Lucian BLAGA, 9 mai 1895

Postat de RODIMUR in Cu de toate pe 9 Mai 2017, 12:40

Articol pe placul a 4 bucatarasi
comenteaza
Lucian BLAGA, 9 mai 1895

La data de 9 mai 1895 s-a născut la Lancrăm, lângă Sebeș, județul Alba, LUCIAN BLAGA, filosof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat român,
A urmat cursurile Facultății de Teologie din Sibiu și Oradea (1914-1916) și a obținut licența în anul 1917, în urmă cu 100 de ani, A urmat, de asemenea,  cursurile Universității din Viena, unde a studiat filosofia și biologia (1916-1920), obținând titlul de doctor în filosofie.
A debutat în literatură în anul 1919 cu volumul de poezii "Poemele luminii". Alte volume de poezii: "Pașii Profetului", "În marea trecere", "Lauda somnului", "La cumpăna apelor", "La curțile dorului", "Nebănuitele trepte"...
Cele mai cunoscute piese de teatru ale lui Lucian BLAGA sunt: " Meșterul Manole", "Zamolxe", "Avram Iancu", "lui Noe", "Învierea", "Daria"...
Ca filosof și doctor în filosofie, Lucian BLAGA a publicat trilogiile: " Trilogia cunoașterii", "Trilogia culturii" și "Trilogia valorilor".
A fost ales membru al Academiei Române în anul 1937, unde a rostit cunoscutul discurs de recepție, "Elogiul satului românesc".
A ocupat în diplomație mai mult funcții, de la atașat cultural la Ambasadele României de la Varșovia, Praga, Lisabona, Berna, Viena, până la funcția de ministru plenipotențiar în Portugalia.
A murit la Cluj, în data de 6 mai 1961, la vârsta de 65 de ani.

Aflat el însuși "în marea trecere" (1924), Lucian BLAGA a adresat divinității o rugăminte cutremurătoare: "Oprește trecerea! Știu că unde nu e moarte, nu e nici iubire - și totuși, te rog, oprește Doamne, ceasornicul cu care ne măsuri destrămarea!"

Pentru documentare am folosit site-ul: https://ro.wikipedia.org/wiki/Lucian_Blaga

iar imaginile au fost preluate de pe www.google.ro

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!