Actiunile digestive ale mirodeniilor si plantelor aromatice

Postat de adnia in Cu de toate pe 11 Mar 2013, 00:06

Articol pe placul a 5 bucatarasi
comenteaza

 Mirodeniile si ierburile aromatice au fost utilizate de om inca din Antichitate, cu scopul de a-si aromatiza mancarurile. Asadar, gustul si mirosul au exercitat un impact major in bucatariile traditionale, decizand totodata alegerea lor si modalitatea optima de gatire.
Pe langa calitatea de a da savoare mancarurilor, acestea au si o importanta actiune benefica asupra digestiei alimentelor la care sunt adaugate. In celulele radacinilor, tulpinilor, frunzelor si semintelor se regasesc uleiurile esentiale care nu numai ca degaja aroma, dar si sunt responsabile cu actiunile mai sus amintite.
Multe uleiuri esentiale (daca sunt administrate in dozele corecte) stimuleaza functiile digestive, crescand activitatea enzimelor si scurtand timpul de ramanere a alimentelor in stomac si in intestin. Bineinteles ca gatirea si amestecarea la intamplare a aromelor poate atenua sau accentua actiunea benefica a uleiurilor esentiale; din acest motiv, unele ierburi trebuie utilizate in stare cruda, iar in prepararea cocktailurilor aromatice trebuie respectata o anumita formula.
Mai jos va voi prezenta rolul acestor plante in digestia noastra:

  • Anason                                                 stomahic, carminativ
  • Angelica (seminte)                              digestiva
  • Ardei iute                                             stimulator al secretiilor gastrice
  • Busuioc                                                 digestiv
  • Chimen                                                  stimulator al digestiei
  • Cimbrisor                                              tonic, digestiv, carminativ
  • Cimbru                                                  puternic stimulator al secretiilor gastrice
  • Citrice (coaja)                                       puternic stimulator al mucoasei gastrice
  • Coriandru                                             carminativ, stomahic
  • Cuisoare                                                carminativ, antiseptic intestinal
  • Fenicul/fenicul salbatic                        carminativ (planta, seminte)
  • Ghimbir (radacina)                              stimulator al digestiei
  • Ienupar (doze mici)                              stimulator al digestiei
  • Maghiran                                               tonic, stimulator al digestiei
  • Menta                                                     stimulator al digestiei, antispastic
  • Mustar                                                    stimulator alpancreasului
  • Nucsoara                                                stimulator al secretiilor gastrice
  • Oregano                                                  stimulator al secretiilor gastrice
  • Patrunjel                                                 stimulator al secretiilor gastrice
  • Rozmarin                                                stimulator al secretiilor gastrice
  • Salvie                                                       carminativ,  stimulator al secretiilor gastrice
  • Scortisoara                                              stomahic, carminativ, antiseptic intestinal
  • Sofran                                                      eupeptic, carminativ, stimulator al secretiilor gastrice
  • Tarhon                                                     tonic, stimulator al secretiilor gastrice


carminativ= diminueaza formarea gazelor in intestin
eupeptic, stomahic= favorizeaza stimularea gastrica

de limitat: arpagicul, ceapa, hameiul, piperul, usturoiul
sursa:, Tentori, A, Turetta G.,  Combinatii alimentare sanatoase, Curtea Veche, buc.2008

Comentarii (3)

11.03.2013, 07:01

Lucruri bine de stiut .

11.03.2013, 22:13

12.03.2013, 08:10

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Rețetă gustoasă de post: Sote de conopidă cu ciuperci

ieri la 19:36

Reteta de Muschiulet de porc in crusta aromata - un deliciu crocant si sanatos

de Miha 9

ieri la 18:53

Reteta Cremsnit, cum sa prepari rapid cel mai delicios desert cu crema de vanilie

de Miha 9

ieri la 18:32

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!