Cherimoya

Postat de simsim82 in Fructe pe 20 Feb 2014, 08:54

Articol pe placul a 12 bucatarasi
comenteaza

Nu demult (sa fie 2 ani de atunci) am "descoperit" gustul minunat al unui fruct exotic care pana atunci nu mi-a atras atentia. Curiozitate m-a facut sa cumpar 2 fructe de Cherimoya, dupa ce mi-a povestit un prieten cat de bun este acest fruct. O sa incerc sa va dau cateva motive, in afara gustului, sa consumati acest fruct.

Cherimoya ( Annona cherimola ) apartine familiei Annonaceae. Sunt ''acasa'' in lantul Anzilor-sudul Columbiei,Ecuador,nordul Peru-ului. Acolo cresc salbatic la inaltimi de 1500-1900 m. In ziua de azi se cultiva în regiuni cu clima subtropicala ca de exemplu în Madeira,Israel,dar si în anumite regiuni ale Spaniei ( Costa Tropical si Costa del Sol) si Italia (Calabria).

Pulpa acestui fruct este alba,moale,dulce si foarte aromata.In interior se gasesc foarte multi samburi mari si negri. Textura exterioara nu poate fi consumata deoarece are un gust neplacut. Pentru a putea fi consumat, fructul trebuie sa fie moale, iar coaja ar trebui sa aiba o culoare verde inchis spre maro. Nici semintele nu sunt recomandate pentru consum din cauza gustului, dar si pentru ca sunt otravitoare (pot fi folosite ca insecticid).

Cherimoya contine mai multe fibre comparativ cu un mar si contine 60% din necesarul zilnic de vitamina C. Este recomandata copiilor in perioada de crestere si celor cu boli cronice, datorita continutului bogat in minerale, vitamine si proteine. Reduce senzatia de foame si regleaza nivelul de glucoza in sange,iar datorita fibrelor continute are efect laxativ.

Oricum, cei mai interesati sa consume acest fruct ar fi cei care sufera de :
-boli cardiovasculare
-hipertensiune arteriala
-colesterol
-anemie
-bulimie
-constipatie
-subnutritie
-probleme digestive

De asemenea este recomandat sportivilor si femeilor insarcinate sau care alapteaza.

Proprietati nutritive pentru 100 g cherimoya :

*Calorii 67
*Proteine 1,5 g
*Grasimi 0,3 g
*Carbohidranti 14,2 g
*Zaharuri 8,9 g
*Fibre 6,7 g
*Vitamina C 14,1 mg
*Vitamina E 0,5 mg
*Vitamina B1 0,1 mg
*Vitamina B2 0,1 mg
*Vitamina B6 0,1 mg
*Calciu 14 mg
*Caliu 400 mg
*Magneziu 24 mg
*Fosfor 30 mg
*Cupru 80 µg
*Fier 396 µg
*Mangan 58 µg
*Iod 1 µg
*Zinc 114 µg
*Apa 74 %

Daca vreti mai multe detalii puteti cauta aici:

http://mayas-esprit.blogspot.com.es/2008/12/cherimoya.html

http://www.gradinamea.ro/Cherimoya__un_fruct_ciudat_ca_aspect_si_delicios_de_sanatos_8364_545_1.html

Comentarii (6)

20.02.2014, 10:13

21.02.2014, 12:58

Eu as fi facut spume la gura daca nu citeam articolul tau.Totusi nu sunt inca in pericol de a manca asa ceva.Ma bucur ca te-am "cunoscut" , insa te rog sa fii mai atenta, caci eu am altfel de retete. Toate cele bune!

02.04.2014, 13:07

Interesant!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

TOP
utilizatori

Rocsi

317 puncte

mihaelar63

275 puncte

Lau

Lau 9

272 puncte

Sidy

226 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia