Întâmpinarea Domnului şi Martinii de Iarnă (2 februarie)

Postat de Zamfira in Cu de toate pe 31 Ian 2013, 18:44

Articol pe placul a 7 bucatarasi
comenteaza

Întâmpinarea Domnului cade întodeauna pe 2 februarie. După credinţa populară, în această zi se întâmpină iarna cu vara. Deci, dacă este cald şi umed, atunci este semn că va urma o vară călduroasă şi îmbelşugată. Dacă este frig sau viscol, vara va fi friguroasă şi neroditoare. Dacă picură în această zi din straşină, nu le merge bine albinelor peste an, iar mierea lor se acreşte.

Această mare sărbătoare creştină aminteşte Aducerea la Templu a Mântuitorului de către Fecioara Maria. Isus a fost adus la Templu la patruzeci de zile de la Naştere, spre a fi închinat lui Dumnezeu şi arătat lumii. Isus, Dumnezeu îmbrăcat în haină umana, este deci adus în faţa Tatălui; prin aceasta, întreaga omenirie, simbolic cuprinsă în persoana Mântuitorului, este încredinţată Creatorului, este adusă în faţa Sa pentru ca El să o primească.

În afară de Întâmpinarea, românii mai ţin o sărbătoare, una venită din vechimea indescifrabilă: Martinii de iarnă. Sub acest nume se ascund trei zile de sărbătoare care cad la 40 de zile dupa Crăciun, în aşa fel încât Martinul de mijloc să coincidă cu Întâmpinarea şi cu o altă sărbătoare păgână, Ziua Ursului. Martinii se serbează împotriva lupilor, ca aceştia sa nu atace turmele şi oamenii. În această zi nu se iese la vânătoare, nu se pun capcane sau otravă de lupi, pentru a îmbuna aceste fiare. Probabil că şi împotriva răutăţilor ursului moş Martin, iar ursarii de pretutindeni, care la sfârşitul iernii începeau să scoată ursul prin târguri şi să-l pună să joace, tot Martin îi ziceau.

Ziua Ursului, o străveche sărbătoare a românilor, cade întodeauna în ziua Întâmpinării Domnului. Se spune că, în această zi, ursul iese din peştera în care şi-a făcut bârlog de iarna şi joacă în aer liber, de jur împrejurul locului în care a iernat. Dacă îşi vede umbra, intră înapoi în grotă şi doarme încă şase săptămâni; în acest caz, chiar atât mai durează iarna. Iar dacă nu-şi vede umbra, atunci rămâne afară şi iarna se sfârşeşte.

 

Poveţele maicii Sofronia

Comentarii (6)

01.02.2013, 23:37

02.02.2013, 00:27

Interesant!

02.02.2013, 08:31

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!