Citricele, fructele vedeta ale sezonului rece - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 22 Noi 2016, 11:52

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrulretelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va povesti despre citrice.

Fructe vedeta ale sezonului, citricele apartin familiei Rutacee: portocale si mandarine, lamai si limete, grepfruit si pomelo.

Originea lor este foarte indepartata si disputata, provin din Sud-Estul Asiei sau posibil chiar din Australia. In Europa portocalele ar fi fost aduse in epoca lui Alexandru cel Mare, iar lamaile au ajuns intai la Roma si raspandite mai apoi in timpul cruciadelor.

Contin glucide in propotii variate, fibre (pectine, celuloza si hemiceluloza), vitamine (C, grup B ) si minerale (magneziu, potasiu, fier, zinc), dar se fac remarcate in primul rand prin coaja bogata in uleiuri eterice.

Aroma este datorata unor fitonutrienti de tipul flavonoizi si terpene (limonoizi). Au putere calorica mica, putand fi incluse in dietele hipocalorice: o portocala medie aduce 60-80kcal, un grepfruit 90kcal, iar o lingura de suc de lamaie doar 4 kcal.  

Sunt foarte bogate in vitamina C sub forma activa, apreciate in sezonul rece pentru protejarea organismului impotriva racelilor. Vitamina C are rol si in producerea de colagen, esential pentru vindecarea ranilor si repararea tisulara.

De asemenea, creste absporbita fierului, fiind asociata in tratarea anemiei feriprive. Este cunoscut efectul antioxidant al vitaminei C naturale, protejand inima si vasele.

Exista studii observationale care arata o asociere inversa intre consumul de citrice si riscul de cancer de san; efectele se pot datora vitaminei C care capteaza radicalii liberi de oxigen si inhiba formarea de carcinogene; sau flavonoidelor hesperidina si naringenina (din grepfruit si portocala) cu posibile efecte inhibitorii pe proliferarea celulelor maligne (in special in asocierea cu quercitina); sau caroteinozilor prezenti ,de asemenea, in citrice.

Fructele au un important continut de fibre, in special fibre solubile, care intarzie golirea stomacului si cresc satietatea. In suc, lipsa fibrelor face ca zaharurile sa fie absorbite mai rapid si in totalitate.

Sucul proaspat stors scade riscul de formare de calculi renali, fiind recomandat persoanelor cu istoric de litiaza renala (in special sucul de lamaie-limonada). Sucul de grepfruit are efect stimulent hepatic si de drenaj al sarurilor biliare. Ca o atentionare, poate interfera cu metabolizarea unor medicamente larg utilizate.

Recomandari electrocasnice

Caserola vidare 1.893 L

- 20 %
129.99 lei
103.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (2)

22.11.2016, 17:05

27.11.2016, 20:41

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mirela0911

9160 puncte

Rocsi

7810 puncte

RODIMUR

7490 puncte

oanapl

7120 puncte

Constelatialeu

6700 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Humus cu ardei copti
  • 11

    L

  • 12

    MA

  • 13

    MI

  • 14

    J

  • 15

    V

  • 16

    S

  • 17

    D

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Coaste de porc in vin la cuptor

de katty 5

ieri la 16:36

Prajitura din albusuri cu rom, pere si ciocolata

de katty 5

ieri la 16:15

Tarte de Crăciun

de Ancutsa 5

ieri la 15:59

Fasole verde în sos de roșii

de RODIMUR 5

pe 15.12 la 21:41