Nicio lacrima, by Mutulica

Postat de Ina in Cu de toate pe 14 Ian 2012, 19:20

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza

  Analisti economici si politici straini , recunoscuti pe plan mondial , ne anunta , pe un ton grav : AL TREILEA RAZBOI MONDIAL POATE INCEPE IN ORICE MOMENT , deoarece conditiile economice si politice sunt asemanatoare sau chiar mai grave decat cele din timpul Marii Crize din 1933 !

   Mutulica , de la inaltimea statutului sau profesional incert , pe masura C.V.-ului scris manum propri si nu prin cine stie ce metoda de succes , de larga recunoastere internationala , va anunta,  in stilul sau  neslefuit la Oxford : AL TREILEA RAZBOI MONDIAL S-A TERMINAT  DEMULT si ultima batalie care a avut loc pe teritoriul inca locuit de poporul roman , s-a dat pe 22 decembrie 1989. Noi suntem in tabara invinsilor si tare mult ne-am bucurat de treaba asta! Nu trebuie sa ne gandim ca ne-am dezamagit inaintasii . Aruncati la gunoi balastul educatiei primita in scoala . Si la 23 august i-am intampinat cu flori pe invingatori si , ca sa dau doar un alt exemplu , pe timpul razboaielor austro-ruso-turce , ieseam cu flori , cu fete zambitoare  in calea crestinilor cand ii goneau pe turci si multumeam turcilor ca ne-au eliberat cand ii impingeau pe crestini inapoi . Si am facut-o atat de des, incat  la un moment dat  au inceput si crestinii si turcii sa-i casapeasca pe cei care le ieseau in cale  plini de bucurie . Vedeti ca daca te bucuri ca prostul , pana la urma tot o patesti ?

   N-are rost sa facem doua lucruri dragi noua: sa ne autovictimizam vorbind  doar despre cum ne-au furat si prostit occidentalii , sau sa ne autoflagelam , povestind cum ne-am furat singuri caciula . 

   Hai sa facem abstractie de faptul ca sistemul instaurat dupa 1989 este ticalos si lipsit de orice perspective pozitive . Admirati cinismul si nesimtirea primului om in stat ( nu cred in niciun politician) : pentru ca poporul  , dupa multa vreme de tacere ,  a spus raspicat ca nu vrea o lege a sanatatii odioasa care ne-ar  reduce speranta de viata , reprezentantul celor care conduc tara  din umbra  (si in niciun caz al nostru ) a declarat ca poporul este multumit de conditiile oferite si ca nu doreste schimbarea sistemului .

   Sa incercam sa supravietuim in cadrul creat de altii si sa dansam dupa cum ni se canta .

   Sansa cea mai sigura  pentru un roman istet si harnic ( fara a fi genial ),  de a deveni independent  financiar,  consta in a pune mana pe singurul capital  inca accesibil omului pornit de jos : banii de cosnita , banii dati de romani pe alimente si pe lucrurile de stricta necesitate . 

   Eee , haideti cu mine in piata sau in orice magazin neafiliat nu stiu carui concern (asta nu inseamna ca sunt diferente mari , tot romani lucreaza si acolo ) . Vom fi intampinati  cu mainile in buzunare , cu o atitudine  cand indiferenta , cand aroganta . De cate ori v-au salutat primii comerciantii si de cate ori v-au multumit ca le-ati calcat pragul ? Cei care  vor sa fie amabili te imbolnavesc de nervi cu sacaielile lor , sau cu sfaturile mincinoase . Odata , mi-am pus o sapca de dama  pe cap si am intrebat pe un ton foarte serios  ( dupa ce m-am certat cu nevasta-mea , de ochii vanzatoarei ) : Ce parere aveti , mi se potriveste ? Raspunsul care credeti ca fost ? ( ... )  Mai, draga  vanzatoareo , tampit pot fi doar o data , caci  a doua oara nu mai intru !

  Mai este nevoie sa va povestesc cum suntem furati la cantar sau cum  uita sa ne dea restul ? Eu le las ,  de teama sa nu ma fure prea rau , sau sa am parte de cine stie ce surpriza . Ce ganditi  cand un negustor va spune ca nu va puteti alege rosiile si ca va pune el in punga cate aveti nevoie ?

   Sa ne uitam putin in istorie si sa vedem cine ne erau negustorii . Avem de toate natiile , grecii au fost primii , au urmat armenii , am avut  chiar si nemti ( negustorii brasoveni ,carora le-a ramas ceva in fund , dupa ce au incercat sa-l insele pe un vestit domnitor muntean ), au venit apoi evreii , care n-au mai plecat pana cand s-a dezvoltat si la romani spiritul negustoresc si i-am vandut Israelului . 

    Pana prin anii saptezeci,  chiar si la nivelul comertului exterior, am avut evrei care nu si-au facut de ras rasa si nici nu si-au furat patria adoptiva. Ni s-a invartosat patriotismul si i-am gonit . Sa fim bine intelesi, stiu cati evrei mai sunt in tara si stiu si cati au functii amarate  si cum sunt condamnati pe viata sa lucreze acolo … ca Isarescu , de pilda.  Eu nu cred ca exista popoare proaste si popoare destepte, ci doar elite. Diferenta este data de felul in care  stie un popor sa le respecte. 

    Deci ,  n-avem in sange spiritul negustoresc , dar nu putem invata ? In primul rand , nu  toti romanii sunt lipsiti de acest spirit , sa stiti ca in Oltenia nu a rezistat nici macar un singur negustor evreu ! Bucurestiul de altadata rasuna de strigatele  oltenilor  , care se plimbau cu cobilita pe umeri . In al doilea rand , tehnicile menite sa atraga clientii se pot invata  , fie si de pe internet  . ''-Si ce vrei,ba’ ?" , vor sari cu gura pe mine , cei care au invatat  la scoala papagalicesti metode de initiere in tainele stiintelor exacte si gramatica precum Trasnea (care reprezinta  mai degraba romanul simplu , indobitocit de metodele care te indeamna  sa nu gandesti , practicate cu succes dintotdeauna in tara noastra si nu prostanacul absolut , cum eram invatati noi sa credem  ),  "vrei sa acceseze internetul  niste amarati , mai saraci decat tine , care stai la caldurica si dai sfaturi cu burta plina ? "  Eu ii invit sa citeasca titlul expus mai sus , de cat mai multe ori , pana il vor memora , caci nu cred ca ma vor putea  intelege .  Eu nu ofer solutii , eu vreau doar sa incepem cat mai multi , sa gandim . 

  "- Da destept mai e asta  , ma , n-o fi vreun Profet ?"

  Incep sa ma enervez , intru in transa  si va spun vorbele cantate de un mason talentat:|    "Ploaia care va veni  / Le va potopi pe toate !"

   Celor care asteapta  in genunchi Apocalipsa , le spun ca Diavolul nu are nevoie sa se mai lupte pentru tara asta , caci este de multa vreme  sub  stapanirea sa .  Si de-ar veni Apocalipsa aia odata !  

   NICIO LACRIMA ! Ar fi doar un alt inceput !

 

Comentarii (10)

Ina

Ina
15.01.2012, 21:20

Aceste practici sunt destul de frecvente, din pacate. Mai mult, s-a generalizat plata restului sub forma de bomboane, guma de mestecat sau alte maruntisuri. Foarte putini stiu ca aceasta practica poate fi reclamata si sanctionata ( << Este interzisa plata restului catre consumator sub orice alta forma decat acordarea acestuia in numerar >> - art. 51 din OG 99/2000, privind comercializarea produselor si serviciilor de piata ) si mult mai putini sunt cei care chiar iau atitudine in acest sens...

16.01.2012, 20:44

Adevarul este ca de multe ori nici nu imi vine s aintru in magazine sa cumpar ceva,jur...sunt asa flegmatice unele vanzatoare,la piata ,cum zici si tu nu te lasa sa-ti alegi o leguma,ba nu au s aiti deam 1 ban rest,dar tu daca trebuie sa dai un ban si nu ai atunci,normal ca nu-ti da produsul si tot asa...

Ina

Ina
18.01.2012, 18:38

Mutulica vrea sa-i atraga atentia domnisoarei Rocsi ca in cazul ei este vorba de o problema.Vanzatorii aceia tin mult la marfa lor si trebuie sa le respecti dorinta si sa le lasi marfa in vitrina. Si tu ai o marfa , cea mai cautata si cu care poti cumpara aproape orice . Unii zic ca daca nu cumperi fericirea si dragostea cu bani , cumperi cei mai buni inlocuitori.
Asa ca ramai tu cu banii si nesimtitii cu produsele nevandute .

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola