Prunele, virtutile curative ale toamnei

Postat de Angelina_Elena in Fructe pe 15 Sep 2012, 22:25

Articol pe placul a 14 bucatarasi
comenteaza

Sursa de sanatate si vitalitate, prunele ne imbie de fiecare data prin aroma si culoarea lor. Foarte raspandite in acest sezon, aceste fructe reprezinta metoda ideala de tratament naturist in cazul diferitelor afectiuni ale organismului.

Originare din Siria, fructele prunului se regasesc in mai multe soiuri si culori, toate purtand aceleasi proprietati curative. Raspandite in Europa inca de pe vremea romanilor, prunele atrag intotdeauna atentia prin culoarea lor unica, violeta, reusind de fiecare data sa se prezinte ca un aliment energizant si tonic pentru intregul organism.
Prunele nu sunt recomandate diabeticilor datorita continutului ridicat de zaharuri.

Proprietati

Continutul lor bogat in substante necesare bunei functionari a organismului face ca prunele sa fie recomandate de nutritionisti si chiar de medici. Aportul de vitamine (A, B1, B2, C) ce intra in componenta lor, precum si numeroase alte elemente esentiale, cum sunt calciul, fierul, potasiul si acizii organici, fac din aceste fructe o importanta sursa de energie si vitalitate. Prunele, consumate in mod regulat, ajuta la fortifierea sistemului nervos, inlatura oboseala si stimuleaza digestia. Prin continutul de substante benefice, aceste fructe pot fi folosite ca decongestiv, detoxifiant si remdiu impotriva intoxicatiilor alimentare severe. Potasiul din compozitia prunelor favorizeaza buna functionare a sistemului nervos, inlaturand starile de agitatie si nervozitate. Se recomanda ca prunele sa fie consumate ca atare in fiecare dimineata, inainte de masa. 

Beneficii

Folosite inca din cele mai vechi timpuri ca remediu natural, prunele nu inceteaza a-si demonstra si acum virtutiile. 
Regleaza tranzitul intestinal; Imbunatatesc functionarea ficatului si a pancreasului; Amelioreaza durerile reumatice; Elimina toxinele din organism; Ajuta la tratarea anemiei, datorita aportului crescut de vitamine; Cresc imunitatea organismului; Combat afectiunile renale si biliare; Amelioreaza starile febrile; Normalizeaza pofta de mancare; Previn formarea hemoroizilor; Diminueaza inflamatiile; Au proprietati energizante datorita continutului de zaharuri, reusind sa stimuleze sistemul muscular si pe cel nervos.
In cosmetica, prunele sunt folosite sub forma de masti cu proprietati astringente, pentru detoxifiere in cazul tenului gras, cu porii deschisi.

Indicatii terapeutice

Fructele propriu-zise: se consuma de obicei dimineata, cu o jumatate de ora inainte de masa. Este indicat ca prunele sa fie consumate moderat, in cure de doua-trei zile consecutiv. Ajuta la eliminarea toxinelor din organism si imbunatatesc tranzitul intestinal.

Compotul: desi prin fierbere o mare parte dintre proprietati dispar, compotul este indicat in cazul hemoroizilor sau al afectiunilor digestive.

Fructele uscate: au proprietati depurative superioare fructelor crude datorita concentratiei substantelor ca urmare a deshidratarii. In cazul persoanelor ce sufera de afectiuni ale ficatului, sunt indicate diferite cure cu prune uscate. Deshidratate, prunele isi pastreaza mai mult timp proprietatile, reusind sa creasca si nivelul hemoglobinei. Decoctul: este indicat in cazul persoanelor ce sufera de inflamatii ale splinei. In aceste cazuri, se recomanda consumarea decoctului dimineata si al fructelor seara, inainte de masa.

Sucul: se foloseste adesea in prevenirea hipertensiunii arteriale prin consumarea cate unui pahar, inainte de masa, timp de o saptamana. Infuzia de frunze de prun: se consuma dupa mese, ajutand la revitalizarea si energizarea organismului.

Vinul tonic din prune uscate: se recomanda in cazul persoanelor ce sufera de anemie, reumatism sau afectiuni biliare. Pentru ca efectul laxativ sa fie cel asteptat, este indicata adaugarea de zeama de lamaie in obtinerea decoctului din prune uscate.

Sursa articolului este site-ul: www.farmaciata.ro

Comentarii (5)

15.09.2012, 22:43

15.09.2012, 23:21

Merisor, poate intr-un articol separat

16.09.2012, 07:54

Ai uitat de cea mai importanta intrebuintare medicinala , palinca cu a ei mare proprietate curativa :bei un pahar si uiti de toate .

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola