Produse Traditionale-zona Ardealului

Postat de Constelatialeu in Cu de toate pe 18 Apr 2013, 14:25

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza

Tot din ''Ghidul Gastronomic al Romaniei'' am sa va prezint ''Produsele traditionale'' specifice fiecarei regiuni in parte.

ARDEAL:

1.Paine si produse de panificatie:

-Colaci :Galda de jos-Alba,Calinesti Oas-Satu-Mare,Seica Mica,Sadu-Medias,Sibiu,Selimbar,Arpasu de jos-Sibiu

-Cozanaci:Alba-Iulia,carpinis-Alba,Satu-Mare,Sf.Gheorghe,Tg.Secuiesc-Covasna,Sibiu,Seica mica,Mosna,Scoreiu,Sadu,Arpasu de jos,Medias-Sibiu

-Lichie:Seica mica,sadu,Mosna,Medias-Sibiu

-Paine ardeleneasca:Seica mica,Sadu,Mosna,Rasinari-Sibiu

-Paine batuta de coaja:Sebes-Alba,Rasinari,Medias-Sibiu

-Paine cu cartof:Salonta-Bihor,Sibiu,Rasinari,Mosna,Scoreiu,Sadu,Medias,selimbar-Sibiu,Sintionlunca,Sf.Gheorghe,Cernat,Aninoasa,Ozun,Ghidfalau,Ojdula-Covasna

-Paine de casa;Sancrai-Alba,Satu-Mare,Carei,Petresti,Foieni-Satu-Mare,Sf.Gheorghe,Tg,secuiesc,Imeni,Ojdula-Covasna

-Paine neagra:Salonta-Bihor

-Paine pe vatra:Scarisoara,Campeni-Alba

-Paine traditionala:Bunesti,Crihalma-Brasov

-Palanet cu cartof:Aiud-Alba

-Pita si turta de malai:Satu-Mare

-Placinte:Sebes,Blaj-Alba

2.Produse din carne:

-Caltabosi:Aiud,Campeni,Miraslau_alba,Covasna,Sighisoara-Mures,Sibiu

-Carnati:Nadlac-Arad,Vulcan-Hunedoara

-Carnati afumati:Aiud,Campeni-Alba,Foieni-Satu-Mare

-Carnati de casa:Brad-Hunedoara,Regin-Mures,Carei,Satu-Mare,Sibiu

-Carnati de casa afumati:Sf.Gheorghe-Covasna,Sighisoara-Mures

-Carnati de porc( afumati sau nu):Campeni-Alba,Oradea-Bihor,Sibiu

-Carnati proaspeti:Sf.Gheorghe-Covasna

-Ceafa legata si afumata:Simleul silvaniei-Salaj

-Ciolan afumat:Aiud,Campeni,Miraslau-Alba

-Clisa afumata:Simleul Silvaniei-Salaj

-Costita de casa:Satu-Mare

-Gusa cu boia:Reghin-Mures

-Jambon afumat:Foieni-Satu-Mare

-Jambon de casa:Carei,Satu-Mare-Satu-Mare

-Pecie lunga afumata:Simleul Silvaniei -Salaj

-Piept de casa:Satu-Mare

-Salam:Nadlag-Arad,Covasna,Sf.Gheprghe-Covasna,Vulcan-Hunedoara,Sibiu,Simleul Silvaniei-Salaj

-Salam de casa:Aiud,Campeni,Miraslau-Alba,Brad-Hunedoara

-Sangerete:Aiud-Alba

-Slanina afumata:Sibiu,Campeni,Aiud,Miraslau-Alba,Covasna,Sf.gheorghe,Foieni-Covasna

-Slanina cu boia afumata:Oradea-Bihor

-Slanina de casa:Carei-Satu-Mare

-Sunca:Nadlad-Arad,Oradea-Bihor

-Toba:Aiud,Campeni,Miraslau-Alba,Sibiu

-Toba alba:Sighisoara-Mures

-Toba taraneasca:Sibiu

-Virsli:Pianu de sus,Daia Romana-Alba,Salasu de jos,Brad-Hunedoara

3.Produse din lapte:

-Branza afumata:Taga-Cluj

Branza burduf:Bagau,Blaj,Coltesti-Alba,Rebrisoara-bistrita-nasaud,Bobalna,Dej-Cluj,Batanii mari,Belin,Chichis,Ghidfalau,Ilieni-Covasna,Simeria-Hunedoara,Mures,Bodia-salaj,Micasaca,Poplaca,sadu,Sibiu-Sibiu

-Branza framantata:Craciunelu de jos-Alba,Brates,Ilieni-Covasna,Micasaca,Poplaca,Sadu,Sibiu-Sibiu

-Branza proaspata de vaca:Bratca-Bihor,Brates,Chichis,Ilieni-Covasna,Sibiu-Sibiu

-Branza telemea:Bagau,Blaj,Coltesti-Alba,Bratca-Bihor,Nasaud,Rebrisoara-Bistrita-Nasaud,Bobalna,Huedin,Panticeu,Taga-Cluj,Hunedoara,Simeria-Hunedoara,Reghin-Mures,Bodia,Jibou-salaj,Micasaca,Poplaca,Sibiu-Sibiu

-Branza topita:Bobalna-Cluj,Zalau-Salaj

-Cas:Batanii Mari,Ilieni-Covasna,Poplaca,sadu,Sibiu-Sibiu

-Cas gras:Nasaud,Rebrisoara-Bistrita-Nasaud

-Cas in saramura:Balan-Salaj

-Cas proaspat din lapte de vaca :Alba-Iulia,Blaj-Alba

-Cas proaspat din lapte de oaie:Alba-Iulia-Alba

-Cas sarat din lapte de oaie:Alba-Iulia-Alba

-Cas sarat din lapte de vaca:Alba-Iulia-Alba

-Cascaval:Bagau,Coltesti,Blaj-Alba,Rebrisoara-Bistrita-Nasaud,Bobalna,Dej,Panticeu,Taga-Cluj,Belin,Brates,Chichis,Ilieni-Covasna,Vata-de jos-Hunedoara,Panet-Mures,Bodia,Jibou,Zalau-Salaj,Loamnes,Micasaca,Poplaca,Sibiu-Sibiu

-Cascaval afumat:Taga-Cluj,Brates,Ghidfalau,Ilieni-Covasna,Panet-Mures

-Cascaval afumat impletit:Panet-Mures

-Iaurt:Ilieni-Covasna,Simeria-Hunedoara

-Lapte batut:Brates,Chichis,ilieni-Cavasna

-Papusi de cas:Ilieni-Covasna

-Smantana:Coltesti-Alba,Bobalna-Cluj,Belin,Brates,Chichis,Ilieni-Covasna,Simeria-Hunedoara,Bodia,Girbou,Jibou,Zalau-Salaj,Sibiu-Sibiu

-Smantana fermentata:Blaj-Alba,Bratca-Bihor

-Unt:Craciunelul d ejos-Alba,Belin-Covasna

-Urda:Blaj-Alba,Loamnes,Micasaca,Poplaca,Sibiu-Sibiu

4.Bauturi spirtoase:

-Horinca:Carmazana-Satu-Mare

-Palinca:Mediesu Aurit,Carmazana,Vama-Satu-Mare

-Palinca de prune:Lungasu de Jos-Bihor

-Rachiu de fructe:Talmaciu-Sibiu

-Rachiu de prune:Martinesti-Satu-Mare

-Tuica:Talmaciu-Sibiu

-Tuica de prune:Martinesti-Satu-Mare

-Tuica de Transilvania:Mediesu Aurit-Satu-Mare

5.Alte produse:

-Miere-Sibiu-Sibiu

-Zacusca ardeleneasca:Sibiu-Sibiu

Lectura placuta !

Va urma....

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (16)

18.04.2013, 19:43

Tabita,am spus ca va urma,aici e doar Ardealul.....

18.04.2013, 22:21

Pai si Maramuresu, nu-i in Ardeal???

19.04.2013, 06:26

Asa era impartit in cartea de unde am preluat articolul,deoarece si Maramuresul are specificul sau mai bine conturat decat in alte parti....

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

katty

5202 puncte

Panacris

4841 puncte

Rocsi

4199 puncte

RODIMUR

3311 puncte

mirela0911

3310 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Varza a la Cluj
  • 17

    S

  • 18

    D

  • 19

    L

  • 20

    MA

  • 21

    MI

  • 22

    J

  • 23

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Gogosari si conopida in otet

ieri la 23:05

Desert prajitura cu mascarpone, piersici si migdale

de Rocsi 9

ieri la 19:09

Castraveti bulgaresti

ieri la 17:46