10 lucruri interesante pe care nu le stiai despre prune

Postat de Bucataras in Fructe pe 18 Aug 2015, 11:51

Articol pe placul a 14 bucatarasi
comenteaza

Prunele sunt adevarate surse de energie, pline de vitamine si minerale. In Romania le gasim peste tot, dar alte tari nu sunt la fel de norocoase. Asa ca, atunci cand natura ne ofera un fruct cu atatea calitati miraculoase, nu ne ramane nimic de facut decat sa profitam de el. 

In cele ce urmeaza gasiti 10 lucruri interesante pe care nu le stiati despre aceste fructe minune:

1. Prunele se afla pe locul al doilea in topul celor mai cultivate fructe din lume. De asemenea, se spune ca prunele ar fi fost primele fructe pe care oameni le-ar fi domesticit.

2. Exista peste 140 de specii de pruni, iar fructele lor pot fi verzi, galbene, mov sau roz, cu marimi ce poti fi cat o cireasa sau la fel de mari ca o minge de tenis. 

3. Romania este al treilea producator mondial de prune, dupa China si Serbia. In 2013, Romania a produs 512.459 de tone de prune.

4. Prunele sunt recomandate pentru cei care sufera de constipatie sau de probleme ale sistemului digestiv, datorita continutului mare de fibre, sorbitol si isatin.

5. De asemenea, datorita continutului mare de antocianina, un antioxidant puternic, prunele sunt recomandate pentru prevenirea cancerului la plamani sau cel al cavitatii orale.  

6. Prunele sunt bune in diete, deoarece contin foarte putine calorii - o pruna de marime medie are in jur de 30 de calorii.

7. Avand un continut mare de potasiu (113 mg) prunele sunt recomandate pentru cei care doresc sa reduca presiunea arteriala si riscul de infarct.

8. Prunii cresc pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii. 

9. Un studiu realizat in State a aratat ca prunele sunt bune pentru sanatatea oaselor, mai ales celor din sira spinarii si brate.

10. Prunele pot fi impartite in doua categorii: prune japoneze si prune europene.

Prunele europene sunt mov si au un miez de culoare verde sau galbuie.

Prunele japoneze au culori aprinse si exotice, de la auriu pana la rosu aprins, insa niciodata nu sunt de culoare albastra sau mov. Majoritatea au miezul galben, dar cele mai bune si sanatoase au miezul rosu.

Surse articol. en.wikipedia.org, care2.com
Sursa foto: savorysweetlife.com

Comentarii (3)

18.08.2015, 12:26

Interesant!

18.08.2015, 12:54

19.08.2015, 23:29

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola