Calatorie in Islanda, tara ghetii si a focului

Postat de Xandrinne in Bucataras hai hui pe 2 Iul 2015, 13:03

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza

A fost prima oară când am experimentat zborul cu avionul, dar şi ieşirea în spaţiul european. Am avut surpriza plăcută să descopăr o ţară extraordinară, din toate punctele de vedere. Deşi o bucată de rocă răsărită din apele oceanului, Islanda m-a cucerit definitiv, prin peisajele de o frumuseţe sălbatică, (aproape) nealterată de intervenţia omului, prin curățenia deosebită şi prin calitatea oamenilor. Primitori, optimişti, atenţi cu mediul înconjurător, oamenii acelor locuri mi-au rămas în suflet. M-a impresionat modul în care ei ştiu să valorifice la maxim resursele de care dispun, respectul cu care tratează omul, mediul, tradiţiile şi orice lucru în general.

O altă surpriză a fost Reykjavik, capitala, un oraş frumos colorat, cu o varietate de stiluri arhitecturale, mult graffiti (şi nu de proastă calitate), calm şi voie bună. Pot să vă spun că în cele câteva zile cât am stat în Reykjavik nu am auzit nici un claxon (!). La fel de mult mi-a plăcut şi orăşelul Borgarnes, localitate în care s-a desfăşurat cursul de formare; Borgarnes are o populaţie de cca 1700 de locuitori şi este localizat la nord de capitala ţării, la 60 de km.

O nouă surpriză plăcută a fost sociologul Guðrún Pétursdóttir, cea care ne-a îmbogăţit cunoştinţele şi ne-a pus în ipostaze diferite, pe parcursul celor 68 de ore de curs. O persoană cu adevărat impresionantă, director al Institutului Inter Cultural Iceland, cu un CV de excepție, Guðrún ne-a prezentat diverse aspecte ale învăţării prin colaborare, ne-a familiarizat cu metoda CLIM/climmy (învăţarea prin colaborare în grupurile multiculturale), dar şi cu alte metode de învăţare prin cooperare. 

La curs au fost prezenţi 22 de profesori, din mai multe ţări: Franţa, Italia, Germania, Cehia, Bulgaria, Ungaria şi România. Întâlnirea colegilor de diverse specialităţi, din ţări diferite a fost una de bun augur; am aflat diverse lucruri despre alte sisteme educaţionale, ne-am împărtăşit (şi comparat) propriile experienţe, ne-am îmbunătățit competenţele lingvistice, am legat noi prietenii.

Una dintre cele mai placute surprize a fost, cum altfel, mancarea :D 

Micul dejun a fost unul clasic, tip bufet, ca la orice hotel; cel mai mult mi-au placut iaurtul, dens, cremos, gustos si painicile cu seminte, pe care ni le aduceau calde!

Pranzul era destul de simplu, constand in diverse combinatii de paste, sau orez, salate si cateva tipuri de sosuri.

Cina era un adevarat festin: primul fel consta intr-o supa sau salata, felul doi era obligatoriu cu carne sau peste si garnitura (tot timpul alta) si desert (homemade). 

Pe masa aveam tot timpul unt, la discretie.

Ce sa mai zic, bucatarul era un filipinez, pe care tare l-as fi inghesuit in valiza, sa-mi gateasca si acasa :)) Oricum, foarte priceput.

Va atasez si cateva fotografii, cu imagini din Islanda, dar si ca sa vedeti ce am mancat eu pe acolo... Si nu m-am ingrasat, sa stiti, am revenit in tara chiar cu aproape 1 kilogram mai putin...

 

Participarea mea la curs a fost posibilă cu ajutorul finanţării oferite de Comisia Europeană prin intermediul programului Erasmus +

Acest material este o opinie personală şi nu reprezintă, în mod necesar, poziția
oficială a Uniunii Europene.

Comentarii (3)

02.07.2015, 14:19

Ma bucur pentru tine ca ai avut parte de o experienta asa frumoasa si utila.
Asa m-am simtit si eu in Belgia,e asa frumos sa gasesti oameni primitori,gata sa-ti impartaseasca din experienta lor si nu in ultimul rand sa experimentezi bucatele lor,modul de abordare al alimentatiei.
Frumos articol

02.07.2015, 19:58

O calatorie frumoasa, o experienta noua si chiar e foarte curat, cel putin asa se vede in poze..Bravo

13.07.2015, 07:43

Ce frumoasa experienta . pot spune chiar unica . Ma bucur mult pentru tine deci noi ne perpeleam la .... foc mare si tu ai avut parte de racoare si momente de neuitat ))

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!