Dieta de iarna - Sfaturi despre nutritie oferite de Doamna Dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 8 Dec 2015, 10:49

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va vorbi despre beneficiile dietei de iarna si despre efectele asupra sanatatii.

Afara e frig, soarele scump la vedere, vantul neprietenos, ziua din ce in ce mai scurta... Ne miscam mai putin, abia asteptam sa ajungem acasa la caldura, deci, in aceste conditii, ce sa mai mancam?

Avem nevoie sa ne protejam imunitatea cu:

- Vitamina C din fructe: citrice, mere, kiwi, ananas; legume, in special cele verzi: patrunjel, ceapa verde, broccoli, spanac, salata, varza;

- Zinc din peste, fructe de mare (in special stridii), oua, ficat;

- Probiotice: lactate fermentate, iaurturi vii sau muraturi (in saramura);

- Antioxidanti din vegetale cat mai divers colorate: morcovi, dovleac, sfecla, varza rosie;

Responsabile pentru o buna dispozitie sunt:

- Serotonina si vitaminele din grupul B, acestea provin din alimente bogate in proteine: carne slaba, leguminoase; pestele oceanic aduce si acizi grasi esentiali, de tip omega-3;

- Magneziul este adus de nuci, leguminoase, cereale integrale, legume verzi;

Atentie! Toti acest nutrienti sunt "furati" de excesul de dulciuri sau bauturi carbogazoase, cu continut crescut de fosfati.

Pentru protectia pielii avem nevoie in primul rand de vitamine liposolubile:

- Vitamina A din ficat, oua, dar si din vegetale ( in special portocalii: morcovi, dovleac, mango, papaya);

- Vitamina E din fructele oleaginoase, ulei presat la rece, germeni de grau;

- Vitamina D vine in primul rand de la soare, dar poate fi adusa in dieta din alimente precum peste, unt, lactate, oua.

Pentru pastratea unei greutati optime este important sa consumam carbohidrati complecsi din paine neagra, ovaz, orez brun, paste integrale, cartofi in coaja; sa limitam aportul fainoaselor rafinate si a grasimilor trans, evitand rontaieli de tip biscuiti, covrigei, produse de patiserie sau fast-food.

Mesele se vor lua la ore regulate, pastrand regula de a manca atunci cand apare senzatia de foame si de a nu rontai cand suntem suparati, obositi sau plictisiti.

Avem pofta de dulce? Ne salveaza ciocolata cu procent crescut de cacao, care aduce antioxidanti cu rol protector cardiovascular, sau gustari cu fructe oleaginoase combinate cu fructe uscate.

Chiar daca e frig si nu ne e sete, hidratarea ramane la fel de importanta: consumam apa, dar si infuzii de plante sau de fructe (scortisoara), ceai verde, limonada (cu ghimbir), dar si o supa calda e oricand binevenita.

Sursa foto: aclai.ie

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 15 %
389.99 lei
329.99 lei

Blender Monterrey White

- 10 %
299.99 lei
269.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (8)

08.12.2015, 11:50

Ce lume, dom'le, ce lume.

08.12.2015, 19:33

)))

08.12.2015, 21:09

))

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

INGHETATA "PARADIS" CU FRUCTE DE PADURE SI CIOCOLATA

ieri la 22:10

Spirale cu mozzarella

de GeorgiG 5

ieri la 21:30

Cum se umple borșul

de RODIMUR 4

ieri la 20:49

Tort diplomat

ieri la 20:17

Gem de caise

de RODIMUR 4

ieri la 18:38