Avocado, un deliciu al zilelor friguroase - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 8 Feb 2016, 10:27

Articol pe placul a 15 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va vorbi despre avocado si despre efectele lui asupra sanatatii noastre. 

Desi exotic, din categoria fructelor oleaginoase, avocado este din ce in ce mai prezent in meniul nostru, fiind, datorita consistentei sale cremoase, un deliciu al acestor zile inca friguroase.

Se foloseste clasic ca pasta (guacamole) sau adaugat in salate sau in diverse deserturi preparate la rece. Inainte de consum, asteptam ca fructul sa se coaca, tinandu-l cateva zile la temperatura camerei, intr-o punga de hartie sau langa alte fructe, pana devine moale si de o culoare mai inchisa.

Ce contine?

In primul rand grasimi mononesaturate, aproximativ 10g%, grasimi sanatoase, care ii confera rol protector cardio-vascular, dar si un continut caloric ridicat (aproximativ 160kcal%).

Prin aportul mare de acid oleic, este considerat frate al maslinelor, care de mult ori sunt foarte sarate, fiind de evitat de catre cardiaci. Compusii de tipul fitosterolilor au rol in imbunatatirea profilului lipidic (efect dovedit la cei cu valori moderat modificate).

Procentul redus de glucide si crescut de fibre solubile ii confera cu rol favorabil in reglarea glicemica, fiind recomandat atat in preventia sindromului metabolic, cat si in dieta pacientilor cu diabet zaharat.

Aportul de proteine este de aproximativ 2%, fiind un fruct des intalnit in alimentatia vegetarienilor.

Aduce vitamine din grupul B (acid folic, nicotina, riboflavina, acid pantotenic), precum si vitaminele E, C si K. Dintre minerale - in special potasiu, care ii completeaza efectul usor hipotensor si protector cardiovascular.

Fitonutrientii cu rol antioxidant sunt prezenti in cantitate mai mare in zona verde de sub coaja: betacaroten, luteina (scade riscul de degenerescenta maculara si cataracta), glutation (implicat in detoxifierea la nivel hepatic).

Datorita aportului crescut de grasimi, avocado creste absorbtia caroteinoizilor si din alte vegetale cu care este combinat (in salate, de exemplu). Continutul de fitonutrienti si acizi grasi ii confera proprietati anti-inflamatoare, fiind indicat in alimentatia bolnavilor cu patologie reumatologica.  

De asemenea, se studiaza efectul protector impotriva anumitor tipuri de neoplazii, cu localizari la nivel oral, piele sau prostata.

Sursa foto: vegkitchen.com

Recomandari pentru tine si casa ta

Clipper 41mm W/Beard

- 33 %
299.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (7)

08.02.2016, 10:45

Simona,eu il las 2-3 zile intr-o punga de hartie,in camara si se coace.

08.02.2016, 11:35

si eu sunt mare fan avocado! Il mananc asa simplu sau ca desert, facut pasta cu putin vin de porto.
Simona, eu il iau mereu tare si dupa 2-3 zile lasat in bucatarie se inmoaie considerabil.

08.02.2016, 11:39

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

TOP
utilizatori

mirela0911

11040 puncte

Rahela Velicu

9810 puncte

Constelatialeu

9520 puncte

Lau

Lau 9

9430 puncte

MotanLaOale

9050 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!