Ciupercile

Postat de Irina in Legume pe 2 Oct 2011, 13:09

Articol pe placul a 3 bucatarasi
comenteaza
Ciupercile

In Roma antica se considera ca ciupercile provin din fulgerul aruncat de Jupiter in timpul furtunilor, ceea ce explica aparitia lor oarecum neasteptata, ca prin magie. In China folosirea ciupercilor dateaza de cel putin 3000-4000 de ani, atat ca hrana cat si ca medicament. De altfel, in unele zone ale globului inca se mai intrebuinteaza ciupercile in ceremonii religioase, datorita efectului lor halucinogen.

Oricare ar fi istoria lor, consumam ciupercile cu mare placere pe de o parte datorita gustului lor aromat, iar pe de alta datorita continutului lor caloric scazut. Ele sunt o sursa buna de proteine de calitate, usor digerabile, de aceea inlocuiesc cu succes carnea. De asemenea sunt apreciate pentru continutul de vitamine( B12 si E), zinc, potasiu. Zincul din ciuperci poate fi de ajutor in tratarea depresiei si anxietatii, potasiul regleaza tensiunea arteriala.

Cum alegem ciupercile? Este bine sa alegem ciuperci netede, cu pielea si tulpina curate, fara lovituri. Proaspat gatite sunt mai bogate in substante nutritive, deci mai bine le cumparam in cantitati mai mici pentru a le putea pregati in timp de o zi, doua.

Cum le putem consuma? In stare cruda, feliate, in salate, usor inabusite sau adaugate in supe, fripturi, tocanite sau uscate. Ciupercile uscate au o aroma mai puternica decat cele proaspete. Ele trebuie inmuiate inainte de a fi preparate, iar apa poate fi folosita pentru a imbogati gustul supelor, sosurilor sau mancarurilor.

Cu ce se potrivesc cel mai bine? Cu usturoi verde, ceapa verde, patrunjel, cimbru, otet balsamic.

 

Comentarii (4)

04.10.2011, 09:47

interesante informatii imi plac ciupercile,cele uscate nu le-am prea folosit,preferati sunt galbiorii insa

04.10.2011, 13:50

Ador ciupercile,in special cele de padure.
Imi plac hribii,galbiorii,vinetelele,ghebele,buretii usuraciosi,buretii de roua si ciupercile de imas.
Imi plac si ciupercile din comert dar nu se compara cu cele de padure.

LUK

LUK
05.10.2011, 10:16

frumos articol..si mie imi plac ciupercutele

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chiftelute in sos de rosii, o reteta gustoasa si rapida

de laura_n 7

ieri la 20:19

Snitel pane din piept de pui cu parmeza

de Caty 2

ieri la 14:16

Cotlet de miel preparat la cuptor sau la gratar

ieri la 12:15

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola