Baba Dochia, Mărţişorul

Postat de Zamfira in Cu de toate pe 28 Feb 2013, 18:59

Articol pe placul a 16 bucatarasi
comenteaza
Baba Dochia, Mărţişorul

Ziua Babei Dochia cade întodeauna de 1 martie. Nu întâmplător, tot Dochia se cheamă în tradiţia românească şi fiica lui Decebal care s-ar fi măritat cu împăratul Trăian, cuceritorul Daciei.

Baba Dochia, prima dintre cele 9 babe care reprezintă nouă zile, înseamnă începutul primăverii. De 1 martie, fiecare îşi alege ,,baba", adică alege una dintre cele opt zile care urmează, ca să ştie cum îi merge tot anul: bine la vreme frumoasă şi rău la vreme rea.

Mărţişorul este un obicei românesc străvechi, care se practică şi astăzi, nu numai la ţară, ci şi în oraşele mari. Bărbaţii, în această zi, fac cadou, fetelor şi femeilor, mici podoabe prinse cu şnururi făcute din aţă albă şi roşie. Este limpede faptul că această tradiţie provine de la geto - daci, când mărţişorul, ca obiect, era probabil considerat talisman solar, ziua de 1 martie fiind o sărbătoare a venirii primăverii.

Ziua Babei

 

Aceste zile sunt legate de 1 martie (ziua Babei Dochia). După cum se spune că Baba Dochia şi-a lepădat cele 9 sau 12 cojoace, zilele babei sunt 9 sau 12. Ele încep de regulă după 1 martie, dar, de la an, în funcţie de vreme, pot fi şi înainte şi chiar mai târziu, până dincolo de jumătatea lui aprilie.

Dacă zilele babei cad înainte de 1 martie, de ziua Babei Dochia, primăvara va fi foarte caldă. Zilele schimbătoare care urmează după cele nouă zile ale babei (cele,,nouă babe") se numesc ,,împrumuturi", prima zi împrumutată se cheamă ziua sturzului, a doua a mierlei, a treia a cocostârcului (deoarece în aceste zile se întorc păsările călătoare)...Iar cea de pe urmă este ziua mieilor, fiindcă în această perioadă încep să fie tăiaţi miei.

Baba Dochia nu-şi schimbă niciodată năravul prost în privinţa vremii, zilele sale fiind urâte şi schimbătoare în fiecare an. Dar după babe vin Moşii sau Sfinţii, tot în număr de nouă, cu zile frumoase şi liniştite.

Din Poveţe maicii Sofronia

Comentarii (16)

28.02.2013, 20:08

uite, uite...am gasit
Traditia crestina spune ca barbatii trebuie sa bea in ziua de mucenici 40 de pahare cu vin. Acestea se zice ca reprezinta sangele varsat de cei 40 de Sfinti Mucenici din cetatea Sevastei. Cei care nu pot sa bea cele 40 de pahare cu vin, e bine ca macar sa guste vin in aceasta zi sau sa fie stropiti cu vin, acesta insemnand sange si putere de munca peste an.

40 sau 44?

In traditia populara, barbatii beau 44 de pahare cu vin. De unde provine diferenta? Dupa traditia crestina, Sfintii martiri au fost 40, dupa cea geto-dacica, au fost 44, atatea fiind si zilele dintre 9 martie si 23 aprilie, cand este sarbatorit Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. De aceea, in unele zone, exista pana astazi credinta, ca acesti Sfinti au fost 44.

28.02.2013, 22:16

02.03.2013, 00:09

Rocsi

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!