gaseste si Panettone, un fel de cozonac pufos.

Articol in parteneriat cu euforia.tv

 

Comentarii (4)

30.11.2013, 10:18

02.12.2013, 09:25

interesant articolul

18.12.2014, 07:48

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

pe 23.04 la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola