Obiceiuri si traditii de Sf. Stefan - cum se fac Painicile lui Stefan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 27 Dec 2016, 13:15

Articol pe placul a 8 bucatarasi
comenteaza

Sfantul Stefan este unul dintre ucenicii lui Iisus si primul martir al Bisericii (primul martir crestin condamnat la moarte de autoritatile iudaice din Ierusalim). De asemenea, este serbat pe 27 decembrie, in a treia zi de Craciun. Despre acest sfant, Biserica spune ca ii ajuta pe bolnavi si pe cei care se judeca de multa vreme. 

Exista mai multe traditii si obiceiuri legate de aceasta zi, dupa cum urmeaza:

- In aceasta zi, rugaciunile spuse in fata icoanei Sfantului Stefan fac minuni pentru suferinzi.

- Se fac pomeniri pentru cei care au murit in imprejurari dramatice si sunt interzise deplasarile in zonele montane si in locuri izolate care ne pun viata in pericol.

- In unele zone din Muntenia se prepara Painicile lui stefan. Acestea se fac dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac si sunt unse cu miere. Au forma rotunda, pentru a aminti de pietrele care l-au ucis pe Sfantul Stefan. Aceste dulciuri se sfintesc la biserica in ziua praznicului si se impart copiilor saraci.

- Reconcilierile si impacarile sunt binevenite in aceasta zi.

La noi, numele de botez sunt Stefan si Stefania sau Stefana si derivate ale acestora, Fane, Fanel, Fanica, Fanita si Fana.

Aproximativ 450.000 de romani isi serbeaza ziua de nume astazi. 

La multi ani!

Comentarii (3)

27.12.2016, 13:20

Painicile lui Stefan, interesant obicei!

27.12.2016, 14:13

La multi ani!

27.12.2016, 15:56

Eu am spalat azi.

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!