10 lucruri interesante pe care nu le stiai despre prune

Postat de Bucataras in Fructe pe 18 Aug 2015, 11:51

Articol pe placul a 14 bucatarasi
comenteaza

Prunele sunt adevarate surse de energie, pline de vitamine si minerale. In Romania le gasim peste tot, dar alte tari nu sunt la fel de norocoase. Asa ca, atunci cand natura ne ofera un fruct cu atatea calitati miraculoase, nu ne ramane nimic de facut decat sa profitam de el. 

In cele ce urmeaza gasiti 10 lucruri interesante pe care nu le stiati despre aceste fructe minune:

1. Prunele se afla pe locul al doilea in topul celor mai cultivate fructe din lume. De asemenea, se spune ca prunele ar fi fost primele fructe pe care oameni le-ar fi domesticit.

2. Exista peste 140 de specii de pruni, iar fructele lor pot fi verzi, galbene, mov sau roz, cu marimi ce poti fi cat o cireasa sau la fel de mari ca o minge de tenis. 

3. Romania este al treilea producator mondial de prune, dupa China si Serbia. In 2013, Romania a produs 512.459 de tone de prune.

4. Prunele sunt recomandate pentru cei care sufera de constipatie sau de probleme ale sistemului digestiv, datorita continutului mare de fibre, sorbitol si isatin.

5. De asemenea, datorita continutului mare de antocianina, un antioxidant puternic, prunele sunt recomandate pentru prevenirea cancerului la plamani sau cel al cavitatii orale.  

6. Prunele sunt bune in diete, deoarece contin foarte putine calorii - o pruna de marime medie are in jur de 30 de calorii.

7. Avand un continut mare de potasiu (113 mg) prunele sunt recomandate pentru cei care doresc sa reduca presiunea arteriala si riscul de infarct.

8. Prunii cresc pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii. 

9. Un studiu realizat in State a aratat ca prunele sunt bune pentru sanatatea oaselor, mai ales celor din sira spinarii si brate.

10. Prunele pot fi impartite in doua categorii: prune japoneze si prune europene.

Prunele europene sunt mov si au un miez de culoare verde sau galbuie.

Prunele japoneze au culori aprinse si exotice, de la auriu pana la rosu aprins, insa niciodata nu sunt de culoare albastra sau mov. Majoritatea au miezul galben, dar cele mai bune si sanatoase au miezul rosu.

Surse articol. en.wikipedia.org, care2.com
Sursa foto: savorysweetlife.com

Comentarii (3)

18.08.2015, 12:26

Interesant!

18.08.2015, 12:54

19.08.2015, 23:29

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

11000 puncte

nico15

8250 puncte

Camelya

7870 puncte

Constelatialeu

7840 puncte

Valclaudia

6910 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cartofi pufosi preparati la cuptor
  • 17

    MI

  • 18

    J

  • 19

    V

  • 20

    S

  • 21

    D

  • 22

    L

  • 23

    MA