Atentie la borsul din comert - un pericol pentru sanatatea voastra

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 15 Oct 2015, 11:37

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza

In cursul lunii august, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a realizat un studiu pe 13 produse de tipul "bors la plic" din marile lanturi de supermarketuri.

Scopul studiului a fost sa descopere ce contin aceste produse si care sunt potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor.

La majoritatea produselor s-a descoperit ca in jur de 40% din 100 de grame este sare. 

La 30% dintre produsele analizate, al doilea ingredient este reprezentat de acidul citric - acidul lactic. In proportie de cate 23%, al doilea ingredient este reprezentat de catre amidonul din porumb, respectiv maltodextrina. De asemenea, in proportie de cate 8%, al doilea ingredient este reprezentat de catre zahar, faina de grau si monoglutamat de sodiu.

De asemenea, in cele 13 de produse analizate s-au identificat 8 aditivi alimentari destul de periculosi, dupa cum urmeaza:

E101 - Riboflavina este un colorant galben sau galben portocaliu care are o solubilitate scazuta.

E150a - Caramel simplu este cel mai utilizat colorant artificial si poate provoca hiperactivitate si probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.

E270 - Acidul lactic este folosit ca stabilizator si conservant. Poate produce reactii alergice ca mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale, favorizeaza subtierea smaltului dentar si aparitia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producand diverse afectiuni digestive. Alimentele ce contin E270 nu trebuie consumate de bebelusi si copii mici pentru ca ei nu detin echipamentul enzimatic necesar metabolizarii acestuia.

E304 - Palmitat de ascorbil este un antioxidant care poate ataca smaltul dintilor.

E307 - Alfa tocoferol este unextract din uleiuri vegetale bogate in tocoferoli (vitamina E), in special floarea soarelui si este folosit ca antioxidant. Poate avea un efect antinutritiv, reducand digestia lipidelor, poate provoca o usoara hipertrofie a ficatului si in anumite conditii poate provoca chiar efecte alergice.

E327 - Lactat de calciu este folosit drept conservant, in special impotriva drojdiilor si fungilor, mai este folosit pentru a creste stabilitatea antioxidantilor si pentru a preveni uscarea diferitelor produse. Poate provoca stari de hipercalcemie si insuficienta renala.

E330 - Acidul citric este un compus organic, cristalin, fara culoare, care apartine clasei de acizi carboxidici si este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale si poate ataca smaltul dintilor. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor si nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

E621 - Monoglutamat de sodiu poate produce dureri de cap, slabiciune.

E635 - Ribonucleotid disodic poate provoca alergii si trebuie evitat de persoanele astmatice.

De asemenea, conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania, mai spune:

"Borsul la plic este un produs lipsit de nutrienti valorosi, in timp ce borsul traditional este un aliment probiotic ce contine fermenti care regleaza microflora intestinala, bogat in vitamine din complexul B ( B1, B2, B6 și B12), vitamina C si PP, in minerale (magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu, mangan si iod), calciu si oligoelemente cum ar fi zincul sau seleniul. Borsul traditional este un condiment usor de preparat, necostisitor si benefic pentru organism prin proprietatile sale curative. Din pacate, marii procesatori de alimente au „stricat” si acest aliment traditional. Reclama acestora nu are un rol informativ, ci doar unul inselator. Consumatorii trebuie ajutati sa revina la obiceiurile alimentare sanatoase.

Vedeti cum puteti face bors in casa, simplu si sanatos.  

Sursa articol: romaniatv.net, apc-romania.ro

Comentarii (9)

15.10.2015, 14:16

Mulțumim. Eu oricum folosesc mai răruț borșul și numai cel pregătit la țară

15.10.2015, 15:38

daca va zic ca eu nu am folosit niciodata bors, radeti tare de mine?

15.10.2015, 17:34

Cam da Cristena))

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola