Memento Mori , by Mutulica

Postat de Ina in Cu de toate pe 17 Mar 2012, 19:59

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza

       Ne-am intalnit intamplator in tren si am putut sa constat cum as fi aratat daca acceptam sa  merg pe acelasi  drum   .  Provenim dintr-un mediu familial asemanator . Am fost educati cu indemnuri sanatoase de genul :”fii cinstit cu gura si hot cu mana ! “ , “prostii muncesc- tu fii destept !” Eu am fost mai tare de urechi sau poate Dumnezeu a avut alte planuri pentru mine .

    El,  desi este in gratiile sistemului si mai mereu a castigat mai mult decat mine, se simte dezavantajat si mai sarac. E de inteles! In buzunar intotdeauna i-au ramas mai putini bani  decat suma pentru care semna statele . Pentru a fi un exponent  exemplar al sistemului ,  a trebuit sa dea de baut , sa intinda mese, sa garniseasca plicuri .

   Si totusi, am pornit de la acelasi nivel in viata  si cu acelasi bagaj educational. Am stiut ce inseamna munca de jos si am executat fara sa cracnim ordinele superiorilor .Am crezut  ca , daca vom pierde timpul in facultate  , vom fi mai respectati si vom avea viata pe care o meritam .

   M-am bucurat pentru el cand am aflat ca a reusit la facultate si nu pentru ca tatal sau, Dumnezeu sa-l ierte ( intre timp , a  murit ), fericit,  mi-a facut  cinste,  mie , care eram un putoi fata de care nu avea nicio obligatie . Baiatul  i-a mostenit darnicia .

   Dupa absolvirea facultatii s-a angajat impreuna cu alti doi insi si toti erau baieti buni care , in conditii normale, ar fi facut cinste institutiei. In perioada stagiaturii s-au simtit ca in facultate, singura diferenta fiind la  chermeze , unde muzica rock de altadata a fost inlocuita de manele, c-asa cerea majoritatea publicului din noul lor cadru existential. Au dansat fara fasoane elitiste, au dat de baut celor  cu experienta, pentru a fi instruiti cum se cuvine si au batut la usile potrivite.   Erau locuri libere in punctele X , Y si Z . Cel care locuia in punctul X a fost promovat in punctul Y , cel care domicilia in punctul Y a fost instalat intr-un  post in punctul Z si locuitorul  din punctul Z a fost trimis sa-si faca datoria in punctul X .

   Pentru a face permutarile dorite de cei trei  tineri a fost nevoie de timp si eforturi deosebite. Cand credeau ca eforturile lor de a se supune sistemului vor fi rasplatite, au venit restructurarile si  li s-au  desfiintat posturile sau au fost retrogradati de cei  care veneau prin cadere pe functii mai mici .

   Amicul meu a facut un pas inapoi  constiincios si , vazand ca barca unde isi castiga salariul ia tot mai multa apa ,  s-a reorientat catre o institutie , altadata inexistenta , dar care a cunoscut vremuri bune , pana sa se angajeze el acolo in locul altora care au plecat , fiind  mult mai bine informati si mai cunoscuti in lumea care se cladeste pe ruinele unui sistem,  altadata   unitar , foarte rentabil si eficient . A fost nevoie de programul vizionar ,  pus in  aplicare de un comandant de cursa lunga  si presedinte-jucator, ca totul sa devina o amintire frumoasa .

   Ultima data cand ne-am intalnit  a confundat sentimentele mele confuze referitoare la modul cum a evoluat ca om cu invidia si acum tine sa-mi arate poleiala care ascunde mizeria din viata sa profesionala .

  Are doua telefoane si merge in locul unde a avut loc un eveniment la care vor participa multi oameni importanti . Dintr-un reflex indelung exersat incepe sa ma traga de limba desi stie mai multe lucruri  decat mine  despre viata mea  profesionala . Evit sa-i raspund sincer si mut discutia pe un teren placut amandurora , acela al amintirilor din tinerete si ajungem sa vorbim despre colegi de generatie mai destepti ca noi , care au parasit la timp sistemul .

  In timp ce vorbeste ,  imi aduc aminte de ultimele aventuri petrecute impreuna . Mi se dusese vestea ca innebunesc daca beau si a primit sarcina sa ma imbete. Nefiind bautor  , refuzam ofertele , pana mi-a ghicit punctul slab si a venit cu o sticla de whisky din care mi-a turnat mai mult mie . Neinspirata decizie. Nu fusese informat ca eu am fost intarcat cu whisky. Am terminat sticla si am mers acasa la mine pentru a lua o alta sticla de whisky ,  apoi  am plecat la el acasa  pentru ca era ziua lui de nastere . Baiat nebunatic si de gasca , i s-au umflat muschii de la bautura cu care nu era invatat si  a vrut sa arate cum facea Nadia Comaneci celebrele sale exercitii de la paralele , executate de data asta pe culmea de rufe . Ati vazut vreodata cum face acrobatii un bursuc simpatic? Cam asa a fost, numai ca bursucul despre  care va povestesc a cazut, smulgand din pamant si una din barele de otel care sustinea culmea de rufe . Nedorind sa ii tabaceasca taica-su spinarea , la doua noaptea , am inceput sa sap groapa in care vroiam sa bag stalpul   care sustinea culmea . Fiind singurul treaz din gasca, nu am reusit sa ascund urmele lasate de excesul de energie al amicului .

   La aceeasi petrecere de pomina m-am trezit in situatia de a alege intre o fata care ma placea sincer si una care avea sentimente de curiozitate amestecate cu atractie retinuta de avertizarile cum ca nu as fi in toate facultatile mintale si barbatesti. Nu aveam niciun gand sa ma mai insor in viata asta , convins ca depasisem varsta optima cand mai puteam alege pe cineva pentru care sa merite sa imi pun pirostriile  si mi-am spus ca ,  intre o intarcata cu vin , conform traditiilor locului de bastina , cu care eu, nebautor fiind , nu m-as fi acomodat  si o fata nemultumita de relatia in care se afla , mai stimulanta era o legatura care m-ar fi remontat ,   mai ales psihic,  dupa o lupta pierduta impotriva sistemului si care ar fi inchis gura lumii, printr-o lovitura bine aplicata peste botu-i plin de venin. Am pierdut lupta, fata preferand sa ramana prietena cu fosta ei colega de facultate .

    Mereu s-a intrebat ”ce dracu gasesc fetele la asta ? ”A incercat sa imi sufle fata cu care venisem la una din desele chermeze care se faceau pe vremea cand , aparent , societatea era rentabila si facea loc cu generozitate la fel de fel de fime private. Era convins ca reclama asidua care mi se facea va da inca o data rezultate si el va avea succes . Pe de alta parte , eu o adusesem in gura lumii tocmai pentru a vedea cum reactioneaza la barfe  si rautati .

    De unde sa stie , saracu ‘ , ca unele lucuri ne sunt date fara a avea niciun merit . La botezul meu , eu am  fost scufundat in  cristelnita dupa ce au fost botezate o gramada de fetite  , deoarece alaiul care ma insotea pe mine , purtatorul de puta si deci cu drept de prima balaceala in cristelnita , a intarziat nepermis de mult . Preotul a spus ca voi fi botezat intr-o alta zi , pentru ca nu se poate incalca pravila bisericeasca . Nasa mea i-a spus ca n-are nimic daca ma balacesc si eu , de-abia o sa fuga fetele dupa mine ! ”-Sau el dupa fete ”, a venit raspunsul preotului care s-a simtit luminat de Dumnezeu si a acceptat sa ma boteze . Asa a si  fost ! Desi am fost cuminte ca o fata , am mai multe amintiri amoroase decat multi dintre cuceritorii de profesie ,  numai ca botezul meu a avut un mic defect si eu am fugit dupa fetele care nu ma doreau si m-am ferit din calea celor care suspinau dupa mine . Acest mic neajuns m-a impiedicat sa inscriu mai multe goluri , dar nu am fost niciodata un atacant pur-sange , ci mai mult un mijlocas de creatie , deci nu am fost interesat sa lupt pentru titlul de golgheter. Datorita numeroaselor suturi primite in partea dorsala am ajuns sa avansez pe planul experientei personale mai mult decat daca as fi avut o panoplie mai  bogata .

   Acum prietenul meu  se uita la ceas , aparent preocupat de problemele de serviciu si rememoreaza  , probabil ,  ultima zi cand am calatorit in acelasi compartiment . Amandoi mergeam sa dam examen : el  , in secret ,  pentru a ocupa postul pentru care concuram eu si pentru care mai daduse examen , dar picase , asemenea tuturor celor trimisi de sistem sa obtina autorizarea de la o alta institutie  a statului ,  eu , pentru a inregistra o noua infrangere din partea sistemului . Numai ca n-a fost sa fie asa si a ajuns oaia nebuna sa invinga haita de lupi . Imi pare rau ca tatal amicului a murit cu impresia ca i-am furat postul baiatului sau . Asa era scenariul facut public de sistem , in pana de inspiratie .

  Trenul ajunge , in sfarsit , in gara si punem capat calatoriei printre amintiri . Se preface ca este ingandurat , pentru a-mi da timp sa ma indepartez de el   si astfel sa nu fim vazuti impreuna de colegii lui de sistem , care sa-i reproseze ca are o relatie stransa cu oaia neagra a turmei nepatate  .

     Cata frustrare printre  maurii care si-au facut datoria pe timpul cand activitatile cele mai profitabile ale societatii erau atacate precum trenurile din vestul salbatic iar cele care se desfasurau in cele mai bune conditii erau activitatile  fantoma !

     Acum maurii trebuie sa moara ! 

 

Comentarii (10)

18.03.2012, 01:23

18.03.2012, 11:54

curios sau nu, chiar m-am regasit destul de mult in ceea ce ai scris

18.03.2012, 11:55

si imi place tare cum scrii, dar asta stii deja

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]