Cozonacii din comert, un pericol pentru sanatate - contin aditivi toxici

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 10 Dec 2015, 14:08

Articol pe placul a 18 bucatarasi
comenteaza

Cozonacul este unul dintre preparatele care nu lipseste de pe mesele de Craciun ale romanilor.

Exista si studii care spun ca romanii consuma in perioada Craciunului si a Anului Nou peste 7,3 milioane de cozonaci.

Bineinteles, cei mai buni cozonaci sunt cei facuti acasa. Insa, cei care nu au timp apeleaza la cozonacii din comert. Din pacate, se pare ca acestia sunt un adevarat pericol pentru sanatate. 

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a realizat un studiu pe 31 de etichete de cozonac din comert, iar concluziile sunt ingrijoratoare:

"Niciunul din produsele analizate nu respecta reteta traditionala a cozonacului, si anume faina tip 000, lapte dulce, zahar, oua, unt, umplutura de diferite tipuri.

De parca n-ar fi de ajuns, continutul de cacao variaza intre 0,5% si 2%, iar la 65% dintre produsele analizate nu se mentioneaza tipul de faina de grau folosita la fabricarea cozonacului.

In schimb, cozonacii abunda in multe alte ingrediente, atat de traditionale incat... nici nu le putem pronunta numele, daramite sa intelegem ce reprezinta: spartura de soia, srot de soia, faina de soia degresata, amidon din porumb, ou praf, pudra de albus de ou,  fibre de cartofi, zer praf, otet din vin, faina de orz, lapte praf, gluten din grau, ulei de palmier, ulei de rapita, enzime, drojdie comprimata, faina de porumb, gris de grau, pudra de zer, conservanti, coloranti, agenti de ingrosare, agenti de umezire, emulsifianti, corectori de aciditate, stabilizatori."

In total, expertii au identificat nu mai putin de 30 de aditivi in cele 31 de produse analizate. Unele dintre ele au si 15 aditivi in compozitie.

77% dintre acesti cozonaci contin arome sintetice si aditivi, printre care:

- E133 - albastru briliant, un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat;

- E200 - acid sorbic, un conservant obtinut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten, care poate produce reactii alergice la nivelul pielii si tulburari respiratorii;

- E 200 - conservant ce provoaca reactii alergice la nivelul pielii, tulburari respiratorii; 

- E952 - ciclamat de sodiu cu o putere de indulcire de 30 de ori mai mare decat zaharul, interzis in SUA;

- E950 - acesulfam de potasiu, indulcitor artificial care provoaca reactii alergice, migrene, greata, voma, palpitatii cardiace, pierderea memoriei si oboseala.

E1520 - propilen glicol – produs ce se utilizeaza ca antigel in radiatoarele motoarelor si se extrage din titei. Produce stari depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic si cardiotoxic. In contact cu pielea produce dermatite.

Puteti consulta intregul studiu aici

Sursa articol: stirileprotv.ro
Sursa foto: radioconstanta.ro

Comentarii (3)

10.12.2015, 16:25

Nici n-as cumpara niciodata

10.12.2015, 22:44

Garantez pentru articol. Sunt profesori de mare încredere, cei care au efectuat cercetările Îi cunosc de 11 ani și chiar sunt corecți și cinstiți față de alții

11.12.2015, 14:33

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

RODIMUR

11000 puncte

nico15

8250 puncte

Camelya

7870 puncte

Constelatialeu

7840 puncte

Valclaudia

6910 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tort cu crema de ananas

de Lau 9

ieri la 21:47

Desert gris cu lapte si capsuni

de Camelya 4

ieri la 21:33

Negresa cu nuci si fructe confiate

de Lau 9

ieri la 20:58