Conopida, o leguma foarte bogata in micronutrienti - Sfaturi despre nutritie oferite de Doamna Dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 28 Sep 2015, 10:56

Articol pe placul a 8 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa. Astazi ne va vorbi despre conopida si despre beneficiile consumului de conopida asupra sanatatii.

Conopida face parte din familia cruciferelor, alaturi de broccoli, varza, varza de Bruxelles, legume foarte apreciate datorita micronutrientilor (vitamine C, K, grupul B, minerale), dar in special fitonutrientilor cu rol antioxidant anticancerigen.

Disponibila tot anul, conopida poate fi consumata cruda, murata sau gatita timp redus.Compusii organici de tipul glucozinolatilor sunt cei care ii confera rol in detoxifierea la nivel hepatic si rol antineoplazic.

Dupa fierbere timp de 30 minute conopida pierde aproximativ 75% din glucozinolati conform unui studiu al Universitatii din Warwick, care recomanda prepararea termica de scurta durata (la abur, microunde, tigaie).

Pe de alta parte, aroma usor amaruie, data de compusii cu sulf, se accentueza cu cresterea timpului de preparare.

Exista numeroase studii pe animale de laborator care arata un efect invers proportional intre consumul de crucifere si riscul pentru neoplazii cu diferite localizari: prostata, san, uter, vezica urinara. In acelasi timp, izotiocianatii, fitonutrientii implicati, pot preveni initierea carciongenezei dar scad si progresia bolii.

Fitonutrientul numit sulforafan le confera efect protector impotriva infectiei cu Helicobacter pylori, ceea ce impreuna cu aportul important de fibre completeaza protectia gastrica.

Totusi, datorita continutului bogat in fibre, cruciferele pot sa nu fie tolerate de cei cu sindrom de intestin iritabil; de asemenea, aceste legume sunt considerate alimente gusogene, de consumat cu prudenta la pacientii cu afectiuni tiroidiene si atunci preferabil gatite.

Sursa foto: thedish.plated.com

Comentarii (3)

28.09.2015, 11:37

nu prea ma omor dopa ea ))

28.09.2015, 12:09

mie imi place conopida dar parca nu mananc destul de des

28.09.2015, 15:06

O mănânc doar acră

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola