CUM SA FACI UN GRATAR REUSIT

Postat de Bucataras in Tipsuri pe 24 Apr 2015, 14:53

Articol pe placul a 28 bucatarasi
comenteaza

 

Ai putea spune ca a face gratar e o joaca de copii. Cei care au incercat, stiu ca nu este atat de simplu si unele „gratare” ies mult mai bine decat altele. Oare de ce...?

L-am intrebat care este secretul pe Chef Alex Cirtu, care ne-a venit in ajutor cu 21 de sfaturi pentru un gratar perfect:

1)  Marineaza-ti intotdeauna carnea – incearca tipuri de marinade usor citrice, acide, folosind suc de portocala sau de lamaie. Pe langa  gustul bun pe care acestea il confera, ne protejeaza si de posibile bacterii si carcinogeni prezenti in momentul in care gatim carne de pui, carne rosie sau peste la foc iute;

2)  Incinge bine gratarul pentru un control mai bun al procesului de gatire si pentru a omori toate bacteriile;

3)  Curata bine gratarul de orice urma de „data trecuta” folosind o perie de sarma;

4)  Nu pune carnea congelata direct pe gratar – dezgheat-o inainte;

5)  Pentru a preveni ca pestele sa se lipeasca, unge-l bine cu o pensula cu ulei si trece-l prin sare grunjoasa, sau inveleste-l in hartie de copt si apoi in folie de aluminiu si pune-l pe gratar;

6)  Intotdeauna pastreaza-ti o parte a gratarului cu un foc domol, pentru a putea scoate bucatile de carne gata sau pentru a gati bucatile care necesita un timp mai indelungat de gatire la o temperatura mai mica;

7)  Nu intoarce carnea imediat cum ai pus-o pe gratar – las-o sa se gateasca in tihna, altfel se va lipi – bucatile de carne se intorc de maximum 2 ori (desi ideal este o singura data);

8)  Unge gratarul cu slanina sau ceapa pentru a evita lipirea carnii de el si totodata pentru un plus de gust;

9)  Pentru a testa temperatura gratarului fara un termometru, tine palma la 15-20 cm distanta fata de acesta – focul este prea puternic daca va trebui sa dai mana la o parte in 2 secunde, mediu in 5 secunde si slab daca dureaza circa 10 secunde;

10)  Cand cureti gratarul foloseste cateva cepe sau cateva bucati de lamaie;

11)  Bucati de carne cum ar fi pieptul de pui trebuie despicate (cel mai simplu este pe jumatate, in forma de inimioara) pentru a se patrunde perfect – forma sa inegala face dificila patrunderea uniforma;

12)   Sosuri barbecue, sweet chilly sau sosuri pe baza de miere sau alte zaharuri se folosesc spre sfarsitul procesului de gatire (pentru un aspect caramelizat), intrucat acestea vor arde, vor produce aldehide si vor avea un gust amar, de carne arsa;

13)  Pentru a fi sigur ca se realizeaza crusta delicioasa, carnurile trebuie intoarse la momentul optim (de obicei se spune ca „se intorc singure”), incercandu-le usor cu ajutorul unui cleste. In caz contrar crusta va ramane pe gratar – este valabil in special la peste;

14)  Stinge orice flacara iute care-ti atinge direct carnea, folosind o sticla sau un pulverizator cu apa – flacarile cauzate de scurgerile de grasime din carne creaza agenti cancerogeni;

15)  In cazul carnurilor pregatite pe gratar: ele nu trebuie odihnite atat de mult precum cele pregatite la tigaie sau cuptor, intrucat crusta poate deveni moale daca este acoperita cu folie de aluminiu sau capac, sau foarte uscata daca este lasata mai mult timp, neacoperita;

16)  Cand sunteti la gratar si serviti garnituri sau salate fara procesare termica, folositi alte tocatoare decat cele pe care ati tocat carnea (chiar daca le-ati spalat in prealabil), pentru a evita contaminarea – bacteriile se inmultesc fantastic de repede mai ales intr-un mediu cald;

17)  Pentru un rezultat care nu da gres niciodata, foloseste un termometru de carne pentru a testa temperatura interna a fiecarei bucati de carne;

18)  „Scapa” intentionat niste crengute de cimbru si rozmarin in carbunii incinsi pentru a „scalda” bucatile de carne intr-un fum aromat;

19)  Nu te zgarci! Cumpara bucati de carne calitative, altfel gratarul tau va fi un fiasco total ! ;

20)  Daca ai de gand sa umpli gratarul cu carne, adauga in spate bucatile de carne care dureaza mai mult, si cele care dureaza mai putin in fata – astfel nu va trebui sa te arzi la mana de fiecare data cand vrei sa le intorci pe cele din spate;

21) Foloseste bete de scortisoara sau de rozmarin pe post de bete de frigarui pentru a le conferi carnii o aroma deosebita.

Comentarii (8)

24.04.2015, 15:39

Bune povetele, il pun pe Adi sa citeasca bine si sa-si ia notite ))

24.04.2015, 15:47

10.05.2015, 23:48

Interesant articolul!!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

14800 puncte

Camelya

10120 puncte

Lau

Lau 9

8870 puncte

mirela0911

8470 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Aperitiv biscuiti sarati
  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

  • 27

    J

  • 28

    V

  • 29

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura rapida cu capsuni si nectarine

de oanapl 5

ieri la 23:12

Tarta cu ciuperci, broccoli si telemea

de oanapl 5

ieri la 19:34