Acasa la Mos Craciun

Postat de Bucataras in Craciun pe 23 Noi 2009, 22:43

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza

Prin fulgi de zapada dansand, începe calatoria ta în Laponia, în cautarea lui Mos Craciun si a nemarginitului alb care-ti asterne zambetul la doar doua secunde dupa ce începi sa-l privesti si sa-l respiri. Multi turisti nu cauta, cand viziteaza tara în timpul iernii, decat ne marginita liniste pe care o transmite zapada, tulburata numai de agitatia din jurul Craciunului. Laponia îti ofera insa si multe alte bucurii, pe care le poti des coperi singura sau cu familia. Nu e greu sa ajungi acolo; iei avionul pana la Helsinki, iar apoi o cursa spre Rovaniemi, un oras magic, ultima oprire urbana înaintea cercului polar si a minunilor zapezii. Rovaniemi este capitala Laponiei – tinut independent administrativ de Finlanda. Are aproape 60 000 de locuitori, iar în timpul iernii se transforma într-un oras de poveste hollywoodiana, cu patinoare, brazi împodobiti si Mosi Craciuni cu obraji rosii, dispusi sa-ti ofere cadouri simbolice, precum fructe sau dulciuri ca in vremuri de demult. Dar tu sa nu-i crezi! Adevaratul sat al lui Mos Craciun nu este Rovaniemi, ci o asezare la 8 kilometri departare. Iei autobuzul cu numarul 8 din oras si, în 15 minute, esti acolo (durata poate varia în functie de conditiile meteo). În sat, unde vei gasi o casa din care întotdeauna mosul abia a plecat, vei mai descoperi chioscuri cu ceai si partii pe care copii nu se vor da cu punga, ci direct pe fund. Putin mai departe de satul lui Mos Craciun, cam la zece minute de mers pe jos, vei gasi Santapark, un parc de distractii sub pamant, care îti propune distractii hibernale in stilul Disney. Daca tii neaparat sa afli cum au trait laponii de-a lungul secolelor, trebuie sa vizitezi Arktikum, considerat unul dintre cele mai interesante muzee de stiinta din Finlanda. În oras exista o serie de biserici, dar cea mai apreciata de turisti este cea Luterana – destul de noua, de prin 1950, impodobita cu o frumoasa fresca, „Primavara vietii ”, pictata de profesorul Lennart Segerstrale. Vei descoperi în Rovaniemi ca majoritatea cladirilor sunt foarte noi. Daca te intrebi de ce, raspunsul este ca germanii au distrus complet orasul în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, bombardandu-l.

Unde sa dormi
Daca nu gasesti adapost într-un iglu din stepa finlandeza sau chiar acasa la Mos Craciun, în Rovaniemi sunt cateva hoteluri de 3-4 stele, prevazute în mod obligatoriu cu sauna si piscina
si decorate cu mobilier din lemn de brad. Locuri de cazare gasesti si în vile particulare din campia Laponiei, batuta de omat, însa autoritatile recomanda turistilor sa nu se abata de la traseele comune, întrucat se pot rataci usor în zapada, iar cautarea devine complicata, mai ales pe timp de furtuna. Odata rezolvata cazarea, masa nu ar trebui sa fie o problema, cu conditia sa nu te astepti la meniuri spectaculoase. Un prieten mi-a zis odata ca vodca e cea mai simpla reteta de supravietuire în Laponia si ca îti poate da certitudinea ca l-ai cunoscut pe Mos Craciun, dupa doua- trei înghitituri. Taria se serveste la orice ora din zi si din noapte, acompaniata neaparat de pestele la copca sau de carnea de ren. Adevarul e ca imaginea renului în farfurie iti poate alunga pofta de mancare, dar poate de-aia s-au inventat vodca si teoriile despre instinctul de supravietuire. În piata centrala, poti gasi peste proaspat prajit - daca nu ai chef de o cina formala la restaurant. În oras mai dai si de cateva ba ruri, cu atmosfera calda, în care clientii vor începe de la un moment dat sa cante, si tu nu vei putea decat sa-i acompaniezi. A doua zi poti merge în vizita la o ferma de husky, unde proprietarii îti vor povesti entuziasmati despre aventuri cu oamenii pe care minunatii lor caini i-au salvat în situatii primejdioase.

150 000 de scrisori
... ajung in satucul de langa Rovaniemi – unde locuieste Mosul – din toate colturile lumii

Ce distractii mai gasesti
Ai sanse mai mari sa-l prinzi pe Mos Craciun de haina, daca îl alergi cu schiurile, iar cea mai buna statiune din Laponia este Kittila, situata aproximativ la 150 de kilometri în nordul orasului Rova niemi. Vei descoperi aici hoteluri de basm, cu nume fantasice, cum e Hulu Poro, si multi împatimiti de schi.

Senzatii tari .Si reci
Aproape orice statiune din Laponia îti va putea oferi o cina într-un iglu, unde vei sta asezata pe un bloc de gheata acoperit cu o blana de animal salbatic. Meniul este în principal bazat pe carne, pentru ca nicio planta nu supravietuieste în Laponia. Dar te vei putea bucura la desert de o budinca delicioasa din lapte de ren, cu vanilie sau alte arome, la alegere.

Introducere in gastronomia lapona
Laponia a avut o influenta puternica asupra gastronomiei finlandeze; cu toate acestea, preparatele lapone sunt exotice chiar si pentru finlandezi. Preparatele specifice au la baza carne de ren, somon, potarniche polara si duda arctica (cel mai scump fruct de padure din lume, care sta la baza deserturilor lapone). Specialitatea regiunii este friptura de ren, servita cu piure de cartofi si gem de merisor (poronkäristys). Carnea de ren poate fi afumata, fripta sau pusa in saramura. Din muschi se prepara carnati de casa si pate, iar laptele de ren se bea impreuna cu ceaiul. Dintre bauturile alcoolice specifice amintim lichiorul de duda arctica, numit lakka.

Viziteaza ferma de reni
Satul lui Mos Craciun te asteapta la o plimbare cu sania, sa vizitezi ferma de reni sau parcul de distractii

Unde dormi?

Hotel Best Western Oppipoika ***
Hotelul ofera camere mari si spatioase dotate cu internet, TV, telefon si minibar.
Tarife incepand cu 50 euro/persoana/noapte
Hotel Santa Claus ****
Hotelul este situat in apropierea Cercului Polar, in centrul orasului Rovaniemi, la mica distanta de obiectivele turistice. Camerele sunt decorate in stil scandinav si au mobilier din lemn. Restaurantul hotelului, Gaissa, este recunoscut pentru specialitatile lapone oferite.
Tarife incepand cu 100 euro/persoana/noapte

Unde mananci?

Restaurant (Hotel) Santa Claus
Restaurant Oktetti
Golden Rax Pizzabuffet
O masa normala costa minimum 25 de euro

Unde te distrezi ?

Pub Ylityö – este un local cu un stil original, decorat cu carti de vizita, fara scaune; a fost ales, in 1996, de revista Newsweek unul dintre cele mai bune baruri din lume. Gasesti multe sortimente de bere finlandeza si de import. Dar niciodata o halba sub 4 euro! In general, aici se bea multa vodka, dar si whisky! Nu sunt foarte la moda cocktailurile.Ca in toate tarile scandinave, bautura este scumpa.

sursa: www.benessere.ro

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola