Cele mai interesante 10 lucruri pe care nu le stiai despre cartofii prajiti

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 4 Oct 2016, 12:16

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza

Toata lumea iubeste cartofii prajiti. Oricat de nesanatosi ne-ar spune doctorii ca sunt, pur si simplu nu avem cum sa renuntam la ei.

Si, daca pentru cei mai multi dintre noi reprezinta un viciu sau o placere vinovata, haideti sa-i cunoastem mai bine.

Iata cele mai interesante 10 lucruri pe care nu le stiati despre cartofii prajiti: 

1. Mai multe natiuni sustin ca au inventat cartofii prajiti, dar cea mai aspra lupta se da intre: francezi, spanioli si belgieni. Francezii spun ca primii cartofi prajiti au fost vanduti pe strada, la Pont Neuf, in 1789.

Istoricii belgieni spun ca acest fel de mancare a fost inventat in 1680, pe valea raului Meuse (Maas). Localnicii obisnuiau sa manance pestii mici prinsi din rau prajindu-i in ulei, dar in iernile aspre, cand raul ingheta, taiau cartofii in forma de pestisori si ii prajeau in ulei incins, inlocuind astfel pestii.

Cu toate acestea, istoricii au stabilit ca spaniolii sunt cei care au introdus cartofii in Europa din Luma Noua, deci este foarte posibil ca tot ei sa fi fost primii care i-au si prajit.

2. Americanii sunt cei care consuma cele mai mari cantitati de cartofi prajiti din lume. Ei au fost introdusi in dieta americana de catre presedintele Thomas Jefferson, in anul 1802, la o cină oferita unor invitati la Casa Alba. Cartofii au fost prezentati atunci ca fiind "prajiti in stil frantuzesc". Asa le-a si ramas numele: french fries

3. Tot in Statele Unite se afla si "campionul mondial" la mancat cartofi. Se numeste Ed "Cookie" Jarvis, iar in 1995 a mancat 2 kilograme de cartofi prajiti in doar sase minute. 

4. Potrivit unor sondaje, unul dintre cele mai frecvente motive de cearta in cuplu apare atunci cand unul dintre parteneri ia cartofi prajiti din farfuria celuilalt fara sa fie invitat sa faca acest lucru.

5. Singurul muzeu din lume dedicat cartofilor prajiti se afla in Belgia, in Bruges.  

6. Insa, cartofii prajiti nu sunt foarte sanatosi. Acestia contin foarte multa acrilamida, o substanta chimica nociva, care apare in urma prepararii la temperaturi foarte inalte. Acrilamida este considerata o substanta cu potential cancerigen, crescand riscul aparitiei de tumori ale glandelor suprarenale, ale tiroidei si plamanilor atunci cand este consumata in cantitati mari.

7. Dar cartofii prajiti nu sunt toxici in totalitate. Cartofi prajiti sunt o sursa buna de potasiu. Fara potasiu simtim oboseala mult mai tare, avem reflexe mai slabe si musculatura mai slaba.

8. Asadar, cartofii prajiti ar trebui consumati cu moderatie. Asta si pentru ca au foarte multi carbohidrati. Cu totii avem nevoie de carbohidrati ca sa functionam cum trebuie, dar excesul poate duce la diabet, obezitate, boli de inima sau cancer. 

9. Cei mai multi experti in cartofi prajiti sunt de parere ca cei mai buni cartofi prajiti nu se fac nici in Franta, nici in Belgia, nici in America, ci in Olanda.

10. 37% din femeile care mananca cartofi prajiti prefera ca acestia sa arate perfect. Barbatii sunt mai putin pretentiosi, doar pentru 25% conteaza aspectul cartofilor prajiti.

Sursa articol: positivemed.com
Sursa foto: halalfoodhunt.com

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 14 %
499.99 lei
429.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (3)

04.10.2016, 12:28

buni tare

04.10.2016, 12:57

Interesant!

04.10.2016, 13:25

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

6950 puncte

Rocsi

6410 puncte

 merisor

5050 puncte

Constelatialeu

4410 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro