Nihil sine Deo

Postat de Mutulica in Cu de toate pe 21 Sep 2012, 17:18

Articol pe placul a 5 bucatarasi
comenteaza

 

Biblia spune că Dumnezeu era în Hristos , împăcând lumea cu Sine (2 Cor. 5:19,20)… Sau poate ca una dintre biblii .  A cui o fi  , oare :  a ortodocsilor , catolicilor , reformatilor , calvinistilor sau a vreunei alte confesiuni religioase ?

Orice ar spune contestatarii  ,  toate confesiunile religioase  , nu numai cele crestine , isi propun evolutia spirituala a omenirii .

Grea sarcina , din moment ce nu au reusit sa se impace nici macar  conducatorii  cultelor  religioase care au un  patrimoniu doctrinar comun .

Daca ne eliberam de habotnicie observam cum toate doctrinele religioase sufera de aceeasi hiba : tocmai cei  carora li se adreseaza si care ar trebui sa fie fericiti  , sunt  din ce in ce mai nemultumiti . Unii se instraineaza de orice comportament religios ,   unii mimeaza practicile religioase  iar altii ascund in spatele fervorii religioase o ura indreptata impotriva tuturor  .

Tabara ateilor probabil ca isi freaca mainile de bucurie dar ei traiesc cea mai cumplita iluzie : s-au pus singuri pe un piedestal si s-au autoproclamat zei . Acum sunt in faza de negare .

Revin la ce cunosc mai bine si anume religia crestina  : conținuturile doctrinare esențiale care o caracterizează au fost elaborate în decursul secolelor și au dus la apariția multor confesiuni religioase  ce s-au autoproclamat vehement ca singurele detinatoare ale Adevarului Suprem  .  De-a lungul timpului principalele divergențe s-au manifestat  în legătură cu originea reală a lui Isus Hristos , în legătură cu gradul de libertate a omului în cadrul planului divin de mântuire a acestuia , în legătură cu modul de organizare instituțională a enoriasilor si în legătură cu raporturile Bisericii Creștine cu puterea politică .

În jurul acestor probleme  asa zise de fond s-au manifestat si divergențe  doctrinare între creștini  referitoare la interpretarea corectă a textelor revelate de catre Dumnezeu (cu sau fara apostrof ) , a sacramentelor , a riturilor liturghice  , a normelor morale . Si sa nu uitam de cutumele ,  practicile precrestine  si de tot felul de  “obiceiuri”  locale  practicate cu acordul tacit al  Bisericii Crestine .

Dincolo de orice credinta sau necredinta , dincolo de orice indoiala sta faptul ca omul a adaptat practicile religioase la  interesele si felul sau de a fi . De cele mai multe ori  ,  Dumnezeu a fost folosit drept scuza si motivatie  pentru cele mai mari marsavii .

In Romania circula mitul ca poporul roman s-a nascut crestin . Ei , nu zau ?! Daca romanul a baut numai agheasma la viata lui  , de ce  naiba ( Doamne  , iarta-ma !) Dumnezeu este privit ca un Mos Craciun si majoritatea rugaciunilor se reduc la ”Doamne , da-mi !” ? Sa-si fi bagat coada cel pe care l-am scris cu litere mici inaintea parantezei ?

Adevarul , ca de obicei , nu are nicio legatura cu ce am  fost invatati  sa credem ! Religia crestina a fost introdusa in  spatiul locuit de poporul roman de catre cei care ne subjugau la momentul respectiv . Chiar credeti ca romanii au fost nerabdatori sa citeasca  ori sa asculte  Liturghia in slavona , greaca sau latina ? Am fost si am ramas un popor vegetal , pasiv si maleabil la orice schimbare impusa cu forta . Daca nu ar fi existat cateva mici si luminoase exceptii printre conducatorii nostri  , acum ne-am fi inchinat lui Alah si l-am fi rugat sa ne dea bilete castigatoare la cine stie ce  loterie sau  i-am fi  cerut  sprijinul in exterminarea dusmanilor  pentru ca  si ei fac acelasi lucru la randul lor .

Odata creata institutia numita Biserica Crestina , indiferent de ramurile ei , romanii  si-au dorit sa ocupe niste functii ce le permiteau o viata imbelsugata fara munca , un trai parazitar pe spinarea unui popor mai degraba superstitios decat credincios . Majoritatea romanilor viseaza pe ascuns sau fatis la o existenta calduta in care cele necesare traiului sa fie din abundenta , obtinute fara mari eforturi si risipite ostentativ  doar pentru a afisa un anume standard pe care altii nu il pot atinge sau pentru a-si satisface diferite orgolii marunte  sau  temeri nejustificate decat de A.D.N.-ul viciat de prea multele secole de asuprire straina  .

In astfel de conditii de ce ne  mai miram ca preotii sunt  lacomi , corupti , viciosi  , lipsiti de credinta  si ca nici macar nu stapanesc la perfectie preceptele religioase pe care le propovaduiesc ? Nu cumva si noi suntem la fel  caci din randurile noastre sunt alesi parintii nostri spirituali ?  Pai  , daca asa suntem noi ca popor , nu cumva suntem ipocriti cand cerem preotilor  si prelatilor  sa fie altfel ?

“ - Ai dreptate ! Asa suntem noi si n-avem ce face  !” , ma vor aproba  vegetalii mei cititori sau , dimpotriva , ipocritii  si habotnicii vor sari ca arsi  , ma vor anatemiza , se vor declara ” slugi bune” ale lui Dumnezeu si vor sustine ,  la fel ca toti mioriticii  , pastrarea staus quo-ului .

Adevarul este ca Dumnezeu nu ne vrea slugi de niciun fel . D-aia ne-a lasat liberul arbitru .

Sta in puterea noastra sa aruncam la gunoi tot ce ne mentine in  actuala stare de mizerie materiala si spirituala . Putem desfiinta stufoasa ierarhie bisericeasca generatoare de coruptie . Cei mai mari dusmani ai crestinismului sunt insasi conducatorii nostri religiosi care nu sunt decat niste mafioti ce ne exploateaza teama de divinitate ,   ne pun taxe pe credinta , vamuiesc micii mafioti dornici sa intre in ierarhia bisericeasca si sa beneficieze de dreptul de a colecta taxele , nu inainte de a da preafericitilor ”dreptul” lor . Nu vreau sa vorbesc despre ce se intampla cu averea imensa a cultelor religioase si cine beneficiaza de roadele ei pentru ca risc sa ma pierd in mlastini inca necercetate .

Eu cred ca sunt doar doua cai de reformare viabila a cultelor religioase din Romania .

 Prima cale consta in acordarea  statutului de functionari publici  personalului cultelor religioase .   Marea  problema consta in atitudinea celor care au pus mana  pe institutiile statului  deoarece nu numai ca nu ne apara interesele  ,  nu au niciun interes sa consolideze statutul cultelor religioase dorind  doar sa le devalizeze   ,  in scopuri  personale , averea imensa pe care liderii confesiunilor  religioase o folosesc in interese obscure . O alta problema va fi generata de preotii , prelatii si reprezentantii cinului calugaresc  care isi vor vedea abrogate drepturile de a colecta taxe si de a comercializa in interes propriu obiecte  si carti cu caracter religios .

Reprezentantii nostri religiosi pot fi folositi cu succes  de catre Ministerul Invatatamantului  , preotii pot prelua  si rolul O.N.G.-urilor  , care in marea lor majoritate nu fac altceva decat spoliaza niste bani mimand rezolvarea unor probleme . Multe lucruri minunate poate face casta preoteasca . Cu o singura conditie : selectia cadrelor bisericesti sa fie facuta de putinii oameni sfinti pe care-i mai are cinul calugaresc . Ierarhia bisericeasca ar trebui desfiintata . Multe dintre fabricile de preoti trebuie  inchise . Comunitatea de credinciosi ar trebui sa fie in legatura cu un “Sfat al parintilor duhovnici “   , neretribuiti pentru serviciile prestate , ales de populatie  din randul celor ce  si-au facut recunoscute harul si dreapta credinta . Voi da doar exemple de oameni sfinti care nu mai sunt printre noi : Arsenie Papacioc , Cleopa , Arsenie Boca . Dansii sunt genul de repere morale ce trebuie sa faca parte dintr-un astfel de ”Sfat” . Lista poate continua si tot as nedreptati pe cineva . Acest ”Sfat” nu ar trebui sa aiba un numar fix de membri  pentru ca  , in functie de nivelul de evolutie spirituala a  poporului ,  cei care ajung la un nivel superior al trairii religioase  se pot inmulti sau pot sa fie din ce in ce mai putini , asa cum se intampla in zilele noastre .

A doua cale este cea mai la indemana  dar si cea mai nesigura la ora actuala . Poate deveni varianta de viitor numai  daca poporul roman va fi in stare sa evolueze in plan spiritual . In ce consta ea : cultele religioase se pot separa de Stat si pot trai doar din ce primesc de la membrii lor . Pentru activitatile pe care le presteaza vor plati impozite si taxe  asemenea oricaror alte activitati care genereaza profit . Daca  surplusul va fi folosit in scopuri filantropice ,  nu vor mai plati impozit pentru sumele respective .  Cel mai mare obstacol in calea  acestui mod de organizare a cultelor religioase  consta in caracterul oamenilor sau mai precis in lipsa  lor de caracter . Dintotdeauna persoanele cu putere  financiara sau politica  au fost cele care au dictat , impunand chiar si reforme religioase . De multe ori Biserica a oferit imprumuturi nerambursabile celor care detineau puterea   , cu sau fara voia preafericitilor sai conducatori  . Cand  se reproseaza slaba implicare in societate a Bisericii Ortodoxe , inaltii sai prelati invoca exproprierea facuta de masonerie cu mana lui  Cuza . Adevarul este ca niciodata Biserica nu a avut grija de enoriasi , doar le-a impus taxe .O parte importanta a averii acesteia ajungea la manastirile de la Athos sau la Patriarhiile care patronau manastirile  si bisericile respective .

Polemicile pot continua multa vreme , greseli a la Cuza se mai pot face ,  dar  nota de plata va veni inexorabil.Terenul a fost pregatit de procesul ce dureaza de secole  : schimbarea la fata a lumii datorita influentei exercitate de filosofie si de multi alti factori economici , politici si  sociali . Incapacitatea din ce in ce mai evidenta a actualelor confesiuni religioase de a-si  transfera valorile catre generatiile viitoare  va duce la sfarsitul tuturor religiilor cunoscute .                    

-“ E imposibil ! Daca dispar actualele religii , dispare si lumea in care traim ; ar fi Apocalipsa !” , vor raspunde siguri pe dansii apologetii pastrarii status quo-ului .  

- Raspuns corect ! Fara sa stie au descoperit un adevar vechi de cand lumea :  religiile incapabile sa  raspunda nevoilor si  schimbarilor din societate  au disparut  . 

 







Comentarii (2)

21.09.2012, 18:24

Eu pot comenta trei pagini, dar nu foloseşte nimănui ce soun eu, fiind prea mic într-un sistem, într-un univers în care oamenii sunt preocupaţi cu precădere spre cele materiale. Dumnezeu într-adevăr ne-a împăcat cu Sine prin Hristos, simţind fiecare trăire omenească. Dacă religia va dispărea vom vedea, dar sigur noi suntem perisabili şi vom pleca de aici repede.

21.09.2012, 18:33

Gresesti , parinte ! Si ma rog la Dumnezeu sa nu fi gresit de doua ori .Pentru ca ai comentat si pentru ca esti convins ca nu foloseste nimanui ce spune un om ca tine . Nu te-am rugat eu sa nu comentezi ? Nu te-am rugat eu sa te comporti ca si cum nici nu ai fi auzit de articolul meu ? Sigur , ma bucur cand vad un reprezentant care face cinste Bisericii , care are o atitudine curajoasa , asa cum este normal sa o aiba un slujitor al Domnului...Iti doresc sa fii mereu acolo unde iti este locul si viata sa nu te schimbe decat in bine .

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola