Boboteaza (Botezul Domnului, 6 ianuarie)

Postat de Zamfira in Cu de toate pe 6 Ian 2013, 10:43

Articol pe placul a 12 bucatarasi
comenteaza

Astazi este marea sarbatoare a Botezului Domnului. La varsta de 30 de ani, Isus se arata lumii. Iar primul drum pe care-l face este la Ioan, la malul Iordanului.

Ioan Borezatorul a stiut ca Acela care se apropia de el era Mesia si nu a inteles rostul venirii Sale, care va boteza cu Duh Sfant, in fata celui care boteaza cu apa:

-,,Eu am trebuinta sa fiu botezat de Tine si Tu vii la mine?

- Lasa acum, ca asa se cuvine noua sa plinim toata dreptatea", raspunda Isus.

Primind botezul cu apa al lui Ioan, Isus ia asupra Sa pacatele tuturor oamenilor, de oriunde si din toate timpurile si le curata in acea apa, rascumparandu-le apoi prin Jertfa Sa.

Biserica a randuit pentru aceasta zi ,,sfintirea cea mare a apei". Numita si ,,aghiazma mare", apa poate fi sfintita de fapt in doua zile din intreg anul: In Ajunul Bobotezei si chiar in ziua Botezului Domnului. Aghiazma, care reprezinta chiar Iordanul (de aceea, ceremonia de sfintire i se mai spune chiar ,,Iordan"), este un dar deosebit. La tara, este pastrata la icoana, fiind tamaduitoare la minte si la trup.

Chiar si neacoperita, apa de la Botez nu se strica. Sfintita in biserica dupa liturghie, cu ea se boteaza toate casele din parohie. 

Preotul este asteptat cu o lumanare aprinsa pe masa. Cu patrafirul dupa gat, cu crucea in mana stanga si cu busuiocul in mana dreapta si, cum paseste peste prag, incepe sa cante troparul ,, In Iordan botezandu-te Tu Doamne...", stropind cu apa sfintita casa si masa cu bucatele asezate. Primul saruta crucea din mana preotului stapanul casei, apoi nemijlocit gospodina.

La plecare, preotul este insotit si condus de gospodar pana la vecin. Dupa aceasta, familia se aseaza in sfarsit la masa.

Din meniul traditional de Boboteaza nu lipseste un fel de mancare: Tochitura.

,,Din Povetele Maicii Sofronia"

Comentarii (3)

06.01.2013, 14:05

08.01.2013, 11:39

Frumos articol,cine are urechi de auzit sa auda...

08.01.2013, 13:57

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Placinte cu carne si carnati
  • 12

    J

  • 13

    V

  • 14

    S

  • 15

    D

  • 16

    L

  • 17

    MA

  • 18

    MI

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!