Chef Michel Portos in vizita la Horeca School

Postat de nico15 in Bucataras in oras pe 25 Iun 2019, 22:05

Astazi a fost randul chefului francez cu doua stele Michelin, Michel Portos  sa il cunoastem.

Gazda evenimentului a fost Chef David Contant care a colaborat cu chef Michel Portos in parcursul carierei sale.

Chef Michel Portos a fost desemnat Chef-ul anului în 2012 de Gault & Millau. A lucrat la La Maison Troisgros din Roanne, numit Cel mai bun restaurant francez din lume de Gault & Millau. 

Aceasta este cartea de vizita a chefului francez asa ca haideti sa il cunoastem. Sau cum se spune sa cunoastem povestea din spatele legendei daca imi este permis sa pot spune asa. Chef Michel Portos, este o persoana carismatica, care ne-a incantat cu povestirile despre viata dansului cat si despre pasiunile omului Michael Portos un inrait si pasionat motociclist. Dar sa il cunoastem mai bine pe carismaticul chef Michel, original din Marsilia, care de mic visa sa se faca scafandru si chiar a fost pentru o perioada pe vasul lui Jean Jacques Cousteau.  Dupa ceva ani visa sa fie motociclist in Jandarmeria nationala. Dupa ce si acest vis s-a naruit s-a gandit sa faca cariera in contabilitate ca si tatal sau care era contabil. Evident ca s-a plictisit si de aceasta si a decis sa faca altceva dar inca nu stia ce. 

Insa pozitia geografica a orasului cred ca l-a influentat pe tanarul Michel sa decida si nu in ultimul rand mama sa.  Ce stim despre Marsilia, ca au o echipa de fotbal arhicunoscuta: Olympic Marseille, ca este unul din cele mai insorite orase franceze si ca orasul are o cultura gastronomica international, unde gasesti diferite influente: africane, grecesti, italienesti, libaneze, spaniole, musulmane o intrepatrundere de cultura si civilizatie gastronomica. El a devenit pasionat de gătit încă de la copilărie, de fiecare data se minuna de preparatele pe care le pregatea mama sa  care era de origine din Africa de nord, Algeria si stia sa combine minunat ingredientele proaspete. Iar el  copil a crescut cu aceste minunate arome orientale, asa ca gata, se decisese. Vroia sa se faca bucatar. Michel Portos a hotărât în cele din urmă să se dedice pe deplin gătitului. După ce a obținut examenul final de liceu, a început un curs de formare la liceul hotelier din Marsilia și a absolvit cu 1983 o diplomă de calificare (Certificat d'Aptitude Professionnelle).
De la chef Michel am aflat ca tatal sau nu a imbratisat aceasta alegere a lui  si nu a vorbit cu el zece ani, ceea ce l-a ambitionat foarte tare pe tanarul chef si a vrut sa dovedeasca ca stia clar ce vrea sa faca si a dovedit. Prin multa, multa munca, prin pasiune si dedicatie.  Cum spunea si el este o munca grea dar daca o faci cu placere si dedicatie este minunat. Cand a intrat prima data in lumea stelelor Michelin, in restaurant cu asemenea pretentii, a invatat sa asocieze corect textura, gustul si culorile  pe o farfurie. Deoarece aceasta este arta in farfurie, la fel ca un pictor care combina  culorile pe panza.  Si inca un sfat pe care la primit Chef Michel  cand era la inceputurile carierei sale a fost sa “transmiti si sa impartasesti cu ceilalti ceea ce stii, sa nu fii egoist, sa pastrezi doar pentru tine”. Michel Portos și-a început cariera cu stagii în restaurante din regiunea Bordeaux, mai întâi la Chapon Fin și apoi în 1986 la Rouzic cu Michel Gautier, bucătarul Michelin, cu starul Michelin. În 1989, a continuat cursul de formare în Toulouse la restaurantul Les Jardins de l'Opéra. Dupa care a urmat restaurantul Troisgros, unde a fost instruit să devină sous-chef timp de cinci ani. În 1998, a fondat primul sau restaurant Coté Théâtre din Perpignan, care a obținut o stea în Ghidul Michelin în 2001.  A devenit în 2002 bucătarul hotelului-restaurant Le Saint-James din Bouliac, unde a permis înființării să obțină cea de-a doua stea Michelin în 2009. Michel Portos a fost numit "Cuisinier de l'année" în 2012 de către Gault Millau.  În același an, a părăsit regiunea Bordeaux și Le Saint-James pentru a se stabili la Marsilia, unde și-a înființat al doilea restaurant Le Malthazar. A înființat în 2014 un al doilea restaurant din Marsilia numit Le Poulpe, situat la portul vechi. În prezent propune un meniu proaspăt și creativ la restaurantele sale Malthazar și Le Poulpe din Marsilia. Dar ce nu se stie despre chef Michel si care m-a impresionat foarte mult este pasiunea omului Michel Portos care ajuta neconditionat si care impartaseste si transmite ce a invatat, adica  ajuta tinerii cu probleme care sunt institutionalizati si carora le impartaseste din experienta sa de bucatar.  Nici el nu credea ca acestia vor impartasi aceasta idee dar s-a inselat. Afland de la mama unuia din tineri instutionalizati ca de abia asteapta sa vina orele de pregatire cu minuntul chef, ca ii sorb fiecare cuvant, ca asculta foarte atent si gasesc aceasta meserie interesanta.  De asemeni dansul angajeaza in fiecare an in restaurantele sale un fost detinut care arata dedicatie in aceasta meserie oferindu-i o sansa catre o viata mai buna. Minunat gest si minunat om. La final chef  Michel Portos ne-a pregatit un preparat care se regaseste in meniul restaurantului sau: Carpaccio de pepene rosu, servit cu sorbet de rosii, pesto si capere. O minunatie de preparat.
 
Am petrecut o dupa amiaza minunata printre oameni deosebiti, cunoscand o personalitate a lumii gastronomice, multumesc Horeca School pentru aceasta oportunitate.

Comentarii (2)

15.09.2019, 09:52

Sunt sigura ca ar fi intersanta o emisiune cu chef MIchel Portos !!!

30.09.2019, 18:06

Da, numai ca ar trebui sa intereseze si posturile TV. Ei fac audienta pe seama prostiei nu a inteligentei din pacate. Emisiunile de gastronomie din Romania au ajuns de tot ransul prin prezenta la diferite pipite care nu stiu nici sa tina corect cutitul in mana.

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta gustoasa de pasca fara aluat, cu fistic si fulgi de ciocolata

ieri la 12:38

Prajitura cu banane si mere - Un desert rapid si aromat

de oanapl 7

pe 14.04 la 21:13

Reteta de desert rapid cu mandarine si ciocolata

pe 14.04 la 14:24

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa

pe 14.04 la 11:37

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!