Leurda, planta minune a primaverii - de ce nu ai voie s-o ocolesti

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 7 Apr 2016, 16:23

Articol pe placul a 17 bucatarasi
comenteaza

Leurda este unul dintre cei mai apreciati vestitori (culinari) ai primaverii. Cand pietele incep sa miroasa a leurda, abia atunci poti fi sigura ca primavara si-a intrat in drepturi. 

Leurda este o planta care creste spontan la marginea padurilor de foioase si alpine sau pe campiile umede, cu sol humus.

La noi, in Romania, leurda mai este numita si ai-de-padure, ai-salbatic, aiuti, aliu, aliu-de-iunie, leoarda sau leorda. De asemenea, in cultura populara, leurda este asociata cu iesirea animalelor din hibernare. Si, pentru ca ursul o consuma in cantitati mari dupa ce se trezeste din "somnul iernii" i s-a mai spus si "usturoiul ursului".  

Dar nu este apreciata doar la noi, cercetatorii din Germania au numit leurda planta mileniului III, datorita proprietatilor curative extrem de puternice. Are efecte regulatoare asupra ritmului cardiac si este un tonic bun pentru muschiul inimii, fiind considerat de care comunitatea stiintifica una din cele mai bune plante din lume pentru afectiunile cardiovasculare.

Oricum, acestia au descoperit ceea ce noi stiam deja de mult, ca frunzele de leurda sunt o "farmacie cu rafturile ticsite" de uleiuri volatile, iod, zahar, sulf, fructoza.

Totodata, dintre efectele curative ale leurdei amintim: curata sangele, vindeca eruptiile si urticariile, curata stomacul si intestinele, atenueaza crampele, elimina viermi intestinali (fiind un leac natural impotriva teniei), este indicata fumatorilor inraiti pentru detoxifiere etc.

Toate aceste beneficii se datoreaza carotenoizilor, vitaminelor A si C, levulozei, uleiului eteric si sarurilor minerale de calciu, fier, fosfor, cupru, pe care frunzele de leurda le contin din plin.

Leurda are efecte benefice si in imbunatatirea memoriei, vindecarea insomniilor, depresiei, amneziei, ametelilor, tensiunii, anxietatii, curata rinichii, vezica urinara etc.

Insa, pentru a profita din plin de beneficiile leurdei, se recomanda o cura de 3 saptamani, in care zilnic sa se consume 200 de grame de leuda pe zi.

Iata cum se desfasoara cura cu leurda.

Sursa foto: foodstory.stirileprotv.ro

Comentarii (4)

07.04.2016, 17:02

07.04.2016, 17:13

13.04.2016, 18:40

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]