Wok-ul

Postat de Mitinita in Ustensile de bucatarie pe 26 Ian 2011, 12:42

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza
Wok-ul

 

Ce este wok-ul? Este o tigaie care provine din China si este folosita in Estul si Sud Estul Asiei si desi bucataria fiecarei tari e foarte diferita in termeni de gust si ingrediente,au aceasta ustensila de gatit in comun.Se pare ca fiecare familie in China detine cel putin un wok.

 

E cunoscut pentru gatitul de stir - fry,dar se poate folosi si la prajit,gatit cu aburi,afumat si chiar pentru supe. Foloseste putin ulei si eu in wok am facut cei mai buni cartofi prajiti.Da,o folosesc si la cartofi prajiti,asa de versatila e.

Cum arata? Trasatura cea mai distinctiva e forma,original cu partea de jos  rotunjita,dar pentru a fi mai usor de folosit pe aragazele din Occident a devenit plata. Este concav curbata.Initial,a fost inventata pentru ca foloseste putin ulei (se pare ca era deficit de ulei pe atunci).E mai usor de intors mancarea pe wok-ul cu fund rotund.Arata ca o tigaie adanca,marimea cea mai des folosita are diametrul de 36 cm si au de obicei manerul de lemn,care e de preferat fiindca e mai simplu de folosit. Nu te arzi cu un maner de lemn si mai usor daca vrei sa intorci mancarea fara spatula ci scuturand wok-ul.

 

Materialele cele mai des folosite sunt otel carbon si fonta,iar primul este cel mai folosit pe scara larga. Este un bun conductor de caldura,se incalzeste repede,mentine temperatura si se raceste repede. Sunt mai ieftine si mai usoare,deci mai usor de lucrat cu ele.Sunt mai dificil de intretinut,trebuie avut grija sa nu rugineasca.

Se mai gasesc si wok-uri non-stick,dar trebuie avuta grija sa nu o zgariati si sa nu o folositi la temperaturi mai mari de 250C caci stratul non stick se va topi.

 

Wok-ul poate fi folosit intr-un numar mare de metode de gatit:stir fry,prajire in ulei incins,la aburi,braising,mancaruri calite si chiar supa.

Se poate praji carnea,ca apoi sa fie lasata deoparte pe peretii wok-ului in timp ce se prajesc legumele.Temperatura este mai ridicata pe fund.

 

Cum se intretine:clatiti-l dupa fiecare utilizare,stergeti-l cu un prosop de bucatarie absorbant .

 

Gatirea in wok se face altfel: se adauga 1 lingura de ulei in wok-un infierbantat la maxim,se adauga usturoi,ghimbir ras,apoi carnea,care dupa ce e prajita se de deoparte,se adauga legumele,condimentele sau sosurile dorite.

Cateva lucruri de retinut cand gatim cu un wok:

- deoarece se gateste la o temperatura ridicata si repede,toate ingredientele sa fie preparate si taiate. Nu o sa aveti timp sa taiati ceapa pana se prajeste carnea,o sa o ardeti sau praji prea tare in acest fel.

-folositi o spatula cu maner lung,ca sa nu va ardeti si e mai usor pentru amestecat mancarea

-inainte de a pune ingredientele in wok,acesta trebuie incalzit la foc mare si continuati sa gatiti la foc mare

-toate ingredientele sa fie taiate de aceeasi marime

-folositi o spatula de lemn sau plastic rezistent pentru a nu zgaria wok-ul

 

Spor la gatit in wok! Al meu il am de la Ikea si sunt foarte multumita de el,nu e greu si il folosesc la multe mancaruri.

 

 

Comentarii (17)

01.03.2011, 17:52

Este foarte bun wok-ul. L-am descoperit in urma cu 10 ani, cand am fost invitati la o familie de chinezi pentru a degusta mancarea specifica lor.

09.04.2011, 01:07

in fiecare bucatarie ar trebui sa existe asa ceva.eu am unul de tefal si sunt incantat.

08.01.2014, 15:12

Cine nu are sa isi cumpere

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de cotlet de porc in sos, la cuptor

pe 03.12 la 13:40

Rețetă de ciorbă rădăuțeană

pe 01.12 la 18:43

Reteta de somon cu legume en papillote

pe 01.12 la 17:38

Reteta tort trio de ciocolata - Cristiana

pe 01.12 la 16:23

Reteta de tarta cu dovleac si lapte de cocos

pe 01.12 la 15:19

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Panacris

4942 puncte

mirela0911

3677 puncte

cristeena20

2439 puncte

oanapl

2290 puncte

Constelatialeu

2229 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă: Rețete de Sărbători
Turta dulce
Mi-a facut cu ochiul aceasta turta dulce pe blogul Bucatarului maniac si pana nu am facut-o nu m-am lasat :-), ca prea i-a facut reclama.
Turta dulce
Piept de pui umplut cu carnaciori, cascaval si ardei
,, Bunatati pentru Craciun " Colindatorii cei mari au adus si doi copii cu ei. Copiii nu erau in plan :D Vorbesc despre planificarea meniului.
Piept de pui umplut cu carnaciori, cascaval si ardei