Conopida, o leguma foarte bogata in micronutrienti - Sfaturi despre nutritie oferite de Doamna Dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 28 Sep 2015, 10:56

Articol pe placul a 8 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa. Astazi ne va vorbi despre conopida si despre beneficiile consumului de conopida asupra sanatatii.

Conopida face parte din familia cruciferelor, alaturi de broccoli, varza, varza de Bruxelles, legume foarte apreciate datorita micronutrientilor (vitamine C, K, grupul B, minerale), dar in special fitonutrientilor cu rol antioxidant anticancerigen.

Disponibila tot anul, conopida poate fi consumata cruda, murata sau gatita timp redus.Compusii organici de tipul glucozinolatilor sunt cei care ii confera rol in detoxifierea la nivel hepatic si rol antineoplazic.

Dupa fierbere timp de 30 minute conopida pierde aproximativ 75% din glucozinolati conform unui studiu al Universitatii din Warwick, care recomanda prepararea termica de scurta durata (la abur, microunde, tigaie).

Pe de alta parte, aroma usor amaruie, data de compusii cu sulf, se accentueza cu cresterea timpului de preparare.

Exista numeroase studii pe animale de laborator care arata un efect invers proportional intre consumul de crucifere si riscul pentru neoplazii cu diferite localizari: prostata, san, uter, vezica urinara. In acelasi timp, izotiocianatii, fitonutrientii implicati, pot preveni initierea carciongenezei dar scad si progresia bolii.

Fitonutrientul numit sulforafan le confera efect protector impotriva infectiei cu Helicobacter pylori, ceea ce impreuna cu aportul important de fibre completeaza protectia gastrica.

Totusi, datorita continutului bogat in fibre, cruciferele pot sa nu fie tolerate de cei cu sindrom de intestin iritabil; de asemenea, aceste legume sunt considerate alimente gusogene, de consumat cu prudenta la pacientii cu afectiuni tiroidiene si atunci preferabil gatite.

Sursa foto: thedish.plated.com

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 24 %
249.99 lei
189.99 lei

Panini Maker Large

- 15 %
389.99 lei
329.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (3)

28.09.2015, 11:37

nu prea ma omor dopa ea ))

28.09.2015, 12:09

mie imi place conopida dar parca nu mananc destul de des

28.09.2015, 15:06

O mănânc doar acră

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro