Alimentele recomandate si interzise in timpul sarcinii - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 11 Oct 2016, 11:22

Articol pe placul a 7 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrulretelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va povesti despre alimentele recomandate si interzise pe timpul sarcinii.

Sarcina este o perioada minunata din viata unei femei, o perioada in care organismul ti se transforma cate un pic in fiecare zi, o perioada de recunoastere, dar si de responsabilizare.

S-a vorbit mult despre influenta nefasta a infometarii, dar in anii pe care ii traim acest pericol ramane doar in cazuri izolate, in conditii de saracie extrema, dar, mai ales la persoane obsedate de diete restrictive si de siluete de fotomodel. Cel mai adesea intalnim excesul alimentar, cu scuza ca in sarcina se mananca “pentru doi”.

O dieta echilibrata aduce nutrientii necesari pentru dezvoltarea normala a bebelusului, cu cateva sublinieri:

Necesarul de calciu este crescut in sarcina, perioada in care creste de asemenea si gradul absorbtiei al acestuia din alimente; principalele surse de calciu sunt lactatele, si aici cap de lista ramane iaurtul, considerat aliment ideal datorita asocierii de proteine, calciu si probiotice; in sarcina, se vor consuma doar lactate din lapte pasteurizat sau sterilizat, evitandu-se cele preparate din lapte crud, care ar putea fi contaminate.

Daca lactatele nu sunt tolerate, calciul poate fi adus si din legume cu frunze verzi, broccoli, sardine, seminte (susan).

Vitamina D ajuta absortbtia calciului: organismul o sintetizeaza dupa expunerea la soare; ca surse alimentare ne poate ajuta pestele gras, de tipul somonului.

Acidul folic este adus in dieta de vegetalele verzi (crude), fructe (portocale) sau produse de carne; totusi, pentru prevenirea defectelor de tub neural, acidul folic se recomanda a fi suplimentat inca dinaintea sarcinii si in prima perioada a ei.

Necesarul de vitamina A este similar in sarcina si in afara sarcinii; se poate sintetiza din beta-caroten (in vegetalele galben-portocalii: morcovi, pepene, dovleac) sau poate fi adusa de produse de carne, oua; se concentreaza in cantitati mari in ficat, de aceea, pentru a nu se acumula in exces (toxic!) se recomanda consum redus de ficat in sarcina.

Necesarul de fier este crescut in sarcina; in dieta fierul vine din carnea rosie, leguminoase, cereale fortifiate; absorbita este crecuta de o sursa de vitamina C (fructe si legume); totusi, in partea a doua a sarcinii, de cele mai multe ori va trebui suplimentat cu tablete.

Sunt alimente de evitat?

In primul rand este de evitat consumul de produse de carne, peste sau oua crude sau insuficient preparate termic, ca de exemplu sushi cu peste crud, shake-uri cu albus crud, carne in sange.

Gravidele au un risc crescut de a contacta anumite bacterii, de exemplu Lysteria, care poate cauza simptome usoare de enterocolita, dar poate duce chiar la pierderea sarcinii.

Pentru preventia listeriozei este important ca in sarcina sa nu se consume lactate nepasteurizate, anumite produse procesate de carne sau produse insuficent preparate termic.

Datorita riscului posibil de contaminare cu mercur, se recomanda a se evita consumul in sarcina de peste-spada, rechin, macrou gigant; de limitat consumul de ton alb (albacore); se recomanda consumul a 2-3 portii saptamanal de somon, pastrav, somn, creveti.

In sarcina este foarte important a se evita fumatul si consumul de alcool.

Alcoolul poate avea efecte teratogene, interfereaza cu metabolismul proteic sau cu absorbtia anumitor micronutrienti.

Surse articol:

acog.org
Krause’s Food &Nutrition Therapy

Sursa foto: 

nutritionsecrets.com

Comentarii (2)

11.10.2016, 12:37

Sper ca nu te superi daca nu citesc.

11.10.2016, 14:28

Esti gravid Bucataras?O sa avem nepoti?

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola